Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '09

 
Kategori
İnternet
 

İnterneti nerelerde kullanıyoruz?

İnterneti nerelerde kullanıyoruz?
 

Malum çağımız bilgi çağı…

Bilgiye en kolay erişebilmenin yolu “İnternetten” geçiyor.

Son yıllarda internet kullanımının epey arttığı bir gerçek! Ancak kullanılan internetten ne gibi faydalanılıyor? Orası biraz muallâkta!

Uzun zamandan beri böyle bir araştırmanın yapılmasını ve internet kullanımının yaygınlığını öğrensek diye bekliyordum. Hatta Google pazarlama ve Halkla ilişkiler departmanında çalışan yeğenime Türkiye ile ilgili bir çalışma yapıp yapmadıklarını bile sordum. Ancak aldığım cevap olumsuz oldu.

Sonunda beklediğim araştırmayı İnteraktif pazarlama ajansının yaptığını öğrenip, hemen detaylara bakmak için tıkladım.

Adinteractive, İnteraktif Türkler 2009 araştırma raporuna, 1948 kişinin katıldığını, katılımcıların tamamen dijital bir anket yardımıyla şekillendirmiş olduğunu öğrendim.

Araştırmaya katılanların 75, 4'ünü 18-35 yaş aralığındakiler, yüzde 67'sini üniversite düzeyindekiler, yüzde 43'ünü de kadınların oluşturduğu belirtiliyor.

Araştırma sonuçlarına göre; internet ağırlıklı olarak, e-posta, IM ve oyun amaçlı kullanılıyormuş. Zaten farklı bir beklentim yok. Zaman zaman kendimin de oyunlar oynadığını düşünecek olursak…

İnternet kullanıcılarının yaklaşık yarısı her gün ortalama 5 saatin üzerinde, dörtte biri ise haftada 50 saatin üzerinde çevrimiçi(online) oluyormuş. Bu aktif(!) internet kullanıcıları; E-posta, anında mesajlaşma (IM) ve oyuna yönelik kullanıcılarmış!..

İnterneti kullananlar içinde e-postayı kullananların oranın yüzde 83, 9 olarak belirlenirken, katılımcıların yüzde 50'si sürekli bu hizmetten yararlanıyormuş. (Bunlardan biriside benim.)

Araştırmaya devam edecek olursak; İnterneti yüzde 91, 3 oranında chat, sohbet amaçlı kullananların yüzde 48'i fırsat buldukça, yüzde 20'si akşamları, yüzde 16, 6'sı ise sürekli olarak bu hizmetten yararlanıyormuş.

Sosyal topluluk siteleri kullanıcılarının oranı ise yüzde 57, 9 olarak belirlenmiş. Bu kullanıcıların yüzde 40, 3'i öğlen, yüzde 17, 3'ü ise akşam saatlerinde bu siteleri ziyaret ediyormuş.

İş amaçlı interneti kullanan yüzde 47, 3 oranındaki katılımcının büyük bir kısmı sürekli olarak internetten bu amaçla yararlanıyormuş.

Bilgi, haber alma amacıyla internet kullananların yüzde 35, 9'u sürekli, yüzde 29, 7'si fırsat buldukça interneti kullanıyormuş.

Bankacılık işlemlerini internetten gerçekleştirenlerin oranı yüzde 35 iken, bu kullanıcıların yüzde 37, 6'sı sürekli, yüzde 21, 9'u sabah, yüzde 16, 4'ü ise öğlen saatlerinde işlemlerini yapıyormuş.

Kamu hizmetleri işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirenlerin oranı da yüzde 18, 4 düzeyinde. Blog kullanıcılarının oranı yüzde 12, 7, forum kullanıcılarının oranı da yüzde 18, 8. İnterneti ticaret amaçlı kullananların oranı yüzde 9, 3 olurken, bunların yüzde 70'i sürekli olarak, yüzde 18, 7'si ise fırsat buldukça bu hizmetten yararlanıyormuş.

Yüzde 33, 4 olan internet üzerinden alışveriş oranının yüzde 62, 6'sı sürekli, yüzde 13, 5'i akşamları interneti bu amaçla kullanıyormuş.

Rakamların dilinden sıkıldığınızı görür gibi oluyorum. Aslında bende sıkıldım. O nedenle küçük bir detay daha verip, sizi oyun oynamak üzere bilgisayar ve internetinizle baş başa bırakmak niyetindeyim.

Ankete katılan kullanıcıların arama motorları dışında en sık ziyaret ettiği adreslere bakıldığında ise Facebook birinci sırayı alıyormuş.

İnternetin kullanım amaçları şöyle sıralanıyor.

Sohbet yüzde 91.3

E-posta “ 83.9

Oyun-eğlence “ 67

Sosyal paylaşım “ 58

İş amaçlı “ 47.3

Haydi oyun oynamaya!..

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..