Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '13

     
    Kategori
    Telekom / Mobil
     

    iPhone’da pil ömrünü uzatmak için ipuçları

     

    Merhaba değerli okurlarım, bugünkü yazımda iphone’un pil ömrünü yaklaşık %50 arttırmak için hali hazırda kullandığım veya mecburi sebeplerden ötürü kullanamadığım küçük ayarlardan bahsedeceğim. Öncelikle iphone 4'ün a4 temelli 1ghz işlemci kullanmasından ötürü muhteşem bir pil performansı beklemeniz açıkçası biraz hayal perestlik olur.
     
    Şimdi iphone’umuzun pil ömrünü nasıl uzatırız buna bakalım;
     
    3G’yi Kapatın. ( Ayarlar/Genel/Ağ/3G Etkinleştir). 3G’yi kapatmanız belki internet hızınızı gözle görülür seviyede düşürecektir. Ancak mail okuma, facebook, twitter gibi uygulamalar için 3g gereksizdir. Eğer ki amacınız video vs. izlemek ise 3g’yi o zaman açmak daha uygun olacaktır.
     
    Konum Servislerini Kapatın ( Ayarlar/Konum Servisleri). Bir çok uygulama ilk yüklediğinizde konum servislerini açmak isteyecektir. İşin özü bir çok uygulama gerek duymasada sizin konum bilgilerinizi istatistik, takip amaçlı kullanabiliyorlar. Foursquare ve Navigasyon yazılımları gibi konum servisi tabanlı çalışanları çok sık kullanmıyorsanız konum servislerini kapatmanız size çok ciddi bir şarj süresi verecektir.
     
    Ekran Parlaklığını kısın. (Ayarlar/Ekran Parlaklığı) Bir çok iphone kullanıcısı ekran parlaklığını %50'den fazla olarak kullanmaktadır. Aslında ayarlara bakıldığında %50 ile %75 arasında gözle görülür pek bir fark yoktur. Tek fark sadece birinde daha çok şarj tüketimi olur.
    Bluetooth’u kapatın. ( Ayarlar/Genel/Bluetooth). iPhone’da bluetooth sadece bluetooth hoparlör ve kulaklıklar için kullanılmaktadır. Eğer bu cihazlara sahipseniz bluetooth cihazınızı kullanmadığınız her an bluetooth’u kapatarak uzun bir şarj süresi elde edebilirsiniz.
    Wifi’yi Kapatın. Wifi telefon tuş kilidinde iken otomatik kapansa dahi telefonun menüsünde veya bir uygulamada iken arka planda otomatik açılarak şarj tüketimini arttırmaktadır.
    Fazla mail hesabı kullanmayın. Her kullanılan mail hesabını zaman zaman internet üzerinden otomatik kontrol ettiği için telefonunuzun şarj ömrü düşecektir. İdeal olan kullanım 1 veya 2 mail hesabından fazla hesap kullanmamak.
     
    Mail bildirimlerini düzenleyin.( Ayarlar/Mail Kişiler Takvimler/Yeni Verileri Al/Elle) Eğer ki maillerinizi düzenli olarak kontrol  etmek zorunda değilseniz, bu ayarı elle yaparak günde 2 3 kere telefonunuzdaki mailleri siz kontrol ederseniz şarj süreniz artacaktır.
     
    Push Bildirimleri kapatın. (Ayarlar/Bildirimler/Bildirim istemediğiniz uygulamalar için bildirimleri kapatın) Appstore’daki bir çok uygulama size push bildirim yollamaktadır. Genel olarak bakıldığında kullanıcılar en çok Facebook, Twitter, Whatsapp gibi social network sayfalarındaki bildirimlere ihtiyaç duyuyorlar. Eğer kullanmadığınız uygulamaların bildirimlerini kapatırsanız pil sürenizde bir artış olacaktır.
     
    Otomatik Saat dilimi seçeneğini kapatın. (Ayarlar/Genel/Tarih ve Saat/Otomatik Ayarla/Kapalı). Bu özellik açık olduğunda cihazınız belirli periyotlarla apple’ın time sunucularına bağlanıp yerel saatinizi düzenleyecektir.
     
    ipod’da EQ ayarlarını kapatınız. (Ayarlar/İpod/EQ/Kapalı)
     
    Evet yukarıda basit ayarlarla telefonun pil ömrünü uzatmaktan bahsettik. Şimdi ise uygun bakım ve şarj yöntemleri ile pil ömrünüzü uzatmaktan bahsedeceğim.
     
    Orijinal şarj setinizi kullanınız. Maalesef piyasada çin yapımı bir çok kablo telefonun lityum piline yanlış akımlarda elektrik vererek hem pil hem şarj ömrünüzü yemektedir.
     
    Güç kablosu ile şarj edin. USB’den şarj ettiğinizde bilgisayardan yeterli miktarda akım alınamadığı için şarjınızı uzun gitmeyebilir.
     
    Piliniz %20'den aşağı düştüğü an şarj ediniz. Lityum piller her nekadar nikel piller gibi tam şarj döngüsü istemese de  bu şekilde şarj ettiğinizde telefonunuzun pil ömrü uzayacaktır.
    Tam şarj olduktan sonra 2 saat sonra fişten çekiniz. Eğer %100 olduğu zaman telefonunuzu şarjdan çekerseniz şarj süresinin çok çabuk bir şekilde düştüğünü göreceksiniz.
    Sıcaklık. Pilinizi uygun sıcaklıklarda kullanınız. 10 – 35 derece lityum pillerin ideal kullanım sıcaklıklarıdır.
     
    Telefonunuzu güneşte veya aşırı soğukta bırakmayınız. Lityum pilin içindeki kimyasallar bu gibi uç sıcaklıklarda bozulacağı için telefonunuzın pil ömrü bir sene  içerisinde tamamen bozulabilir.
     
    Yazılım güncellemelerini takip ediniz. Özellikle bazı ios sürümlerinde pil ile ilgili sorunlar olabiliyor. Bu gibi durumlarda apple hızlı davranarak pil ömrünüzü uzatmak için yeni bir güncelleme veriyor. ( Örnek : iphone 4s ios 5 çok pil tükettiği için  ios 5.0.1 güncellemesi yapılmıştır.
     
    Apple’ın batarya sayfasındaki önerileri takip ediniz.  
     
    http://www.apple.com/batteries/iphone.html
     
    Bu önerilere dikkat ettiğinizde pil ömrünüz yaklaşık %50 artacaktır. Umarım işe yarar bir yazı olmuştur.
     
    Not: Kendi sitemde bana ait olmayan her yazının altında kaynak belirtme sebebim yazarlara karşı olan saygımdan ötürüdür. Bu yazı bana aittir ve kaynak belirtmeden paylaşmamanız konusunda dikkat etmenizi rica ederim.
     
    Toplam blog
    : 1
    : 19891
    Kayıt tarihi
    : 10.03.13
     
     

    Bilgisayar ve internet meraklısı. Birazcık da uçak ve istanbul fotoğrafları delisi.. ..