Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '07

 
Kategori
Teknolojinin Geleceği
 

IP TV

IP TV
 

Her yeni başlangıç insanın hayatında heyecan duygusu yaratır. İşte bu heyecanla PC Magazine dergisindeki yeni köşemin ilk yazısını yazmaya başlıyorum. Hazır yeniliklerden bahsetmişken bu ilk yazımda da son zamanlarda geliştirilmekte olan IP TV teknolojisini değerlendirelim istedim.

Henüz televizyonlarımızın tuşlarına bastığımız zamanlarda uzaktan kumanda yokken, siyah beyaz ve tek kanaldan ibaretti bizim için televizyonlar. Uzaktan kumandan ilk çıktığında devrim olarak nitelendirilmişti. Oysaki sonrasında çok kanallı yayına geçilmesi ve bize sunulan alternatifler… Bu gün varılan son nokta konularına özel yayın yapan ve uluslararası toplamda binlerce kanal.

Yeni hedef ? Bill Gates 2002’de .NET vizyonunu lanse ettiğinde “bilgiyer her yerden ulaşabilmek” vurgusunun üzerinde durmuştu. Bu hayalini bu gün her platforma taşıyor ve gerçekleştirmek için çalışıyor. Bu konsepti televizyon yayınlarınada taşımak için yeni bir teknoloji geliştirmekte Microsoft : IP TV. Amaç ise her an her yerde televizyon izleyebilmek ve hatta içeriğinde kullanıcı tarafından belirlenebilmesini sağlamak. Kısacası kişiye özel yayın.

Internet üzerinden video yayınlanması ve geniş bant erişim teknolojileri ile televizyonlarımıza, bilgisayar ve cep telefonlarımıza ulaşması IPTV’nin en yüzeysel açıklamaları arasındadır. Digital Video Broadcasting diye adlandırılan dijital yayınlar bize yayının ses kalitesini, dilini ve benzeri özelliklerini seçme hakkını tanımakta. Yayınlarımızı IP TV üzerinden izlemenin bize ne gibi bir faydası olabilir ?

Neden IP TV ?

IP TV’nin en büyük tercih nedeni interaktivide yani etkileşimdir. Öncelikli olarak bu teknolojide ne zaman neyi izleyeceğini kullanıcı belirleyebilmektedir. Bu son kullanıcılar tarafından memnuniyet verici bir olay. Yayıncı tarafından bakıldığında ise gerçek bir devrim. Nedeni ise tüm yayınlarının istatiksel bilgileri kontrolleri altında olacak. Yani hangi yayınları izleniyor, kimler tarafından nerden izleniyor ve adha bir çok soruya net cevaplar bulabilecekler. Reklam verenler ise istedikleri profillere göre reklam verebilecekler. Şu anda yapılan ölçümlerin ne kadar gerçekçi ve nasıl yapıldığını düşündüğümüzde IP TV’nin hayatımıza katacağı değeri daha net anlayabiliriz.
Sadece ölçümleme konusunda mı bize yardımcı olacak bu teknoloji ? Elbetteki hayır. Son iki-üç seneye kadar Internet’ten alış-veriş yapmaya tereddüt ederdik. Oysaki günümüzde e-ticaret oldukça gelişti ve gelişmeyede devam ediyor. Peki televizyondan alış-veriş ? Yakın zamanda ülkemizde de bir alış-veriş kanalı yayına başladı. Bunun üzerinde Ulusal yayın yapan bazı kanallarımızda gerek gün içerisinde gerekse gece yayınlarında bu tarz direk satışa yönelik programlar yayınlamaya başladılar. Peki IP TV televizyondan alış-verişe ne katabilir ? Belkide tek takip ettiğiniz dizi başladı ve koltuktaki yerinizi aldınız. Başrol oyuncusu erkeğin giydiği mont çok hoşunuza gitti. İşte bu andan itibaren IP TV farkı devreye girecektir. Yayını durdurun, başrol oyuncusunun montuna tıklayın. İlgili montun satıldığı e-ticaret sitesine bağlanın ve satın alın. IP TV alış-veriş konusunda bize yeni alışkanlıklar kazandıracağa benziyor ne dersiniz ?
Örnekleri çoklamak ve faydalarını göstermek elimizde. Son bir örnek vermek gerekirse oda eğitim alanında bize katacaklarıdır. Ülkemizde malum Açık Öğretim yayınları yapılmakta. Acaba kaç kişi bu yayınları takip ediyor ? IP TV teknolojisi sayesinde eğitim takviminizi kendiniz belirleyebilir ve eğitimin çok daha etkileşimli geçmesini sağlayabiliriz.

IP TV’ye geçiş için teknolojik gereksinimler nelerdir ?

Olmazsa olmaz öncelikli şart tabiki geniş bant internet. DSL altyapısı , ADSL2+ teknolojisi ile 25 Mbps ve VDSL ile de 52Mbps hızlarına ulaşmakta. Geniş bant konusunda altyapı olarak hazırız anlamına geliyor. Bu bant genişliklerinde yayın yapan MPEG2 formatındaki SDTV (Standart Definition) kanalları 3-3, 5 Mbps bir bant genişliğine ihtiyaç duyarken son zamanlarda test yayınları yapılan HDTV (High Defination) 15-19 Mbps bant genişliğine ihtiyaç duymaktadır. Bu yayın formatlarının sıkıştırma algoritmaları üzerinde yoğun çalışmalar yapılıyor.

“Set Top Box” kod adı ile Microsoft tarafından geliştirilen donanım bilgisayarlarımıza entegre olarak çalışacak. Donanım şu anki uydu alıcıları mantığı ile çalışarak internet bağlantısından faydalanarak televizyon, radyo ve benzeri yayınları bize sunacak. Gelişmekte olan 3G teknolojisi sayesinde de GSM şebekelerimizde hızlı bağlantıya sahip olacaklar. Böylelikle bu yayınları mobil telefonumuzdan da izleyebileceğiz. Bill Gates’in “her yerden her an izle” rüyasına bir adım daha yaklaşacağız yakın zamanda.
Hem kullanıcılar, hem de üreticiler için yepyeni bir dünya sunuyor IPTV. Yapabileceklerimizin hayallerimiz ile sınırlı olabileceği bir dünya. Yine bir yenilik; yeniden… Teknoloji ve bilişim adına tüm yeniliklerde buluşmak üzere…

Bu makalem PC Magazine Türkiye dergisindeki köşem TeknoVizyon’da yayınlanmıştır.

 
Toplam blog
: 14
: 736
Kayıt tarihi
: 18.11.07
 
 

Bir çok portal ve web sitesinde Proje Koordinatörlüğü yapan Okan Barlas geçtiğimiz yılların en çok..