Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '17

 
Kategori
Dünya
 

Irak'ın Yapamadığını İspanya Yaptı: Dayak Zoruyla Referandum İptali!

Irak'ın Yapamadığını İspanya Yaptı: Dayak Zoruyla Referandum İptali!
 

Aylardır Irak'tak Kürt Bölgesi referandumu konuşuyoruz... Irak merkezi yönetimi bir yana Türkiye dahil tüm komşu ülkelerin karşı olmasına rağmen Barzani yönetimi referandumunu yaptı.

Bununla paralel olarak bir de İspanyadaki Katalonya özerk yönetiminin referandumu vardı. Onların referandumu da bugündü... Ama onlar Avrupanın göbeğinde bunu başaramadılar.

Üstelik, onları tehdit eden komşu ülkeler falan da yoktu... Sadece İspanya Devleti bunu istemiyordu... Onlar da İspanya'ya rağmen bağımsızlık referandumunda ısrar ettiler.

Ama Kürt yönetiminin yaptınğını Katalanlar yapamadı... Neden? Çünkü, İspanya devleti dayak kötek girişerek referandum yapılmasına müsaade etmedi....Evet, hem de Avrupanın göbeğinde!!

İspanya polisi, jandarması seçim bürolarını basıyor, sandıklara el koyuyor, karşı koyanları gaz sopa ne varsa kullanıyor ve referandumcuları eziyor.... Ve kimseden ses çıkmıyor!

Oysa, Barzani referandumunu yaptıktan sonra, Irak, Türkiye ve İran'ın ambargo uygulamalarına ilk itiraz Amerika'dan geldi... Yapmayın, etmeyin perdesinden başlayan itirazın daha yüksek perdeye çıkması da mümkün...

Demek ki neymiş... Ülkeler, parçalanma, bölünme yolunda çok sağlam durmalıymışlar...

İspanya'nın yaptığı herkese örnek olmalıdır.

Türkiye'nin  Kürt yönetimine karşı uygulamaya koyduğu tedbirler için kem küm edenler, İspanya'ya baksınlar... Üstelik, Kürt yönetiminin kafasına estiği gibi (estirildiği gibi) bağımsızlık hevesine düşmesinin Türkiye'ye vereceği zarar Katalanların İspanya'ya vereceğinden çok daha fazladır.

İspanya, Katalonya'nın bağımsız devlet olmasına daha ziyade ekonomik yönden karşı çıkarken, emperyalist destekli Kürt "bağımsızlığı" bizim için beka meselesidir.

Irak, İran ve Türkiye Barzani'yi referandum yapmadan önce durdurmalıydı. Elbette, bu işi zor yoluyla yapacak olan Irak Hükumetiydi; ancak onların da bunu yapacak gücü yoktu.

Türkiye, olanca gücüyle bastırdı ama belki Türkiye de daha fazlasını yapmalıydı... Belki de bugün yapma kararı aldığımız tedbirleri referandumdan önce almalıydık... Ne yazık ki, referandum yapıldı.

Bundan sonrası, öncesinden daha zordur... Bugün Türkiye kararlı bir tutumla referandumun sonuçlarını tersine döndürmek istiyor, ancak bu o kadar kolay olmayacaktır.

Kürt "hassasiyetini" de dikkate alarak Kuzey Irak yönetimine haddini bildirmek kolay değil... Yine de bu iş mutlaka bir şekilde geriye döndürülmelidir.

Bunun yolunu öncek yazımda belirtmiştim.... Uyarılara aldırmayarak referanduma giden Barzani, yönetimden uzaklaştırılmalı, yerine gelecek yeni hükumet referandumu hukuksuz ilan etmeli ve tüm sonuçlarını reddetmelidir.

Irak ve Türkiye bunu yaptırmalıdır... Barzani ve ekibi de halkına zarar vermekten ve emperyalistlerle işbirliği yapmaktan yargılanmalıdır...

Bunlar olmazsa, yakın bir gelecekte Kuzey Irak yönetimi, referandum tokmak yapıp bağımsızlık davulunu çalmaya başlar...

Ona kulak verecek yakın (İsrail) ve uzak( ABD) destekçileri de koroya katılacaktır.

O zaman işler daha zor olacak!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..