Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '09

 
Kategori
Bilişim
 

İnternet vatandaşları; "netdaş"lar

İnternet vatandaşları; "netdaş"lar
 

Logo denemesi:Osman Boynudelik


İnternet vatandaşlarının Hak ve Özgürlüklerini savunan yeni bir oluşum şekillendi: “Netdaş Hareketi”


Biraz yazılım şirketi adını andırıyor gibi kısa adları ancak daha iyisi olması kaydıyla her konuda her öneriye açık oldukları rahatlıkla algılanabiliyor.


Eylül ayı içinde, yani 2009 Eylülde geldiler; kendine özgür, forum mantığını da içinde barındıran bir sosyal ağ olan Friendfeed’de toparlandılar.


İnternet kullanan bireylerin “hak ve özgürlükler odası” (http://friendfeed.com/netdas) olarak kendilerini tanımladılar, yoğun katılımlı etkin tartışmalarla “netdaş hareketi” şekillendi.


Netdaş katılımcıları “İnternet vatandaşı”nın kısaltması anlamına gelen “netdaş” kavramından yola çıkan sivil, genellikle internet üzerinde tartışan, üretim yapan, tüketen, iletişim kuran ve iş yapan kişilerden oluşuyor.


Ve dünyadaki ve Türkiye’deki tüm İnternet kullanıcılarını sınır ve sınıf gözetmeksizin Netdaş olarak kabul ediyor. Sınır tanımayan vatandaşlar hanesine kayıt oldular..


iLk toplantıları 26 Eylül 2009’da Santral İstanbul’da yapılmış.


Bu toplantıda,


*2001’den bu yana 6000’e yakın sitenin erişime engellenmesi,


*internete dair yasal düzenlemelerin olumsuz bir anlayışla ve katılım sağlanmadan yapılması,

*düşünce, ifade ve iletişim özgürlüğüne,


*kişilerin mahremiyetine ve özel hayatının dokunulmazlığına yönelik tehditlerin azaltılacağına gittikçe artırılmasına yönelik yaklaşımların bulunması,


*bilişim suçlarına dair yeni yasa tasarısının arkasında kişileri izlemeye yönelik bir mekanizmanın kurulması kaygılarının bulunması gibi temel sorunlar masaya yatırılmış.


Netdaş'lar bu sorunların çözümü için bir platform olarak hareket etme kararı almışlar. yolları açık biz blogçularda destekleyelim.


Modern toplumun olmazsa olmazı sayılan sivil toplum örgütlerinin kullanmış olduğu; kampanyalar yürütme, hak savunuculuğu yapma, lobi yapma, ilgili kurumlarla ilişki kurma, raporlama, izleme ve analiz yapma, farkındalık yaratan eylemler yapma, eylem tarzında farklılaşma yaratma gibi yöntemleri etkin ve verimli bir şekilde kullanmayı amaçladıklarını özenle belirtiyorlar.


Netdaş Hareketi’nin dikkat çekme ve farkındalık yartmaya yönelik eylem planları ilk toplantılarında şekillenmiş.. Bu toplantılarında Netdaş Hareketi’nin ilk tanımı da yapılmış;


Netdaş Hareketi:


İNTERNET ÜZERİNE (VE ÜZERİNDE) ODAKLI POLİTİKA YÜRÜTÜR;

DÜŞÜNCE, İFADE VE İLETİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜNÜ;

BİREYİN MAHREMİYET HAKKINI VE ÖZEL HAYATIN

DOKUNULMAZLIĞINI;

BİLGİYE ÖZGÜRCE ERİŞİMİN TEMEL BİR HAK OLDUĞUNU;

YANİ İNTERNET KULLANAN BİREYLERİN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİ SAVUNUR…

“NET YANSIZLIĞI”NDAN YANADIR VE İNTERNETİN TOPLUM FAYDASI İÇİN GELİŞTİRİLMESİNE KATKIDA BULUNUR.


Netdaş Hareketi çok yakında web sitesini açmayı ve iletişim konusunda teknolojinin en son olanaklarını kullanmayı da planlıyor. Netdaş’lar şimdilik http://friendfeed.com/netdas

adresinde çalışmalarını yürütüyor.


Benden söylemesi..


Kaynak: Özgür Uçkan

http://www.bilisimhukuk.com/2009/09/internet-vatandaslarinin-hak-ve-ozgurluklerini-savunan-yeni-bir-olusum-netdas-hareketi/


http://friendfeed.com/netdas

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..