Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '08

 
Kategori
Teknoloji
 

iPhone 3G 2.2 sürümü

iPhone 3G 2.2 sürümü
 

iPhone 2.2 sürümüyle daha da akıllı.


iPhone3G Turkcell
2.2 - Türkçe sürüm incelemesi


iPhone3G artık Türkçe konuşuyor
Turkcell dünyada devrim yaratan iPhone 3G'yi 21 Kasım tarihinden itibaren müşterilerine Türkçe olarak sunmaya başladı. Apple tarafından geliştirilen ve Türkçe menü dâhil edilen yeni yazılımı sayesinde, kullanıcılar iPhone 3G'yi Türkçe kullanmaya başladılar. Turkcell de satış paketindeki ürünlerini güncellemesi yapılarak 2.2 sürüme yükseltilmiş ve yeni Türkçe sürüm ile kullanıcılara satmaya başladı. Uzun lafın kısası, ilk Türkçe iPhone3G'yi Test Merkezi'nde inceledim.

Genel kullanım özellikleri
Çıktığı ilk günden beri ateşli tartışmalar devam ediyor iPhone hakkında. Tam işlevsel, dünyanın en başarılı dokunmatik ekrana sahip cihazın kolaylık sağlayan 5 adet tuş ile idare edilmesi kusursuz bir deneyim hissiyatı veriyor. Geleneksel Mac işletim sistemi kullanıcıları deneyimlerini ve keyiflerini iPhone ile doruklarına çıkarabiliyorlar, malumunuz üzere MacOS'un iPhone için özel olarak tasarlanmış sürümü cihaz üzerinde yüklü.
iPhone3G konusunda alınan en büyük şikâyetlerin başında kuşkusuz plastikten yapılmış, çizilmeye elverişli bir arka yüzeye sahip olması, oysa eski sürümde alüminyum malzeme oldukça beğeni toplamıştı.
(62, 1 x 115, 5 x 12, 3) mm ebatlarında ince ve kullanıma kolaylık sağlayan boyutta 133 gramlık ürün ağırlığı hissedilmiyor bile. 3, 5 inçlik (320 x 480) dokunmatik ekran 16 milyon renge kadar destek veriyor ve aynı anda ekrandaki birden fazla noktaya dokunmayı sağlayan Multi-Touch teknolojisini kullanmak keyif veriyor. Aynı zamanda statik elektriği alma zorunluluğu ile tasarlanmış ekranı parmağınız dışında başka bir yöntemle hareket ettirmek ve telefonu yönetmek mümkün değil. Bu yüzden cihaz cebinizdeyken, kendi kendine açılmalar, aranmalar yapmanız söz konusu değil.
Sunulan 8 ya da 16 GB'lık hafıza ise şimdilik hemen herkes için yeterli denebilecek bir kapasite ama almışken az bir farkla 16GB'lık sürüm almak geleceğe atılmış önemli bir adım olacaktır.

2.2 sürümüyle neler değişti?
Bu yeni sürüm iPhone'u resmen Türkçeleştirmiş oldu. iTunes'tan telefonunuzun güncellemesini gerçekleştirdikten sonra “Settings > General > International > Language” yolunu izleyerek dil ve klavye seçimini gerçekleştirmek. Ayrıca isterseniz bu yazılım güncellemesi sayesinde klavyedeki “Otomatik Düzeltme” özelliğini de kapatabilirsiniz, bu da telefonunda yazı yazmayı sevenler için iyi bir haber olsa gerek.
iPhone3G kullananlar yazılımlarını iTunes üzerinden güncellediklerinde başka bir güzellik ile karşılaşacaklar. Şimdiye kadar sadece Google Android işletim sistemini kullanan T-Mobile G1'in yararlanabildiği Google Street View artık iPhone'da da çalışıyor. Street View şimdilik sadece ABD için tasarlanmış ama yakında ülkemize ve şehirlere ait sokak görünümlerinin de ekleneceğinden şüpheniz olmasın.
Yeni sürüm 2.2 ile podcast'ler iPhone ve iPod touch'ta bulunan mobil iTunes üzerinden de indirilebiliyor.
Apple, Safari W eb tarayıcısını daha istikrarlı hale getirmiş, e-posta uygulaması iyileştirilmiş ve en önemlisi sesli görüşme kalitesi ile ilgili birçok hatayı düzeltmiş , bunları uzun süredir iPhone kullananlar hemen fark edeceklerdir.
İnternet'e Turkcell EDGE ile bağlanan cihaz, adeta bağlantıyı emdi bitirdi. 337Kb/s'lik hızda kararlı ve olabildiğince güçlü görüntüleme imkânı sunan iPhone3G 3.Nesil geldiğinde Turkcell 3G paketi ile uçacaktır.
İPhone3G'yi Vodafone ile de denedik, ama bağlantı ne yazık ki adeta süründü ve Vodafone'un özgür denilen dünyasında adeta hapsolduk. Avea'nın EDGE servisi kötü sonuçlar vermedi, en yüksek 256Kb/s indirme hızına ulaşmayı başardık.

İpucu: iPhone3G'ye Flash Video desteği
Apple'ın İnternet tarayıcısı Safari'nin Flash tabanlı sayfalarda desteğinin bulunmaması yüzünden milyonlarca Flash Video'yu oynatamaması iPhone kullanıcılarının en büyük üzüntülerinden biriydi, ancak bu sıkıntı iMobileCinema tarafından sunulan bir eklenti ile ortadan kalkıyor.
iMobileCinema'yı tahmin ettiğiniz gibi Adobe ya da Apple geliştirmedi, tamamen özgün olan firmanın sitesine girerek gerekli yazılımı bilgisayarınız ya da iPhone'unuza indirip, kurabiliyorsunuz. Yazılımı 1.1.15 sürümüne yüklediğimde her türlü Flash video'yu Safari üzerinde izleyebildim ancak 2, 2 sürümü için henüz destek bulunmuyor. Firmanın sitesinde çok kısa bir zaman içinde indirilebilir halde bulunacağı belirtiliyor (www.imobilecinema.com).

Pil ömrü
Yazılımın donanım üzerine etkisinin bir göstergesi daha. Bir önceki sürümde tek seferlik şarj ile konuşma süresi 7 buçuk saati geçmiyor (WiFi kapalı durumdayken), 24 saat müzik çalınabiliyor, 7 saat video gösterimi (kulaklık ile) ve 6 saat kablosuz İnternet kullanımı yapılabiliyordu. 2.2 sürümü konuşma süresi 3 günlük bekleme süresiyle 8 saati buluyor, 7 saat kablosuz İnternet'e bağlı kalınabiliyor ve müzik dinleme süresi 26 saati buluyor.
Ancak iPhone kullanırken unutmamanız gereken yegâne donanım USB veri kablonuz olacak, çünkü bu cihazın şarjını müzik dinlerken kablosuz İnternet üzerinden Web'te gezinerek 1 günde bitirmemek elde değil.

Sonuç olarak; kim ne kadar tartışırsa tartışsın, iPhone gerçekten bir teknoloji harikası. 3.Nesil bağlantılar geldiğinde popülaritesi gittikçe artacak olan bağlantı sihirbazı, mükemmel müzik ve video özellikleri, muhteşem ekran tasarımı ile fark yaratıyor. 2 milyon piksel kameranın vasat fotoğraf kalitesi, akıcı video kaydedememek, batarya ömrü 1-2 yıl içinde dolduğunda yeni bir batarya taktırmak için bir servet ödenmesi gerekliliği, bilgisayar ve iTunes'a bağımlı kalmak gibi olumsuz özelliklerinin yanında şık, seksi tasarım ve kullanım özellikleri her zaman ağır basıyor.
iPhone çıkan her yeni sürüm yükseltmesi ile mükemmele biraz daha yaklaşıyor, yazılım ve donanım desteği giderek artıyor. Bu yüzden hayatında değişiklik yapmak isteyen herkes için ideal bir cihaz. Satın alma konusunda ise sizlere tavsiyem; sözleşmeli almayı düşünüyorsanız ilk adresiniz Turkcell olmalı. Eğer taksitle ve hatsız almayı düşünüyorsanız MediaMarkt, Teknosa ve Bimeks'teki kampanyaları takip etmelisiniz. Örneğin Turkcell peşin fiyatı 1, 400YTL'yi aşan 8GB'lik model COMPEX fuarındaki MediaMarkt dükkânında 1, 147 YTL'ye satıldı.

 
Toplam blog
: 6
: 2599
Kayıt tarihi
: 23.12.08
 
 

Marmara Üniversitesi Ybd.Dil Öğrt. Mezunu CHIP Online Editörü Telepati Aylık Telekom Dergisi Haber M..