Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '08

 
Kategori
İnternet
 

İnternet kullananlar psikoloğa uğrasın!

İnternet kullananlar psikoloğa uğrasın!
 

Teknolojinin dehşet boyutlara ulaşmasıyla beraber son yıllarda Türkiye’de ADSL kampanyaları birçok eve interneti getirdi.

İnternet hayatımızın vazgeçilmezi oldu. İnternet bağımlılığı ile ilgili uzmanlık alanları doğarken, her il ve ilçede onlarca internet kafe mantar gibi türedi.

İlköğretim 7.sınıfa giderken “dial up” olarak tabir edilen çevirmeli internet evimize girmişti. O yıllarda internetten yararlanırken telefonumuz meşgul konuma geçiyor ne biz başkalarını arayabiliyor, ne de başkaları bizi arayabiliyordu.

Aileden birilerinin beklediği telefon ya da aramak istediği birileri olunca internete odaklandığınız o anda bağlantıyı kesme talimatı gelirdi.

Ya da sıkça kullanılan “bizim oğlan internette o yüzden meşgul, açık filan bırakmadık telefonu” cümleleri annelerimizin ağzından dökülüverirdi.

Daha sonralarda ADSL, günümüzde ise ADSL’nin gelişmiş sürümü VDSL gibi teknolojiler devreye girdi.

İnternet farklı amaçlar için bilgisayar başına geçenlerle fazlasıyla işlevsel hale geldi.

Güncel haberlerden, oyunlara, bahis oyunlarından, erotik yayınlara ve birçok farklı hobiye hitap eden yüzlerce hatta binlerce site ortaya çıktı.

Forum olarak tabir edilen; belirli amaç, hobi, inanç ya da işlevsel bir konuya taraftar olan kişilerin üye olup çeşitli başlıklar altında yorumlarını, fikirlerini, düşüncelerini aktardığı ve tartıştığı internet siteleri de ciddi bir ivme kazandı.

Hemen hemen internet kullanan herkesin üye olduğu birkaç forum sitesi var. Sinema, müzik, tiyatro, doğa, fotoğraf, spor, turizm gibi konularda açılan forumlar bunlara örnek verilebilir.

Asıl dikkat çekmek istediğim konu internette forum kültürü. Toplamda 5–6 forum sitesine üyeyim. Elimden geldiğince paylaşımlara katılmaya çalışıyorum. Forum geçmişim 4 yıllık bir süreci kapsıyor. Bu süreçte forumlara dair öğrendiğim çok önemli şeyler oldu.

İnterneti sosyalleşme olarak gören kişilerin çoğu ilgileri oranında forum sitelerine üye oluyor.

Forumlarda kendini belli etmeye çalışıyor, avatar tabir edilen kendini tanıtan küçük fotoğraftan seçtiği rumuza dek her şey başkalarının beğenisine odaklanmış durumda.

Başkasını tatmin ettiği ölçüde tatmin olan internet kullanıcıları yepyeni bir psikolojik bunalımın eşiğinde.

İnternet bağımlılığının bir başka boyutu olan forum bağımlılığı sürekli yeni ileti yazılan başlıkları takip ederek o başlıklara cevap yazma şeklinde gerçekleşiyor. Bunun daha ilerideki boyutunda ise sürekli foruma ileti yazıp ileti sayısını arttırmak.

Kişiler için en büyük göstergelerden biri o forumda en çok yazan kişilerden biri olma isteği.

Özellikle politik ya da gündeme dair konularda açılmış başlıklarda ise kişilerin ideolojik, etnik unsurları devreye girerek bizden ve bizden olmayanlar yaratılıyor. Devamında ise linç kültürü geliyor.

Aynı zamanda günlük hayatta sözel olarak kendilerini ifade edemeyen kişilerin internet ortamına girdiklerinde kaplanlaşmaları da onların psikolojik bir tedaviye ihtiyaçları olduğunu yüksek oranda anlatıyor.

Bu durum özellikle internet yayıncılığı yapan gazetelerimizin içeriğinde bulunan haberlerin altlarına yazılan yorumlarda kendini gösteriyor. Lütfen haber okurken yorumları da inceleyin; gülmek, şaşırmak ya da ağlayacak hale gelmek çok olağan.

Ben psikolog ya da psikoloji bilimi ile uğraşan biri değilim ancak interneti kendimce takip etmeye ve katılımcı olmaya çalışıyorum. Görebildiklerimden çıkardıklarım bunlar. İnternet kullanan herkesin sıkça yaşadığı durumlar…

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..