Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '08

 
Kategori
İnternet
 

İnternet Sizi Kontrol Etmesin

İnternet Sizi Kontrol Etmesin
 

İnternetin çocuklar üzerindeki tehlikelerinin farkındamıyız ?


İnternet, şüphesiz içinde bulunduğumuz çağın en büyük nimetlerinden birisidir. İnternet’in ne olduğunu artık ilkokula yeni başlayan çocuklar bile biliyor. Yine de bildiğiniz üzere, <ı>“İnternet’in, dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan bir elektronik iletişim ağı” manasına geldiğini belirtelim. İlk kez 60’lı yıllarda yalnızca ABD savunma bakanlığının isteği üzerine olası felaket senaryolarının (doğal afet, nükleer saldırı) ardından dahi işlevselliğini koruyabilecek bir iletişim sistemi yaratmak amacı ile ARPANET adı altında başlatılan askeri bir projede kullanıldı. Daha sonra 70'li yılların başında Amerikan üniversitelerinde bu projeden yararlanma imkânı verilmesinin ardından e-posta (SMTP) ve NNTP uygulamaları yaygınlık kazanmaya başlamıştır.

Günümüzde internet, binlerce akademik, ticari, devlet, ve serbest bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasıyla dev bir ağ sistemi haline gelmiştir. Internet ortamında, dosyalar bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir. İnternet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır. Klavyemizin tuşlarına dokunduğumuzda aslında devasa bir kütüphaneye ve farklı bir dünyanın kapısından içeri girmiş gibi oluruz.. Fakat durum böyleyken, interneti kontrolümüzden çıkartıp, kendi haline bıraktığımızda, kontrolsüzlüğünden kaynaklanan büyük bir tehlike haline geldiği gözlenmektedir. Eğer bu tehlikelere maruz kalmak istemiyorsak, bir takım önlemler almalıyız.

1. İnternet zamanınızı çalar: Internet çok müthiş bir araştırma kaynağı olsa da, farklı amaçlarla bilgisayar karşısına geçtiğiniz anlar, sizin için bir kâbusa dönüşebilir. İnternete ayıracağınız zaman, sizi işinizden, aşınızdan ve eşinizden edebilir.

2. İnternet sizi tembelliğe itebilir : Genellikle internet oyun oynama aracı olarak görülür. Saatlerce bilgisayar karşısında oturup, internette oyun oynamak ve saatlerce Chat yapmak, daha gerçekçi işler yapmanıza engel olur. Hayata karşı isteksiz hale gelebilirsiniz.

3. İnternet sağlığınızla oynayabilir: Bilgisayar karşısında saatlerce oturmak, saatlerce internette dolaşmak, geri dönüşü mümkün olmayan fiziksel ve biyolojik rahatsızlıklara yol açabilir.

4. Okuma alışkanlığınız azalabilir: İstatistikler ve yapılan araştırmalar gösteriyor ki, toplum olarak çok okuyan bir yönümüz yok. Ülkedeki kitap ve gazete satışlarının rakamları belli. Satılan gazetelerinde çoğu ya spor gazeteleridir ya da cemaat gazeteleri. Ya kupon biriktirmek için gazete alınır, ya mecburi abonelikten. Durum böyle olunca, gazeteleri de internet üzerinden takip etmek, kitaba, gazeteye karşı soğumaya neden olur. Ama bu arada oldukça fazla gereksiz bilgilere de maruz kalınır.

5. Sohbet programları ile sosyal olunmaz: Bilindiği üzere hemen hemen her internet kullanıcısı muhakkak bir sohbet programı kullanır yada arkadaş bulma sitelerine üye olunur. Başlangıçta yeni insanlar tanımak hoş gibi gözükür ama bu gerçek bir insanla oturup sohbet etmek, karşılıklı birer çay-kahve içmek kadar faydalı değildir. Aynı zevki vermez. Dolayısı ile sanal sohbet ortamları bireyi sosyalleştirmekten uzaktır.

6. Sanal arkadaşlıklar gerçek olmayabilir : Çoğu insan sanal ortamlarda tanıdığı insanlarla samimiyetini o kadar ilerletir ki, kişisel sırlarını döker. Hatta sanal arkadaşlık sitelerinde yıllar öncesindeki bir arkadaşını bulunca sevinebilir. Ama unutmamak gerekir ki, ekrandan ekrana haberleştiğiniz kişi gerçek kişi olmayabilir. Böle ortamlarda çoğu kez sahte isimlerle dolaşılır ve sohbet edilir.

7. Sosyal ve ahlaki çöküntü başladı : Internet’in toplum nezdinde açtığı yaralardan birisi de ahlaki dejenerasyon. Özellikle pornografik paylaşımlar, çocuk istismarcılığı, uyuşturucu ve fuhuşa teşvik, ve özellikle son zamanlarda artan taciz olaylarında kurbanların çoğunun küçük yaşlardaki çocuklar olması sebebiyle de ahlaki açıdan sabıkalı durumda.. İnternette her türlü ahlaksızlık, rahatsız edici materyal ve çocuk tacizine dair dokümanlar bulabilmek mümkünken, bu mekanizmayı önleyici tedbirler konusunda kafa yorulmuyor. İlgili siteyi kapatman çare olduğu düşünüyor. Ama bugün kapatılan site ertesi gün başka bir isim ve adreste yeniden peydahlanıyor. Bu konuda ailelerin, özellikle henüz ergenlik çağına dahi girmemiş küçük çocukların bilgisayar ekranı karşısında akla hayale gelmeyecek unsurlarla baş başa kalabileceğini kesinlikle unutmamaları gereklidir.


Bu örnekler çoğaltılabilir. Ve çoğaltıldıkça da internetin bizi çemberi içine aldığı görülecektir. Yukarıda saydığım örnekler arasında en önemlisi, çocukların zararlı içerikli sitelerle karşı karşıya gelmesidir. İnternetin sınırsız bilgi trafiği içerisinde çocuklar yaşlarına göre oldukça gereksiz ve zihinleri tahrip edebilecek içerikle karşı karşıyalar. Çoğu zaman hayalimize bile getiremediğimiz bu yıkımın neticelerini de henüz görmüş değiliz. Birileri bu işin ciddi boyutlara vardığını fark ettiğinde iş işten geçmiş olacak ve alınan önlemlerin bir anlamı olmayacak. Bunun için ilk önce işin yasal tarafında ciddi çalışmalar yapılmalı ve bu tür içerik hazırlayanlar ya da yayınlayanlar ciddi yaptırımlara maruz bırakılmalı. Ama illaki ebeveynler bu içeriklerden nasıl korunacakları hakkında bilgi edinmeliler. Ve bayanlar; sizler de sanal ortamlarda karşılaştığınız her kişiye inanmayın, güvenmeyin.

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..