Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '16

 
Kategori
Deneme
 

İnternet ve Kitap satışları

İnternet ve Kitap satışları
 

Kitap Yurdu


Ülkemizde kitap okuma oranı İbrahim Müteferrika’nın matbaasının kurulduğu günden bu yana artırılmak istenmekte ama bir türlü istenen seviyeye gelememektedir.
 
Bu durum yalnız eğitimcileri değil; yazarları, yayıncıları, dağıtımcıları ve okuyucuyla esas muhatap olan kitapçıları olumsuz olarak etkilemektedir.
 
Birçok okuyucu istediği kitabı almaktan vazgeçmekte; ders kitaplarının devletçe verilmesinden bu yana iş yapamayan kitapçılar yayınevlerine sürekli iade kolileri göndermekte ve sonuç olarak yayınevleri ve kitapçılar işlerini bırakıp başka işlere yönelmektedirler. Bütün bunların sonucu olarak yazarlar telif ücreti alamamakta, yayıncılar da haklı olarak satışını garantili görmedikleri kitapları basmamaktadırlar. Bu kısır döngülerin sonucu okuyucular kendi memleketlerinde aradıkları kitapları bulamamakta, kitap okuyan insan sayımız daha da düşmektedir.
 
İşte bu içimizi karartan manzaraya yeterli olmasa da bir çözüm bulunmuştur: İnternet kitapçıları… Gerçi bizim nazlı okuyucularımız kredi kartı, banka havalesi, paypal gibi ödeme metotlarından da sıkılacaklardır; tek veya az sayıdaki kitap için kargo giderleri pahalı olacaktır ama ne demişler: “Her güzelin bir kusuru olur.” İstenirse kredi kartı güvenliği için sanal kart veya banka havalesi tercih edilir. Birkaç arkadaş toplu sipariş verdiklerinde kargo maliyeti de düşecektir. Üstelik, internet siteleri yayınevlerinden aldıkları indirimin yarısını okuyuculara indirim olarak yansıtıyorlar. Kısacası; internet kitapçıları mahalledekilerden daha ucuz kitap satıyorlar.
 
İnternet kitapçıları denildiğinde aklıma iki sitenin adları geliyor: Yeni kitaplarda www.kitapyurdu.com ve eski kitaplarda da www.nadirkitap.com adreslerinden ulaştığım bu iki siteden yaptığım alışverişlerden gerçekten memnun kaldım.
 
Kimsenin reklamını yapmak istemem ama D&R, IDEFIX bu alanda iyiler. D&R zaten büyük alışveriş merkezlerinde açtığı mağazalarla yayıncıların cankurtaranı.
 
Şimdi; her yayınevi de kendi sitesini internet kitapçısı yapma yolunda.  Basit bir örnekleme gerekirse www.kabalci.com.tr veya www.bilgeoguz.com.tr adreslerinde girdiğinizde yüzlerce yayıncının binlerce kitabını bulabilirsiniz.
 
Bakalım okumayanlar bundan sonra hangi mazeretlere sığınacaklar?
 
 
Toplam blog
: 17
: 3342
Kayıt tarihi
: 12.07.14
 
 

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ..