Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '07

 
Kategori
İnternet
 

İnternet bankacılığına dikkat..! Yaşanmış sıcak bir hikaye..!

İnternet bankacılığına dikkat..! Yaşanmış sıcak bir hikaye..!
 

Herhalde acıyı en iyi çeken bilir ve hisseder. Ne kadar empati kursanız da bazı şeyler başınıza gelmeden asıl önemini pek idrak edemezsiniz. Çok yakın bir zaman diliminde meydana gelmiş bir internet bankacılığı dolandırıcılığını en yetkili yani mağdur olan kişiden dinleyelim:

" İNTERNET BAĞLANTILI HESAPLARINIZ BANKALARIN GÜVENCESİNDE DEĞİL !

Son günlerde artan bilgisayar yardımıyla dolandırıcılık olaylarında , hesapları internete bağlı banka mudilerinin yapabilecekleri hiçbir şey yok..! Dolandırıcılık yapanlar hesabına girdikleri mudinin mevcut likit fonlarını bozup, vadesiz hesaplarından kendi hesaplarına havale ediyor; 2 dakika içinde de harcama yaparak veya buradan da başka hesaplara aktarma yaparak işi bitiriyorlar..! Bu durumu farkeden banka müşterisine yapılan işlemi belgeleyen 1 sayfalık rapordan başkasına karışmıyor ve suç duyurusu yapılmak üzere savcılığa yönlendiriyor. Banka şubelerindeki memurların hepsi “ Bu konuda herhangi bir şey söylemeyiz, gelişme olursa bilgi vereceğiz “ diyor. Daha sonra Banka güvenlik bölümünden gelen yazıda “Bankaların , internet güvenliği konusunda hiç bir sorumluluğu olmadığı belirtilerek , isteyerek veya bilmeden şifrenin bir başkası tarafından öğrenilmesinden sadece hesap sahibinin sorumlu olduğunu belirtiyorlar.


Bankalar , müşterilerin internet kullanımından dolayı , daha az eleman kullandıkları için bu konuda kazançlarını hiç göze almaksızın ;bir yandan internet kullanımını teşvik derken sorumlukları paylaşmaya da yanaşmıyorlar. Halbuki bu dolandırıcıların internetten şifrenizi elde etmek için kullandıkları yöntemler, bankaların sistemdeki açıklarından faydalanıyorlar.Key logger uygulamasının önüne geçmek için , kullanılan sanal klavye de dokunduğunuz anda fotoğrafını çeken screen logger gibi programların önlenmesini bankalar gerçekleştirmesi gereklidir.Bunu banka müşterisi yapamayacağına göre , bundan dolayı oluşan açıktan da banka soumlu olacağı tabidir. Bankalar bunu yapamadıkları için müşterilerine hesaplarında kısıtlamalar getirilmesini veya sifrematik diye tanımlanan anahtarların kullanılmasını önermekteler..Düşünün, birden çok bankada hesabı olanlar ceplerinde 1 tomar şifrematikle gezmek zorunda kalacak..!


Devletin bankalar üzerinde, internetten işlem yapan mevduat sahiplerini koruyucu hiç bir baskısı yok.. Bu konuda hukuk alanında boşluktan dolayı , dolandırıcıların nasıl dava edilecekleri konusunda da belirsizlik sürmekte. Yeni kurulan Sanal banka mağdurları Derneğindeki verilere göre binlerce kişi bu dolandırıcılığa maruz kalmış.Burada en fazla mağdur açık ara fark ile Garanti bankasında, onu Yapı Kredi izliyor.Hakim ve avukatlar için de konu yabancı olduğu için, konu iyi bir Bilirkişi bulunmasına kalıyor.Bir kaç tane kazanılan emsal dava ve Yargıtay kararı oluşursa davaların önü açılıp bankalar daha sorumlu davranmak durumunda kalacaklar.."

Bu yazıyı kaleme alan kişi şirketine mesai saatleri içinde tüm gücüyle faydalı olmaya çalışan, kısaca aldığı paranın hakkını vermeye çalışan ve daha da önemlisi parayı sizler gibi zor kazanan bir insan. Ardından geldiği noktada yaşadığı olaylar ve maruz kaldığı anlayış ortada.

Hoşcakalın..!

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..