Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İntikam

İntikam
 

İntikam konusunda insanlar iki sınıfa ayrılırlar. Bir kısmı; intikam almak insanın acizliğini gösterir, en iyi intikam unutmak ve affetmektir der. Diğer bir kısım ise; intikam almadan rahat edemeyenlerdir. Bunlar de kendi aralarında; intikam hemen mi alınmalı? Yoksa yemeğin soğumasını mı beklemeli? Diye ayrılırlar.

Her iki düşünce de kendi içlerinde doğru ve mantıklıdır. Bir insan intikam almadan rahat edemeyeceğini düşünüyorsa, intikam almak onun için zaruridir. Aksi halde kendisini mutsuz, aciz ve değersiz hissedecektir. “İntikam almak sana zarar verecektir”, “en iyi intikam unutmaktır”, “kafana takma” sözleri pek işe yaramayacaktır. Kişinin o an tek düşündüğü; kendisine yapılan haksızlığa karşılık vererek bir anlamda kendi onurunu ve gururunu kurtarmak, kendisine saygısını yeniden kazanmaktır. İntikamın o kişi için anlamı odur.

Neden ve kimden intikam almak isteriz? İntikam deyince ilk akla gelen aşk ve ihanet oluyor. Çünkü aşk insanın kendisini savunmasız olarak açtığı bir duygudur. İhanet ise o savunmasız halinde yediği bir bıçak darbesidir. İnsanda intikam hırsını oluşturan şey; sevdiği, güvendiği kişilerden görmüş olduğu haksızlıktır. İnsan sevdiği ve değer verdiği kişilerden intikam almak ister.

İntikam almak kişinin kendi yaralarını sarması için seçtiği bir yoldur. Her ne kadar karşıdaki insan da anlasın, o da acı çeksin, bana yaptıklarının cezasını çeksin diye düşünse de, temelde istediği şey kendisini kendisine ispat etmektir. Yaralanarak kaybettiği gücü, intikam alarak yeniden kazanma ihtiyacıdır.

İntikam almak çift yönlü bir oktur. Bir ucu karşıdaki kişiye değerken, diğer ucu da alan kişiye zarar verir. Ama intikam alma isteği bir duygudur. Hem de oldukça şiddetli, insanın gözlerini kör eden, sağlıklı düşünmesini engelleyen bir duygu. Bu duygu ile nasıl başa çıkarız? Duygularımızı oluşturan şey düşüncelerimizdir. Nasıl düşünüyorsak öyle hissederiz. Düşüncelerimizi belirleyen ise inanç ve değerlerimizdir.

İntikam alma duygusunun altında yatan, kendimiz ile ilgili düşüncelerimizdir. İntikam almak için yanıp tutuşanlar ile intikam almayı gereksiz görenler arasındaki temel farklılık, kişilerin kendileri hakkındaki düşünceleridir. İngilizler en çok kendilerine aptal denilmesine kızarmış çünkü birçoğu aptal olduğunu düşünürmüş. Bunu bir İngiliz’den duymuştum. Eğer çok kızdığınız ve intikam alma hırsı ile yanıp tutuştuğunuz bir olay varsa, biraz irdeleyin altından mutlaka kendiniz ile ilgili olumsuz bir inancınız çıkacaktır. O olumsuz inancınızı bulup temizledikten sonra ortada intikam alma isteği de kalmayacaktır.

Diğer bütün negatif duygular gibi intikam duygusu da, bize kendimiz ile ilgili bir gerçeği anlatmak için çok iyi birer öğretmendir. Hissettiğimiz hiçbir duygu kötü ve anlamsız değildir, hepsinin bize anlatmak istediği bir gerçek vardır. O anlatmak istediği şeyi bulursak, o duygunun da görevi bitmiş olur ve bizi terk eder.

İntikam almak belki iyi bir şey değildir ama bu isteği duymak, bize bir şeyler anlatması açısından iyidir. İnsan kendisi ile ilgili birçok gerçeğe negatif duyguları sayesinde ulaşır. İstersek öfke, kin, nefret ve intikam en iyi öğretmenlerimiz olabilir. Yadsıyıp yok saymaya çalışmak yerine, kabullenip anlatmak istediği şeyi anlamaya çalışmak daha mantıklı diye düşünüyorum.
 
Toplam blog
: 117
: 2437
Kayıt tarihi
: 07.02.09
 
 

1970 Tokat doğumluyum. İstanbul Tıp Fakültesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar bölümü mez..