Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '09

 
Kategori
İnternet
 

İnternet ve Emek Hırsızlığı

İnternet ve Emek Hırsızlığı
 

Yenigün Gazetesi emek hırsızlığına sıkça başvuranlardan...


İnternetin ülkemizde hızla yaygınlaşması ile birlikte hemen hemen tüm sektörler internetin nimetlerinden yararlanmaya başladı.

Bazı hastaneler randevu sistemini internet üzerine taşıdı, kahvehanelerde oynanan klasik oyunlar internet üzerine taşındı, birçok iş internet üzerinden takip edilir oldu. Postaneden verdiğimiz mektubun hangi saatte nerede olduğunu internet üzerinden görebilir olduk. Kreşe bıraktığımız çocuğumuzu istediğimiz an görüntüledik, kitap almaya üşendik istediğimiz kitabı internet üzerinden okuduk. Tüm ulusal ve yerel gazeteleri internet üzerinden takip eder olduk.

Evimizdeki internette kısa süreli arızalar yaşanınca sinir krizleri geçirdik. Bağlantı sorunlarını anlamaya çalıştık.

***

Bunca iyiliği olan internet birçok sektörde çalışan insanı da kolaycılığa itmeye başladı.

İnternetten yapılan işlemler oldukça hızlı olunca insanlar kısa sürede işlerini bitirip rahata alıştılar. Eskiden daha çok çaba ve emek sarf ederken şimdi oturdukları yerden kısa süreli çabalarla aynı işleri yürütür oldular.

Basın Yayın Sektörü

İnternetin eskilerden “basın yayın” şimdilerde “medya” ismini alan sektöre olumlu birçok etkisi olduğu gibi olumsuz etkileri de oldu.

Özellikle haberleşme imkânlarının ve iletişimde hızın artmasıyla dünyanın dört bir yanında meydana gelen olaylar anında duyulabiliyor. Bunda internetin büyük etkisi var.

Olumsuzluklara bakacak olursak habercilik alanında imza ve tescil gibi konularda büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Sizin binbir emek ve özenle hazırladığınız bir haber ya da yazı internete isminizle koymanıza rağmen emek hırsızları tarafından bir copy, paste işlemi ile kopyalanıp isminizin de silinmesi ile başka yayınlarda başkasının imzası ile okuyucu ile buluşturuluyor.

Size ait bir yazının, emeğin hiçe sayılıp size sorulmadan bir de başkasının adıyla yayınlanması çok kötü bir duygu.

En azından insafsızlık yapıp yazınızı sormadan alıntılayanlar isminizi ve yazınızı aldıkları yere dair bir ibare koysalar yine de kabul edilebilir bir düzeyde olacaklar. Ancak o kadar pervasızca davranıyorlar ki sinir krizi geçirmemek elde değil!

Dönem Ödevleri

Okullarda öğretmenlerin verdiği dönem ya da performans ödevleri geçmişte bizleri oldukça uğraştırmıştı. Güncelliğini yitiren ansiklopedilerden araştırma yapa yapa anamız ağlamıştı. Bulabildiğimiz sınırlı bilgiyi pilot kalemle inci gibi yazar öğretmenimize götürürdük.

Bu alışkanlık da internetle beraber yok oldu. Birkaç saniyede bir dönem ödevini hazırlamak mümkün. Tabi ki kopyala yapıştır yöntemi ile…

Ondan sonra bir kez de çıktı almak için emek verince toplamda 15 dakika da bir ödevi bitirmek mümkün oluyor. Bu da resmen hırsızlık!

Başıma Gelen

Hırsızlık durumundan bu kadar bahseden ve internetten bir makaleden bir yazıdan yararlanırken kaynak göstermeye özen gösteren bir kişi olarak başıma birçok hırsızlık olayı geldi.

Daha önce “Basın Haberciliği” dersinde uygulamalı olarak habere çevirdiğim bir metnin %90 benzerini Taraf gazetesinde görünce şaşırmış bir o kadarda kızmıştım. Benim metnim başka birinin imzasıyla karşımda duruyordu. Tepkimi e-posta yoluyla gösterdim ama hukuki yollara başvurmak da belirli maddi ölçütleri gerektiriyor biliyorsunuz.

En son yaşadığım olay ise daha da vahim. Ozgunbakis.com adlı web sitesinde kendi emeğimle yazdığım birçok haber ve metni yayınlıyorum. 26 Ağustos tarihinde bizzat benim hazırladığım bir haberin 8 Eylül tarihinde İzmir’in yerel gazetelerinden Yenigün’de sadece bir satırı değiştirilerek, başka birinin imzasıyla aynen yayınlanması beni oldukça rahatsız etti. Tepkimi internet ortamında fazlasıyla gösterdim.

Kaldı ki aynı gazetede, her gün internetten tüm ulusal gazeteleri takip eden biri olarak iddialı olarak söylüyorum, ulusal gazetelerden alıntı yapılarak başka imzalarla yayınlanan haberlere de rastlıyorum.

Gazeteciliğin okulunu okuyan biri olarak emek hırsızlığının alenisine de gizlenenine de karşıyım!

Emek hırsızlığı yapanlara içimden türlü beddualar ediyorum!

Banka boşaltanlardan farkınız yok. Evet hırsızsınız!

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..