Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '13

 
Kategori
Dünya
 

İnternet özgürlüğü aktivisti, reddit kurucusu Aaron Swartz intihar etti...

İnternet özgürlüğü aktivisti, reddit kurucusu Aaron Swartz intihar etti...
 

Görsel internetin dahi çocuğu Aaron Swartz için Demand Progress'te oluşturulan sayfadan alınmıştır.


Aaron Swartz intihar etti. İnternet özgürlüğü ve  bilginin kamuya ait olduğunu savunan aktivist, Reddit’in (link paylaşım servisi) kurucularındandı. 

Aaron, JSTOR adlı sadece üyelerin erişebildiği siteden 1.5 milyon dolar değerinde yayını izinsiz indirdiği ve paylaştığı için 35 yıl hapis cezası ile yargılanıyordu.

 

İnternette sansürün kaldırılmasına yönelik eylemleriyle de tanınan Aaron Swartz, bilgi korsanlığı ve yasadışı dosya indirme gibi suçlardan 13 kez yargılanmıştı. Yakında yine mahkemeye çıkacak olan Swartz’ın  yüklü miktarda para ve  yıllarca hapis cezası alması bekleniyordu.

 

Evinde kız arkadaşı tarafından cuma günü ölü bulunan Aaron,  14 yaşında RSS/internet besleme formatlarını geliştirmişti. Reddit  sitesini internetin en bilinen sitelerinden biri haline getirmeyi başaran Swaretz 26 yaşındaydı.

 

 İnternet özgürlüğünü savunan DEMAND PROGRESS adlı sitenin de kurucuları arasında olan Aaron Swartz bu siteyle halkın yararına kampanyalar düzenleyip etkili olmayı hedeflemişlerdi.

 

Özgürlük, insan hakları, reformlar konusunda gizli/karanlık “ Washington” politikalarına karşı sivil toplumu harekete geçirmek için çalışıyorlardı.

 

Demand Progress sitesinde Aaron Swartz’ın anısına sayfa oluşturuldu.  Dünyanın dört bir tarafından internet özgürlüğünü savunanlar ve arkadaşları tarafından onlarca mesaj yazılan sayfaya ulaşıp sizde görüşlerinizi yazabilirsiniz.

 

Swartz için bir Alman vatandaşının yazdıklarıyla bitiriyorum:  “Daha iyi bir dünya için mücadele eden bir insanı kaybettik, bugün insanlık için  kötü bir gün...”

 

 

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..