Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '19

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

İntihar Nedeni Geçim Olunca

Niye intihar ettin ki nasılsa zaten açlıktan ölecektin!

İşsizlik sorunu çözümsüz görünüyor çünkü konuya mantıklı yaklaşılmıyor.

Ve benim gibi şeytanın gör dediğini görenler tarafından tersinden bakıldığında işsizliğin sanki ekonominin bozuk olmasıyla ilgisi yokmuş gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Bizim ekonomimiz bu; tüketimimiz ve ihracatımız belli haliyle üretimimiz de bu kadar. Daha fazla üretince ne yapacağız ki.

80 milyonluk ülkede 30 milyon çalışan çok normal. Çalışabilir nüfus 50 milyonmuş, olabilir; ne iş yaptıracağız? Hangi işte eksiğimiz var, eleman yetişmiyor?

İnsanlar yaşar, istek ve ihtiyaçlarına yetişemezsin. Olağanüstü ürünler üretirsin ihracatta talep patlaması olur da çalışabilir durumdaki herkes çalışır.

80 milyonun 50 milyonu çalışacakmış, dünyada böyle bir ülke yok ki.

30 milyon çalışıyorsa ortalama her aileden 2 kişi çalışıyor demektir. Buna rağmen 10 milyon daha işsiz varsa bazı ailelerden belki 3 ya da 4 kişi. 4 kişilik ailede 4’ü de çalışıyorsa Mehmet amca işsiz kalır haliyle. Ve Mehmet amca aile reisiyse intihar eder.

Ali’nin kendisi, karısı, çocukları, hatta belki yaşlı babası annesi kapmışlar bir iş çalışıyorlar Mehmet amca da tek tüfek iş bulamadığından evini geçindiremeyip intihar ediyor.

Herkesin çalışma hakkı var, tamam. Ali’nin 6 kişilik ailesi Jüpiter’e uydu götürüyorsa yani kendilerine ve ülkelerine önemli fayda sağlayacak bir işte çalışıyorlarsa çalışsınlar. Bugünkü ekonomik koşullarda bir ailenin 6 kişinin kazancına ihtiyacı yoktur.

Çalışamazsın diyemeyiz ama fazladan çalışanları (aynı aileden önemsiz işler yapan 2. 3. 4. vs.) aynı durumdaki işsizlerle sınava sokarım kim iyiyse o çalışır.

Bir aileden 4 kişi çalışır diğerinde hiç çalışan olmazsa bu iş olmaz. İşe alanlar da işe alırken bunu gözetecekler.

Ve işsizlik rakamları…

15-24 yaş genç işsizmiş… Genç adama ne işi ya! Okuyordur çoğu herhalde. Ya da meslek öğreniyor. Oran %27’ymiş. Ben bu yaştakine iş vermem ki.  Çoluk çocuk sahibi insanlar işsiz, biraz büyüsün öyle gelsin. Hem 15 yaşındaki çocuk değil mi, çocukları mı çalıştırıyorsunuz!

Herkese iş bulun herkes çalışsın…1000 tane fabrika var 1000 tane daha mı yapacağız? Yapsak ne olacak ülkenin yarısı TV karşısında oturuyor ürettiğini kime satacağız? Alabildiğine yaşayan, istekleri ihtiyaçları dağlar gibi, trilyonları bulan ihracatı var… Böyle bir ülke miyiz? Cemşit emminin ihtiyacı bir dal sigara bir bardak çay, bir de verirsen bir dilim kuru ekmek! Bizim gibi bir toplumun ekonomisi de çalışanı da bu kadar. Sorun çalışma hayatındaki dengesizlikte.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..