Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '17

 
Kategori
Dünya
 

Irak Bölünürse, Bu, Bölgede ve Dünyada Büyük Depremler Yaratır

Irak Bölünürse, Bu, Bölgede ve Dünyada Büyük Depremler Yaratır
 

ABD, Rusya, Çin, Almanya, İngiltere, Fransa başta olmak üzere, İsrail hariç, hemen bütün ülkeler Barzani’nin “bağımsızlık” referandumuna karşı olduklarını ilân ettiler.

Hukuksuz-korsan referandum yapıldı.

Referanduma karşı ülkelerin duruşu değişmedi. Hatta Bölgesel Yönetime (IKYB) karşı daha da sertleştiler… Türkiye ve İran, IKYB’ye karşı yaptırımlar uygularken, ABD Başkanı Trump, “hayal kırıklığına uğradıklarını” söyledi. Rusya ve diğer ülkeler, “Irak’ın toprak bütünlüğünden yana” olduklarını vurgulamaya devam ettiler.

Nihayet, ABD, bizzat Dışişleri Bakanı Tillerson’un ağzından, “referandumu tanımadığını” açıkladı. Tillerson, ayrıca, “Irak’ın bütünlüğü” vurgusu ve Kürt yetkililere, “merkezi hükümetin kararlarına saygılı olma” çağrısı yaptı.

Dünyanın, bu en büyük güçleri, Ortadoğu’daki küçük bir devletin toprak bütünlüğü konusunda neden bu kadar titizleniyorlar?

Çünkü hepsinde “bölünme potansiyeli” var!

Bildiğiniz gibi, ABD 50 eyaletten oluşuyor. Bunlar içinde misal, Siyahların veya İspanyolların yoğun olduğu bölgeler bulunuyor. Ayrıca Alaska ve Havai gibi anakaraya binlerce Km uzaklıkta olan eyaletleri var.

Rusya’nın, Dağistan, Çeçenistan, Tataristan, Yakutistan, Başkurdistan gibi sayısız özerk bölgesi var.

Çin, başta Uygur özerk bölgesi olmak üzere, yine pek çok azınlık bölgesine sahip…

Fransa, kendi kadim tarihinden gelen düzinelerce etnik unsuru barındırıyor. Ayrıca, sömürgecilik günlerinden gelen Afrikalılar ve Müslümanlar önemli bir kitle oluşturuyor.

Almanya ise, 19’ncu asrın sonlarına doğru ancak birliğini sağlayabilmiş, eyaletlerden oluşan bir devlet… Ayrıca, Nazi artıklarının güçlenmesi, yabancı düşmanlığının artması birlik açısından zaaf yaratıyor.

İngiltere, adı üstünde “Birleşik Krallık”! Adalardaki İngilizler, İrlandalılar, İskoçlar, Gallerden oluşuyor. AB’den ayrılma oylamasına Kuzey İrlandalılar “hayır” dedi ve Birleşik Krallık’tan ayrılmayı tartışıyorlar.

Dünyadaki bütün devletlerde bölünme potansiyeli var. Hatta küçük devletlerde; söz gelimi, federal bir devlet olan İsviçre ve bir krallık olan Belçika’da bile…

Nitekim şu anda, 1 Ekim Pazar günü, İspanya’nın Katalaonya bölgesinde de bir “bağımsızlık” referandumu var. Bütün dünya buna da karşı…

Çünkü şu adaletsiz dünyada iyi-kötü bir denge ve istikrar var. Bir-iki ülkenin bölünmesiyle denge ve istikrar bozulmaya bir başlarsa nerelerin bölüneceğini, hangi kanlı “iç savaşlar”ın patlayacağını, hangi acılar yaşanacağını ve depremin nasıl, nerede duracağını kimse bilemez.

Daha iyisi keşfedilinceye kadar bu istikrar korunmalı. Bunun için, aklı başında bütün devletler, herhangi bir ülkenin bölünmesine karşı çıkıyor, “toprak bütünlüğü” konusunda titizleniyorlar.  Irak’taki “fay hattı”nın kırılmasını engellemeye çalışıyorlar.

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..