Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '17

 
Kategori
TV Programları
 

İnternet TV yayında...

Günümüzde, televizyon ve sinema seyretme şekli kabuk değiştiriyor.

Eskiden apartmanların tepesine baktığımızda T şeklinde antenler çatılarda karmaşa, resmen çatılarımızı istila etmişti. İlerleyen yıllar içinde, çirkin borulardan yapılan antenlerin yerini tepsi şeklinde çanak antenleri aldı. Bu değişimi gün be gün yaşadık.

Artık tüm dünya da moda dijital platformlarda dizi,TV seyretmek. Dünya da çok popüler olan bu yenileşmenin adı "streaming", tam Türkçe karşılığı olmayan bu terimin anlamı, herhangi bir içeriği indirmeden internet üzerinden görüntülü medya içeriği izlemek anlamına geliyor. Streaming sistemi, yeni iş imkanları, fırsatları da çıkarmaya da başladı. Teknoloji ve internetin hızlanması film, dizi, eğlence programlarının bu kanallarla seyirciye sunumunu hızlandırdı. Eskiden bir dizi ya da filmi seyretmek için dowland (indirmek) etmek gerekiyordu. Bu da fazla zaman harcamayı gerektiriyordu.  TV izleme Türkiye’de dünya trendine uyum sağlıyor olması, yeni pazarların oluşmasını sağladı. Bu da Uluslararası dijital platform şirketlerinin dikkatini çekti. Yatırım yapmaya başladılar.

Amerikan şirketi Netflix, Türk girişimciler tarafından kurulan MubiAmazon şirketi, Doğan grubu ve Doğuş holding'te piyasaya giriş yaptı. Kanalların adı ise, Amazon Prime Video, Netflix, Blu Tv, puhu Tv, Mubi,  internet ten ya da X Box hatta çanak antenden belli bir ücret karşılığı gösterim hakkı satın alınıyor, seyretme imkanı sağlıyor. Netflix, dünya çapında 86 milyondan fazla üyesi var. Her gün 125 milyon saatten fazla içerik izleniyor. Amazon Prime Video, Türkiye için yatırımları şekilleniyor. Türk partner arıyor ve sunacağı özel paketler ile tv piyasasına özel çalışmalar yapıyor.

Yerli "Streaming" kanallarına gelirsek;  Blu tv, her ay 80 yerli ve yabancı film. Blu Tv içinde 30 canlı kanal ve 10 bin saat civarı premium içerik, dizi ve belgeseller ile yayında.Çektiği yeni dizi "masum" ile güzel bir girişim yaptı. Dizinin ekibi profesyonel. Sadece Haluk Bilginer'in başrol oynadığını söylersem gerisini siz düşünün. Fazla anlatıp buradan da reklam yapmayayım.  Puhu Tv, ücretsiz yayın yapıyor. Yüksek reyting alan güncel prime time dizileri, Türk sinemasının popüler filmleri, Yeşilcam klasikleri, çizgi filmlerle yayında. Puhu TV kendi dizilerini de çekmeyi planlıyor. ,

Sonuçta, bunlar insanların her türlü bilgiye ulaşmasını sağlayan kolaylıklar, ama bu demek değil ki mevcut TV sisteminin birdenbire çökmesine sebep olacak. Önemli olan kaliteyi artırıp içeriği güçlendirmek.  İnternet gazeteleri yayına başlayınca, kağıt gazeteler kapanacak dendi ama kaliteli içeriği olan gazeteler hala ayakta hem de hem internet, hem yazılı basın olarak devam ediyor. Rekabet kaliteyi artırıyor tabiî ki haksız rekabet rekabet değildir. Bence 1450'de Johannes Gutenberg ile başlayan 550 yıllık dönem kapanmıyor, şekil değiştiriyor daha da güçleniyor. Gutenberg olmasaydı kitap, gazete, dergi olmazdı. Hatta filmler bile olmazdı. Hepsi birbirini destekleyen temel taşları. İyi Seyirler

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..