Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '10

 
Kategori
Siyaset
 

İpekçi, Mumcu, Dink...

1 Şubat 1979: Abdi İpekçi-Milliyet; 24 Ocak 1993: Uğur Mumcu-Cumhuriyet; 19 Ocak 2007: Hrant Dink-Agos... Üç gazeteci, üç suikast... Hemen hemen 14 sene var bu üç cinayet arasında. Olayların diğer ilginç noktasıysa perde arkasındakiler haricinde sadece iki tetikçinin -Mehmet Ali Ağca ile Ogün Samast- isimlerinin biliniyor olması. Uğur Mumcu'nun arabasına bomba koyanlar hala karanlıkta... Tıpkı Muammer Aksoy, Turan Dursun, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok cinayetleri gibi...

Öldürülen aydınlar çağdaş ve bağımsız Türkiye sevdasını tüm yüreklerde tutuşturmak heveslisiydiler. Gençlerin düşüncelerine barikat koyanların amansız düşmanı, tarikat ve cemaatlere şiddetle karşı, dinin siyasallaşmasına engel olan laiklik ilkesinin yılmaz savaşçılarıydılar. Şimdi yoklar... Onların yerine nefes alanlarsa yüreklerindeki insanlık düşmanlığını hayata kurşun yağdırarak sundular. Cezalarını çekip hayatlarına devam edecekler. Mehmet Ali Ağca nasıl lüks otellerde ağırlanıyorsa öyle ağırlanıp kahramanlar gibi karşılanacaklar, tabii yakalanırlarsa.

Bu cinayetlerde devlet bağlantısı var mı? Kafası bozulanın eline silahı alıp gidip gazeteci vurması tek başına işlenecek kadar töre cinayeti izleri taşımıyor. Yukarıda saydıklarım incelikle hesaplanmış kaçma girişiminden tutun kurbanları sıkı sıkıya takibe, silah temininden tutun lojistik desteğe kadar örgüt bağlantısı içeren siyasi cinayetler. İç ya da dış istihbarat örgütlerinin taşeronları kullandığı bir kanlı çerçeve bu. Adına kontrgerilla diyebiliriz veya Susurluk, JİTEM ya da TİT... SAVAK, CIA, MOSSAD... daha sayayım mı? Hukuk devletinin anayasası olan can güvenliğinin hoyrat ellerde yok edilmesi; insana ait en değerli varlığın göz göre göre kanlı pusulara teslim edilmesidir. Siyasi çalkantıların artış eğilimine gönenmesi görevleri sadece yazı yazıp, haber vermek olan gazetecilere saldırmak cüretini bol kılmakta.

Ekonomik kriz, toplumu Haiti depremi benzeri şiddetle sarsıyor. Sarsılan üstyapı kendini koruma refleksi olarak sanal gündem maddelerini imal ederken kaosun gitgide yaygınlaştığı günlerimiz yeni ve gerçek siyasal cinayetlerin meşum habercileri... Kurt dumanlı havayı severmiş, karanlık köşelerinde plan kurgulayanlar kendileri için en uygun zamanı kolluyorlar.

 
Toplam blog
: 93
: 472
Kayıt tarihi
: 09.06.09
 
 

21-07-1973 tarihinde İstanbul'da doğdum. M.Ü. İletişim Fakültesi Radyo-T.V. Bölümü'nden 1995 yılı..