Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '09

 
Kategori
Güncel
 

İpsiz Recep

İpsiz Recep
 

İpsiz Recep


İpsiz Recep..

1862 yılında Rize'nin Portakallık Mahallesinde doğan İpsiz, Emir oğullarından Emine ve Hüseyin oğludur.

Kendisine, "İpsiz" lakabının verilmesine dair iki anlatım vardır.

Birine göre; cesareti, gözü pekliği ve ataklığı sebebiyle "İpsiz" lakabını almış..

Diğer bir anlatıma göre de; İhtiyacı olana, elinde avucunda ne varsa, olanı da olmayanı da verdiğinden ve kendisi de "cep delik, cepken delik" misali ortada kaldığından adı "İpsiz'e" çıkmıştır.

İpsiz Recep, Kurtuluş Savaşı döneminde balıkçı tekneleriyle Kuvay-ı Milliye'ye asker ve silah taşımış bir halk kahramanıdır. İpsiz Recep'in Milli Mücadele'deki konumu çok önemlidir. Kendi oluşturduğu grubu ile düşmana karşı savaş verip, bir çok başarı elde etmiş ve vatana olan hizmetlerinden dolayı Mustafa Kemal Atatürk tarafından ödüllendirilmek istenmiştir. Ancak İpsiz Recep, ödülü red ederek vatan aşkını ispatlamıştır.

Anlatılanlara göre, etrafındaki çok az sayıda gönüllü o'na yetmeyince Sinop, Trabzon ve Rize hapishanelerinin kapılarını açıp, 101 yıl hüküm giymiş mahkumlara; Hürriyet dışarıda! Sizi serbest bırakıyor ve hürriyetinizi veriyorum. Siz de, milletinize vereceksiniz. Pranga da yaşamak mı? Düşman la savaşmak mı? Der..

Kararını veren mahkumlar, Kuvay-ı Milliye'ye katılır. Rize'li İpsiz Recep ve arkadaşları asılmayı bile göze alır ama savaşı kazanırlar.

Milli Mücadele yıllarında gösterdiği kahramanlıklardan ötürü, "milis yüzbaşı" rütbesi ve İstiklal Madalyası alır. Maaş'a bağlanır.

İpsiz Recep, 1928 yılında yakalandığı tifo hastalığından kurtulamayarak Karasu'da ölür. Vasiyeti üzerine şehir mezarlığına def'nedilir.


İpsiz Recep'in hayatını TRT Televizyonunda Kadir İnanır canlandırıyor.

Kadir İnanır; "Hep hayal ettiğim bir rol'dü.. İpsiz Recep'le hayatımın rolünü oynuyorum" dedi ve geçtiğimiz günlerde Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından İpsiz Recep'in Sakarya Karasu İlçe'sindeki kabrini ziyaret'e gitti. Dua etti "İpsiz'e Recep'e" şükranlarını sundu.

Türk sinemasının değerli oyuncularından sevgili Kadir İnanır, "İpsiz Recep" rolü ile bir kez daha gönüllerde taht kurdu. "İpsiz Recep" lere ve O'nun gibi vatan severlere saygı sevgilerimle..




Haber ve resim internet alıntılıdır.




Gülriz Yiğit

 
Toplam blog
: 258
: 1033
Kayıt tarihi
: 10.08.08
 
 

Ankara'da doğdum. Balıkesir'in  ilçesi Ayvalık'ta yaşıyorum. TSM ve  tiyatronun biraz da olsa toz..