Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '14

 
Kategori
Dünya
 

Irak'ın devasa petrol rezervleri

Irak'ın devasa petrol rezervleri
 

Irak'ta günlük 3 milyon varil petrol çıkartılıyor. Irak'ın devasa petrol rezervleri var. Eğer gerekli yatırımlar yapılırsa bu üretim önümüzdeki on yıl içerisinde günlük 6 milyon varile çıkartılabilir. Bu yatırımların yapılabilmesi için Irak'ta siyasi istikrarın sağlanması gerekiyor. Böylece Irak Suudi Arabistan'dan sonra Dünya'nın ikinci büyük petrol üreticisi olabilir. Ne yazık ki Irak'tan son aylarda sadece çatışma haberleri alıyoruz. Irak'ın büyüme rekorları kırabilecek kaynakları sahipken sürekli savaş içerisinde olması oldukça üzüntü verici.

Petrol modern dünyanın en önemli ticari mallarından birisi. Dünyanın en zengin üç ülkesinden birisi Lüksemburg, bankacılık sayesinde bu zenginlik seviyesine ulaştı. Diğer ikisi Norveç ve Katar petrol ve doğalgaz sayesinde bu zenginliğe ulaştılar. Dahası bu ülkeler o derece büyük petrol ve doğalgaz geliri elde ediyorlar ki, bu gelirinin tamamını ülkelerine getirmiyorlar. Bu derece büyük paranın ülkeye gelmesinin enflasyona yol açacacağından endişe ediyorlar. Petrol'ün bitebileceği bir geleceğide dikkate alarak bu parayı uluslararası yatırım fonlarına yatırıyorlar. Katar 2003 yılından bu yana biriktirdiği fonda 170 milyar dolar var. Norveç ise 1990 yılından beri tasarruf yapmakta ve bu fonda 878 milyar dolar biriktirmiş durumda. Norveç ve Katar örneği bize petrolün huzur getirmediği ve petrol bitince bu ülkelerin fakirleşeceği varsayımlarını yıkmakta. Bu ülkelerin devasa petrol yatakları sadece Norveç ve Katar'ı değil bu petrol gelirinin yatırım olarak gittiği ülkeleri de zenginleştiriyor.

2010'lu yıllarda Libya, Nijerya, Sudan ve Suriye'deki çatışmalar ve İran'a uygulanan ambargolar bu bölgeden gelen petrol ve doğalgazın azalmasına neden oldu. Bu dönemde ABD'nin petrol üretimi hızlı bir şekilde artmaya devam etti. ABD'de birçok kasaba ve şehrin ekonomisi artan petrol geliri ile canlanmakta. ABD petrol ve doğalgaz'daki üretim artışları sayesinde petrol ve doğalgazda dışa bağımlılığını azalmakta. Hatta ABD'deki üretim artışı sürerse ABD yakın zamanda petrol ihraç etmeye bile başlayabilir. Avrupa Birliği ise yenilebilir enerji alanında büyük yatırımlar yapılmakta. 2020 yılında enerji ihtiyacının %20'sini yenilebilir enerji kaynaklarından sağlamayı hedeflemekte.

İki büyük enerji pazarının Ortadoğu'ya bağımlılığı azalırken Irak petrol yataklarına en büyük yatırımı Çin'li firmalar yapmakta. Irak petrolüne bağımlılığı en yüksek olan ülke Çin. Irak'taki çatışmaların özellikle Çin'de petrol fiyatlarını yükseltmesi bekleniyor.

Irak'taki krizden en büyük etkilenecek ikinci ülke ise Türkiye. Irak petrol satışından elde ettiği gelirin en büyük kısmını Türkiye'den yaptığı alımlara harcıyor. Türkiye un ihracatının %56'sını kanatlı hayvan ihracatının %61'ını Irak'a yapıyor. Tır şöförlerimiz Irak'ta rehin tutulup güvenlik sağlanamadıktan sonra bu ticareti sürdürmemiz kolay olmayacak.

Kaynaklar

1- Iraq's oil output to double this decade, IEA,Published on Oct 9, 2012,Iraq's oil production is on course to more than double by 2020 says the International Energy Agency's Executive Director Maria van der Hoeve,

2- Kanatlı Hayvancılık Sektör Raporu, Abdullah Eşidir, Lokman Pirim

3-Ocak-Mayıs 2011 Türkiye Un ihracatı raparu

4- What we want to achieve? Eu, The EU aims to get 20% of its energy from renewable sources by 2020. Renewables include wind, solar, hydro-electric and tidal power as well as geothermal energy and biomass. More  renewable energy will enable the EU to cut greenhouse emissions and make it less dependent on imported energy. And boosting the renewables industry will encourage technological innovation and employment in Europe.

5- The new American oil boom, Between 2009 and 2011, the United States experienced three consecutive years of crude oil production increases for the first time since the early 1980s,

6-Statistical Review of World Energy 2014, Christof Rühl, BP

7-swfinstitute, Largest soverign wealth funds by assets under management.

8- businessweek, Iraq Crisis Threatens Chinese Oil Investments,  Dexter Roberts  , June 17, 2014 

 
Toplam blog
: 40
: 2165
Kayıt tarihi
: 29.07.12
 
 

Merhabalar, Çanakkale üniversitesi İktisat bölümünü ve Maltepe üniversitesinde Yüksek lisans biti..