Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '11

 
Kategori
Teknoloji
 

İnternetin ak listesindekilerden misiniz?

Devletimiz internetin kötü ve büyük zararlar taşıyabileceği bir alan olduğunu bildiğinden bizim için bir kanun ön çalışması başlattı. BTK nezdinde başlatılan bu çalışma interneti ortadan ikiye bölüyor. İyi tarafa ak liste, kötü tarafa kara liste adını vermiş. Belli kötü öçerikleri derleyip toparlayacak ve kara liste adını verdikleri bir dosyanın içine dolduracaklar. Siz internete bağlandığınızda bir adres yazacaksınız. Servis sağlayıcınız kim olursa olsun sizin gönderdiğiniz bilgi bu listeye danışacak ne diyorsun bu adrese diye. Servis sağlayıcılar devletin kanun koyucuları tarafından bu listeye bakmak zorunda tutuluyor.

Hemen ardından girmek istediğiniz adresin boyu ve kilosuna bakılacak. Size zarar verilebilecek bir adresteyseniz önünüz kesilecek. O adrese giremeyeceksiniz. Yok "henüz" zararlı bir adreste değilseniz hemen girivereceksiniz bu adrese.

Bunun yanında bir ak liste var. Güzellikler barındıran internet siteleri bu adrese yazılacak. bu listedeki adresler asla sansürlenemeyecek. Çünkü onlar güzel site.

Şimdi sizlerin bu listelerin ak mı kara mı olduğuna kim karar veriyor dediğinizi duyar gibi oluyorum. Devletin yetkili kişileri karar verecek. E zaten devletin yetkilileri buna karar veriyordu niye bunu sansür diye başımıza çıkarıyorsunuz diye soruyor olabilirsiniz. Eskiden mahkemelerde karar veriliyordu buna. Hukukçular karşı çıkabiliyorlardı, yanında yer alabiliyorlardı. Yeri geldiğinde pozitif hukuk karar veriyordu.

Ama sizin de hissedebileceğiniz gibi bu gibi kararlar çok vakit alıyor insanları yoruyordu. İnsanlar yorulmasınlar, nasıl olsa sansürlenecek bazı şeyler için hukuk gibi gereksiz ayrıntılarla yorulmasınlar diye liste olaylarına girildi.

Bu arada listeden daha da güzel paket kullanma zorunluluğu uygulaması var. Filtreler 4 ayrı kategoride gruplanmış. Siz bunlardan birini seçmek zorundasınız. Eğer filtre istemiyorum gibi yanlış bir fikre kapılırsanız yılda iki kez size zorunlu elektronik posta gönderimi yapılacak. Bu elektronik postalar servis sağlayıcınızdan gelecek ve devletimiz tarafından yazımış olacak. Elektronik postalarda internetin ne kadar büyük kötülükler barındırabileceği söylenecek size. İkna olana kadar bu elektronik postayı almaya devam edeceksiniz.

Arada bir de servis sağlayıcıları devletimize kimin kötü interneti kullandığını, kaç kişinin güzel interneti kullandığını raporlayacak. Böylece pir u pak bir internetimiz olacak. O kadar güzel günler bekliyor ki bizleri...

Eğer sesinizi çıkarmak için bekliyorsanız biraz daha bekleyin da hiç çıkaramayın...

Zaten interneti pek sevmemiştik biz...

 
Toplam blog
: 69
: 9106
Kayıt tarihi
: 06.07.06
 
 

Yaklaşık 10 sene Milliyet gazetesi ve yayın grubunda çalıştıktan sonra basın ve sosyal medya danış..