Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '09

 
Kategori
Dünya
 

Irak, kürtler ve seçim

Irak, kürtler ve seçim
 

Irak’ta Martta yapılacak genel seçimlerden ümitli olmadıklarını ifade eden Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği (ITKYD) Genel Başkanı Mehmet Tütüncü "Bugün yapılacak herhangi bir referandum veya seçimde Kürtler lehine sonuçlar ortaya çıkacaktır. Çıkmasa da öyle yapılır. Çünkü şu anda demokratik bir ortam yok" dedi.

Tütüncü, derneğin 1959 yılında, 'Kerkük katliamı' olarak biline olaydan sonra kurulan ilk Türkmen sivil toplum örgütü olduğunu belirterek, Irak Türklerinin sesini duyurmayı, Irak’ta yaşadıkları zulmü göstermeyi ve Türkiye’de yaşayan Türkmenlere yardımcı olmayı amaçladıklarını söyledi. Irak’ın nüfusunun yaklaşık 31 milyon civarında olduğunu belirten Tütüncü, '1957 yılında yapılan seçimde Türkmenler yaklaşık yüzde 10 civarında nüfusa sahipti. Ancak, Irak’ta şu ana kadar etnik bir veri yok. Bugün yaklaşık 3 milyon Türkmen nüfusu olması gerekmektedir. Ama katliamlar ve asimilasyon sonucu birçok vatandaşımız öldürülmüş ya da yurt dışına kaçmıştır. Şu an Irak’ta en az 2, en fazla 3 milyon civarında Türkmen nüfusundan söz edebiliriz" dedi. Genel Başkan Tütüncü sözlerine şöyle devam etti: ' Kuzeydeki yerel yönetim, burayı Kürt gösterip kendi yönetimne katmak istemektedir. Kerkük’ün esas sahibi Türkmenler ile Saddam Hüseyin ve ondan önceki dönemlerde göç ettirilen Araplar bugün buna karşı durmaktadırlar. Bugün Irak’ın başlıca sorunlarından birisidir bu. Çünkü Kürtler, Amerika’nın da desteğiyle Irak parlamentosunda güçlü bir konumdadırlar. Kerkük’ün demografik yapısını değiştirmek için büyük bir Kürt göçü hala devam ettirilmektedir. Kürtler bu göçü sağladıktan sonra Kerkük’te referandum istiyorlar.

Türkiye'nin Irak'taki etkisi

Türkiye’nin, Irak’taki etnik gruplara eşit olarak yaklaştığını ifade eden Tütüncü, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Çünkü Türkiye özellikle o bölgeye çok uzun yıllar hükmetmiş bir imparatorluğun devamı olan bir devlettir. Dolayısıyla eşit yaklaşması normaldir. Ancak o bölgede silahsız olan, mazlum olan, maddi yönden en zayıf olan Türkmenlerdir. Türkiye’nin, Türkmenlere daha çok sahip çıkması gerekiyor. Türkiye’nin, Türkmenlerin sesinin hem Irak mercilerine hem de uluslararası platforma ulaştırılmasında rolü var. Türkiye bugün bunu tam anlamıyla yerine getirmiyor. Ancak, Kerkük sorununun Kürtler lehine sonuçlanması, bir oldu bittiye getirilmesi Türkiye’nin girişimleriyle biraz ertelendi.' Tütüncü, Türkmenlerin siyasetini desteklemek açısından Türkiye’den bir girişim beklediklerini söyleyerek, tek dayanaklarının Türkiye olduğunu belirtti. 'Irak’taki Şiiler İran’dan, Kürtler Amerika’dan, Rusya’dan ve hatta Türkiye’den bizden daha fazla destek görmekteler. Bu çok açık ve kesin bir konudur" dedi.

1 Mart tezkeresi

'1 Mart tezkeresinin reddi bizim için çok kötü oldu' diyen Tütüncü, 'ABD, Irak’taki Türkmen bölgelerini tamamıyla Kürtler'in kontrolüne verdi. Türkiye adına Türkmenler cezalandırıldı orada. Türkiye ile de ciddi sorunlar yaşandı, ama Türkmenler sahada fiili olarak her aşamada sıkıntı gördü. Bütün siyasi aşamalardan dışlandık' görüşünü dile getirdi. Tütüncü, 1 Mart tezkeresinin reddedilmesiyle Türkiye'nin büyük bir fırsat kaçırdığını belirterek 'O bölge Türkiye'nin arka bahçesidir. Türkiye’nin, kapısını kapatıp da arka bahçede ne olursa beni ilgilendirmez deme şansı yoktur' dedi. Milli Islah Hareketi Kerkük İl Başkanı Ammar Kahya da Kerkük’te 4 liste olduğunu ve içinde Türkmenlerin de bulunduğunu belirtti. 'Biz Türkmenler en fazla 2 listede olsun dedik. Ancak Türkmenler, bütün listelere dağıldı. Ben, İtilaf listesindeyim ve listedekilerin 24’ü de Türkmen. Ancak diğer listelerde 2-3 tane Türkmen var. Onların da seçilme olasılığı çok düşük. O açıdan bizim liste kaç tane sandalye kazanırsa hepsi Türkmen olacak. En fazla 2 tane çıkar diye düşünüyorum. 3 olması çok zor. Kerkük’ün geleceği tehlikede. Türkmenlerin parlamentoya gitmesinin yolu Kerkük’te değil, Musul’dadır. Ben Kerkük’ü, Çanakkale gibi bir yer olarak görüyorum. Çanakkale kazanılmasaydı Türkiye de olmazdı. Türkmenler çok tehlikede, emniyet çok kötü.' dedi.

***

Irak hakkında eğer söz sahini olmak istiyorsa Türkiye bu ülkeye yüzünü daha çok dönmelidir. Etrafındaki ülkelerle ilişkiler içinde olupta, Irak'ı dışlamak şu zaman için yersiz bir durum niteliğindedir. Irak'taki Türkmenlerin sorunların göz onunda bulundurulmalı, yardım talepleri olursa eğer gereken yardım yapılmalıdır. Ta Filipinler'de olan olaylarda Türkiye arabulucu olabiliyorsa eğer Irak'taki Türkmenler için de pekala bir şeyler yapabilir.

Can AKBULAK

 
Toplam blog
: 50
: 2353
Kayıt tarihi
: 09.08.08
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisiyim. Yazılarımla, paylaşımlarım..