Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '11

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

İnterneti kim ne için icat etti ?

İŞİTME ENGELLİ BİR KIZ OLAN SİGRİD’E DUYULAN AŞKTAN DOĞAN BİR BULUŞ: İNTERNET 

Vinton Cerf 23. Haziran. 1947 Newhoven’de dünyaya geldi. Çocukluktan beri Matematik ve elektronik eşyalara ilgisi olan Vinton, ilk, orta ve lise eğitiminden sonra Amerika’da en ünlü ve kaliteli Üniversitelerinden birisi olan Calorifarnia eyaletinde bulunan Stanford Üniversitesine Matematik Mühendisliği okumaya başladı. Matematiğe olağanüstü sevgisi ve ilgisi vardı Vinton’un. 

Matematiği çok seven Vinton, aynı zamanda bilgisayarların çalışması üzerine de, araştırmalar yapmaktaydı. 1966 yılında 22 yaşında Matematik Mühendisi olarak mezun olan Vinton bu arada Sigrid adında dünyalar güzeli kıza açık oldu. Doğuştan İşitme ve konuşma engelli olan Sigrid insanlarla iletişim kuramadan, insanlardan uzakta yaşamaktaydı. Vinton çok sevdiği Sigrid ile evlenmeye kararlıydı ve onunla evlendi. Sigrid ile iletişim kurmasında zorluk çekmesine rağmen aşkın önüne geçilemiyordu. Vinton zamanla Sigrid ile daha rahat iletişim kuracağına da candan inanmaktaydı. 

Vinton, eşi Sigrid’in de diğere insanlarla iletişim kurmasını ve onlarla sosyalleşmesini istemesine rağmen Sigrid telefonla bile konuşamıyordu. Eşinin herkesle iletişim kurmasını ve sosyal olmasını isteyen Vinton, zamanını bilgisayarların başka bilgisayralara bağlanarak insanların telefon gibi yazılı, sözlü ve görüntülü haberleşmesinin hayatlarını kolaylaştoracağı inancı ile çalışmalara hız verdi. Telefon, telgraf, sinema, televizyon gibi buluşlar ile bilgisayarı birleştirmek ve insanların iletişimini güçlendireceğini düşündü. Bilgisayarlar arası iletişimde çok zaman ne sese gerek vardı ne de insanın sesleri duymasını gerektirecek olan sisteme. Sevgili karısı ile bu sayede ses olmadan da iletişim kurabilecekti. 

1969 yılında Askeriyenin kullanması için Appanet diye bilgisayarlar arası veri ağı sistemi kurulmuştu ama bu askeri amaçlar ile olduğundan fazla topluma faydalı olamıyordu. Vinton ise hem yanında olmadığı zaman eşi ile rahat iletişim kurmak hem de insanların rahat iletişim kurması için bunun toplumun her kesiminin kullanacağı hale getirmek için bir sistem kurmak istiyor, bunun toplumsal yaşamı kolaylaştıracağını, bilgisayarın icadından onun topluma olan faydasından daha çok topluma faydalı olacağına inanıyordu. 

1970 li yıllardan sonra Vinton 1973- 1978 arasında TCP/ IP protokolünün kurulması konusundaki çalışmalarda yer aldı. Bilgisayarların birbiri ile ağ olması ile işlerin daha kolay ve insanların daha rahat iletişim kurduğunu gören Vinton, eşi ile yanında olmadığı zaman yazışmanın iletişim kurmanın sevincini yaşayarak onunla iletişim kurdukça ve iletişimi kolaylaştıkça eşine daha çok sevgi ile bu sistemin daha çok yaygınlaşması çalışmalarına aşkla şevkle daha gayretle devam ederek insanların hizmetine sunmaya gayret etti. 

Vinton, internetin sadece fikir babası idi ve mail, http: gibi internetin bulunmasının sonucu olan buluşları ise başkaları gerçekleştirdi. 

Vinton, zamanla internetten eşi ile haberleşmek , insanlarla daha rahat iletişim kurmak için fazlası ile faydalandı ve eşi ile beraber bu icattan insanoğlunun da faydalanmasını sağladı. 

Matematik alanında doktora yapacak kadar bilgi sahibi olan Dr. Vinton, eşi Sigrid’in bu buluştan çok faydalandığını gördüğü zaman mutluluğu ve sevinci artacaktı. Daha sonra dünyaya gelen ve bugünlerde Üniversite okuyan oğulları ile eşi Sigrid’in internetten haberleştiklerini gördükçe mutluluklarının arttığını gören Dr. Vinton bu buluşun fikir babası olmasının sevincini de yaşadı. 

Bugün dünyada internetten en çok faydalananlar işitme engelliler. İnternet yaygın olmadığı zaman seslerden faydalanamadıkları için faks teknolojisi ile haberleşen işitme engellilerden okuma ve yazması güzel olanlar bugün yazışarak, mailleşerek, msn sohbet proğramlarından sohbet ederek faydalanırken, daha çok görüntülü ve yüzyüze işaretle haberleşen işitme engelliler ise camera ile işaret dili ile anlaşarak bazen iller arasında bazen kıtalar arasında işitme engelliler ile tanışarak kaynaşarak arkadaşlıklar ve evlilikler kurarak internet buluşundan faydalanmaktalar. Bunu da tabii ki Dr. Vincont’un kendileri gibi işitme engelli olan dünyalar güzeli eşi Sigrid’e olan aşkına borçlular . 

TURAN YALÇIN- TOKAT 

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..