Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '06

 
Kategori
Telekom / Mobil
 

İnternetten ALO nereye gidiyor?

İnternetten ALO nereye gidiyor?
 

Internet’in ve bağlantı hızlarının gelişimi ile birlikte internet üzerinden sesli konuşmalarda özellikle ucuz olduğu için arttı. Bugün özellikle messenger kullanıyorsanız yada skype, gizmoproject, google talk kullanıyorsanız yine bu uygulamaları kullanan diğerleri ile internet üzerinden sesli ve hatta görüntülü olarak bedava konuşabiliyorsunuz.

Bugün okuduğum bir yazıda bir firmanın normal telefon hatları ve cep telefonları üzerinden geniş hatta(broadband) ihtiyaç duymadan internet üzerinden konuşma hizmeti sunduğunu okudum. Bir diğer firmada haftalık 1 Amerikan dolarına cep telefonlarından uluslararası konuşma ve eyalet içi konuşmaları ücretsiz yaptırıyor.

Bence her geçen gün sessizce büyüyen bir devin sinyalleri bunlar. Bunları okuyunca skype’de konferans görüşmelerin yapıldığını hatırladım. Yani skype ile uluslararası toplantılarınızı rahatlıkla yapabilirsiniz. Hatta bu altyapılar geliştikçe internette oynana oyunlarda da katılımcılar konuşarak ve diğerlerini duyarak oynayabilecekler

İnternet üzerinden konuşma konusunda cep telefonları yeni akımın tetikleyicisi olmuş durumdalar. Neredeyse pc ve normal telefon sayısını geçtiği için bu uygulamanın cep telefonları üzerinden yayılması kaçınılmaz.

Uzun süre ve hala da birçok internet üzerinden sesli konuşma sağlayıcı, kullanıcılarını daha ucuza konuşma imkanı sloganı ile çekmeye çalışıyor. Hatta bazı yerlerde bunun epostaya benzediği ve hiç maliyetinin olmadığı yönünde yazılarda mevcut.

Bir diğer kullanım ise IP telefonları. Bu telefonları alıp bilgisayarınıza bağlıyorsunuz ve genellikle en ucuz fiyatlar aynı servisi kullanan iki kullanıcıya veriliyor.

Her halukarda ADSL vb. yüksek erişim hızı bu işte "olmazsa olmaz" bir özellik. Öncelikle e-devlet vb. projelerle internet erişimini yaygınlaştırılması ve ucuzlatılması gerekiyor. Böylece görüşme yapabilmek için gerekli ortam yaratılmış olacak.

Cep telefonu operatörleri benim düşünceme göre skype vb. firmalarla senkronizasyonun bir yolunu bulmak zorundalar. Bulmazlarsa bu konuda anlaşma yapan ciddi anlamda müşterileri kendi tarafına çekmiş olacak.

Küçük firmalar biraz daha şanslı. Örneğin Jajah adlı firma normal telefon hatlarından konuşmayı dakikası 2 cent’e satıyor. Aslında yapılan şey basit siz telefondan firmayı arıyorsunuz firmadaki bir bilgisayar sanki sanal bir sekreter gibi sizi aradığınız numaraya yönlendiriyor. Firma aynı şeyi cep telefonuna bir uygulama yükletip yine merkezini aratarak yaptırabiliyor.

İsveçli bir firma olan Rebtel ise hangi cep telefonu operatörünü kullanıyorsanız onun yurtiçi tarifesinden uluslararası konuşturuyor ve servis ücreti olarak haftalık 1 dolar alıyor. Bu örnekleri vermemin sebebi yakında Türkiye’de de benzerlerini görecek olmamız.

Bir yandanda tüm uygulamaların zayıf noktaları mevcut. Örneğin Jajah’ta fiyatlama çok kompleks, Rebtel’de arama protokolü zor.

Rekabet ise diğer tarafta tüm şiddetiyle sürmekte. Örneğin cep telefonlarının internetten konuşma yapmasına olanak sağlayan bir yazılım olan iSkoot ile Netgear’ın Wi-Fi-uyumlu Skype telefonunun rekabeti sayılabilir.

Bazı şüphecilerde bu tip modellerin başlangıçta ucuz olsalarda pratikte kullandıkça yüksek maliyetlerin yansıyabileceği düşüncesindeler.

Birde bu tip servislerin kendilerini satabilmek için yaptıkları pazarlama maliyetlerini nasıl çıkaracakları konusu var. Eğer fiyat rekabeti keskinleşirse(ör. Türkiye’deki uçak bileti fiyatları gibi.) fiyatlar tabana vururken masraflar tavana vuracak.

Internetten konuşma ucuz ve kaçınılmaz olarak görünüyor. Ancak taşlar yerine oturana kadar stratejik olarak firmalar ve operatörler yer kapma savaşını sürdürecekler gibi duruyor.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..