Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '22

 
Kategori
İnternet
 

İnternet Dolandırıcılığı

İnternet hayatımızda çok eski değil aslında. 20-25 yıl önce girdi.

Cep telefonları da aynı zamanlarda girdi.

Girmesiyle birlikte yeni bir dolandırıcılık türü çıktı. İnternet dolandırıclığı. Çok kişinin canını yakmıştır. Daha da yakmasın diye bu blogu yazdım. Bu tür dolandırıcılık olayı ile karşılaşan milliyet blog yeleri mutlaka vardır. 

İnternet dolandırıclığı nasıl oluyor.

Önce karşı tarafın, Facebook, Twitter, Instagram gibi bir hesabın şifresini bularak, çalıyor bu şahıslar. Sonra da hesapların arkadaş listesindekilere mesaj atarak sizi kandırmaya çalışıyorlar.

Y ada kendisini askerlik arkadaşınız, eşinizin-çocuğunuzun yakın bir arkadaşı veya uzaktan bir akrabanız gibi tanıtarak başının belada olduğunu, acilen paraya ihtiyacı olduğunu bildirip, belirli bir adrese para yollamanızı isteyerek sizleri mağdur edebilir.

Bir emekli üniversite rektörünü aramışlar, kendilerini polis olarak tanıtmışlar, terör örgütü ile irtibatının olduğunu, bunu düzeltmek için paraya ihtiyaçlarını olduğunu söylemişler. Parayı da elden almak istemişler, rektör hoca, hasta olduğunu, hastanede olduğunu, bankaya gidemeceğini söylesede, birkaç gün bekleyip, parayı elden almışlar.

Aynı şekilde, televizyonlardan, medyadan herkesin tanıdığı diyetle ilgilenen prof hocamızı, dolandırdılar.  Ama onu dolandıranlar, daha sonra yakalandı.      

Ama hepsi yakalanamıyor.

En sık sordukları soru ilk soru.

Adınızı bilirler, çünkü çaldıkları hesabın arkadaş listesindedisindir.

Adınızle hitap ederek, Merhaba derler.

Siz cevap verirsiniz.

Sonraki soru, “Cep telefonun faturalı mı?”

Faturasız derseniz, işlerine yaramaz, sohbeti keseler.

Hattınız faturalı ise, numaranızı almak isterler.

“sen biliyorsun desenizde”

3 harfli marketlerden hediye çeki kazandığınızı, işlemin tamamlanması için numaranızı yazmanız gerektiğini söylerler.

Numara ne işlerine yarar? Numara yazmanız halinde bu kişiler faturalı hat da kullandığınız kimlik bilgilerini ele geçirirler, sahte nüfus cüzdanı ya da sürücü belgesi düzenleyebilirler.  Tarifeye ek ücretle, akıllı telefon ya da tablet bilgisayarlar alırlar. Faturada size gelir. Dolandırıcı cep telefonu alabilir. GSM operatörü de size "hayırlı olsun" mesajıyla kutlama yapar.

Bir gün tatilde iken yanımda oturan kişiye bir mesaj geldi. Karşı taraf bir bankadan mesaj attıklarnı söylüyorlardı. Lüks bir arabayı, piyasa fiyatının yarı fiyatına kazandığını, işlem yapmak için kimlik no ve banka şifresini girmesini istediler. Adam heyecanla girdi, ucuz araba onu heyacanlandırmıştı. Hemen verdi şifreyi, hemen 200 bin liraya yakın bir para dolar cinsinden transfer edildi. Hafta sonu olduğu için, kişi banka 0 800 ile numaraya zor ulaştı.    Neyseki ulaştı, daha fazla para transferinin önüne geçti. Banka yapacak bir şey olmadığını söyledi. Adam tabiî ki bu durumda kafayı yedi.

Daha bunların çok çeşitleri var. Telekomdan arayıp, internet kampanyasının bittiğini söyleyerek, istedikleri işlemleri yapmazsanız 70 lira olan faturanın  300 kusur lira geleceğini söyleyen  bir grup var.

Bu gruplara karşı vatandaş olarak bir şey yapamıyoruz. Yetkililerin bir şeyler yapması, vatandaşı koruması lazım gibi geliyor bana.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..