Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '07

 
Kategori
İnternet
 

Internet’ te video dünyası

Internet’ te video dünyası
 

Youtube’un kapatılması neredeyse gazetelerin manşetlerine çıktı. Internet üzerinden video seyredimi katlanarak artıyor. bu konuda Türkiye’de dünyayı yakalayan oldukça güçlü projeler var(izlesene, vidivodo, zaplat, pikniktube vb.) Şimdi bu sitelerin sundukları fırsatları ve bu sundukları fırsatlar ile insanları nasıl kendilerine çektiklerini ve tüm bunların medya dünyasını ki özellikle TV’leri nasıl etkilediğine ve etkileyeceğine bakalım.

Youtube sadece bir video paylaşım sitesi idi. Zaten Amerika’daki eğlence kanallarında “çek videonu gönder” yöntemi ile içeriklein toplanması ve neredeyse tüm dünyaya satılmasuı uzun süredir yapılıyordu. Bu video içeriklerini internet üzerinden toplamak ve isteyene istediği konuda videolar göstermek çok akıllıcaydı. Hele birde bunu sürekli izlenen mecra yaptınız mı reklamverenler içinde vazgeçilmez bir opisyon olacaktı.

Bu fırsatı Google’da gördü ama internetin en büyük genel kabul gören kurallarından biri olan ilk ve dominant olanı geçememe prensibine takıldı ve kolay yolu seçerek Youtube’u 1.6 milyar dolar gibi ciddi bir değer karşılığı aldı. (Bu para Youtube’un sahiplerine ödenmedi, daha karmaşık bir yapı, burada konumuz olmadığı için anlatmıyorum)

İsrail’liler zamanında ICQ’yu keşfettikleri gibi bu konuda Metacafe gibi oldukça başarılı bir uygulama geliştirdiler ve hatta bir program vererek izleyenlerin filmleri bilgisayarlarına rahatlıkla indirebilmelerini sağladılar.

Fransızlar Dailymotion ile hem video yükleme sınırını(250 Mb) yükselttiler, hemde Webcam gibi bir özellik koydular. Bu sayede bilgisayarınıza bağlı bir webcam(kamera) ile anında kayıt yapıp içeri kaydedebiliyorsunuz.

Bu ana kadar yapılan tüm video çalışmaları Adobe firmasına yaradı çünkü neredeyse dünyadaki tüm videolar flv dediğimiz flash video formatına dönüştürüldü ve halada dönüştürülüyor.

Eyespot firması farklı bir özelliği açarak internet üzerinde video özelliğini Microsoft ile buluşturdu. Windows Movie Maker olarak bilinen bedava video düzenleme yazılımını internete flash teknolojisi ile adapte etti ve birden fazla videoyu aynı anda birbirine ekleme, çeşitli efektler ve geçişler ile zenginleştirme imkanı sundu.

Yahoo tabiki boş durmadı ve Jumpcut ile neredeyse profesyonel bir video montaj düzenleme sistemini internete açtı.

Yüklenen videolara dublaj yapma, altyazı yazma, cep telefonuna gönderme vb. daha bir çok özellik bu alanda hayatımıza girdi. Türkiye’de yakında hemen hemen hepsini göreceğiz.

Milliyet gibi gazeteler yazılı haberlerini videolar ile desteklemeye başladılar. Birçok haber ve magazin sitesi internet videolarını kullanmaya başladı. Amerika’da yapılan bir araştırma gençlerin internet ile geçirdikleri zamanın %20’sini video seyretmekle geçirdiklerini söylüyordu.

Peki bu neler katacak hayatımıza;

Bir süre istediğiniz haberin, dizinin videosunu arama yaparak bulabileceksiniz.
Tüm TV’ler içeriklerini ücretli yada ücretsiz, telif konusundaki problemleri giderdikten sonra herkese açacaklar.

Popstar gibi yetenek yarışmalarına katılmak için birkaç ildeki oteller önünde sıralar oluşmayacak. Herkes kendisini videoya çekecek ve internet üzerinden gösterebilecek.

İşyeriniz, ürünleriniz, köyünüz, okulunuz vb. her neyi tanıtmak istiyorsanız sadece vi, deoya çekmeniz ve internete yüklemeniz tanınmanız için yeterli olacak.
Kişisel özgeçmişler (mulakat.tv) yayılacak, herhangi birini videosundan tanıyabileceksiniz. Bunu muhtemelen çöpçatan siteleride kullanmaya başlayacak.
Yemek tarifi, arabanın tekerleğini değiştirmek gibi faydalı bilgiler ile hukuki, tıbbi bir çok soru videolara çekilecek ve internet üzerinden erişime açılacak.
Internet erişimi ile ilgili gelişmeler tamamlanıp 2 MB’lik erişim hızlarını evlerimizde yakaladığımızda Video On Demand dediğimiz istediğin filmi istediğin zaman seyret modeli hayata geçecek. Şu anda Digiturk böyle bir projeyi hayata geçirmek üzere.
Internet üzerinden istediğiniz videoları bir playlist(oynatma listesi) haline getirip hazırlayacağınız bir siteden kendi televizyonunuzu kurabileceksiniz.
Cep telefonunuz ile istediğiniz videoyu yada televizyonu seyredebilecek, başkaları ile paylaşabileceksiniz.

Türkiye’yi düşünürsek 70 milyon kişinin yaratıcılığını ve yaptıklarını basit bir video aracılığı ile herkese göstermelerinin imkanı yaratıldı, şimdi gereken, buna ilgi duyanların gayreti.

Aslında daha yazacak çok şey var ama uzun yazıları ben okumayı sevmediğim için benim yazılarımda uzun olmamalı diyerek kesiyorum.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..