Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '07

 
Kategori
Doğal Hayat
 

İpek yolculuğu

İpek yolculuğu
 

İpek böceğinin gizemli yolculuğunun hatırasıdır İpek. İnsan teninde kaybolan, varlığı hissedilmeyen zarif ve yumuşak bir dokunuştur.

Geçmişten beri İpek, kendine benzeyen narin ve ince tabiatları ile en çok kadınlara yakıştırılır. Giysileri tamamlayan şık gömleklerin, güzellikleri vurgulayan eşarpların, ayakkabıların içinde parlayan çorapların yıldızı, erkek gözüyle kadını daha büyülü kılar.

Doğanın tüm renklerini eşsizce sergileyen kelebeklerin hikâyesi bir mucizeyi anlatır. Özgürce kanatlanan ve yeşillere asilce konan kelebekler ömürleri sona ermeden 3-4 gün önce bir dut ağacının yaprakları üzerine yumurtalarını bırakır.

Yaprakların arasında fark edilmeyecek kadar küçük kalan yumurtalardan tırtıllar doğar. Bir tırtıl, doğduğu ev olan dut ağacının yapraklarıyla beslenir. Büyümesini tamamladığında dut yaprakları ile ilgilenmeyi bırakır. Artık sihir zamanıdır. Bünyesinden özel bir sıvı üreterek vücudunun etrafını örmeye başlar. Nasıl bir yaradılıştır ki, bir ipek böceği tırtılının çevresine ördüğü koza, 450 metre uzunluğundadır.

Çin’de bundan 4600 yıl önce doğanın bu gizeminin aydınlanması ve ipeğin keşfedilmesi büyük bir buluştur. Ham ipeğin değeri ticaret hayatına yeni bir soluk getirir. Toplumlar arası fayda alışverişinde en değerli kaynak olan ipek böcekleri, kendi etraflarında kat ettikleri metreleri kat kat aşan yenidünya kapılarını aralar.

Ham ipeğin işlenmesinde ve taşınmasında emek verenler, teknolojinin gelişimine dolaylı olarak katkıda bulunur. Gelişen teknoloji de ipeğin kullanım alanlarını çeşitlendirir.

Müsriflik ve dünya malına olan aşırı düşkünlüğün haram olduğu İslamiyet’te erkekler altın, ipek gibi maddi değerleri yüksek giyim ve aksesuarlardan kaçınırlardı. Kadınlara helal olan bu giyim unsuru, bir övünme ve hava atma unsuru olmadığı, aşırıya kaçmadığı sürece makbuldü. Bununla birlikte her devirde krallar ve padişahlar güçlerinin ispatı olarak türlü zenginlikleri üzerlerinde taşırlarken ipeğin ihtişamlı gösterişinden de yararlanırlardı.

Bir yumurtadan tırtıla, tırtıldan kelebeğe dönüşen, düşünce sınırlarını zorlayan bu mucize, büyük bir serüvenin başlangıcıdır.

Her toplumda kabul gören ve neredeyse o kültüre has motiflerle daha da zenginleşen ipek, günümüzde bir kelebek rengi çeşitliliğine bezenebiliyor.

Kadın erkek demeden yaratıcı ellerde şekilden şekle giriyor. Giyim unsurlarının yanı sıra, ev tekstili ve halı üretiminde göz alıcı yolculuğuna devam ediyor.

İlk ipek böceği dünyaya geldiğinde adının dünyayı defalarca dolaşacağını, dilden dile nam salacağını, şaheserlerin dilden dile dolaşacağını bilir miydi?

 
Toplam blog
: 68
: 931
Kayıt tarihi
: 30.12.06
 
 

Yazmadan duramaz. Öğrenmeden duramaz. Sevmediği yerde durmaz.   ..