Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '18

 
Kategori
Dünya
 

İran, ABD'nin Midesine Oturabilecek Büyüklükte Lokma!

İran, ABD'nin Midesine Oturabilecek Büyüklükte Lokma!
 

Çizim: Yücel Evren


ABD; İran ekonomisini çökertmeyi hedefleyen önlemlerini uygulamaya soktu. İran halkını açlığa ve sefalete mahkum edip iç karışıklıklara, ayaklanmalara kaosa sürükleyerek yaratacağı siyasi ve ekonomik istikrarsızlıkla Ülkeyi zayıf düşürmek ve arkasından gerekirse askeri bir müdahaleyle yönetimi devirmek ana hedef gibi görünüyor.

Bunun için limanları işlevsizleştirmek, gemileri hapsetmek, finans ve sigorta sistemini çökertmek üzere hem doğrudan ve hem de tüm dünya ülkelerini tehdit ve baskı altında tutarak, petrol ve doğalgaz sektörleri başta olmak üzere ülkenin  başlıca firmalarını dış dünyadan izole edecek acımasız bir ambargo ve abluka süreci başlatıyor.  

ABD’nin İran’a yönelik bu saldırılarında önde gelen müttefiklerinin İsrail, Suudi Arabistan, BAE, Mısır, İngiltere ve NATO olacağı anlaşılıyor.

Bu saldırı karşısında İran, saldırının nihai hedefleri oldukları kanaatlerinde olan Rusya, Çin gibi ülkelerin desteğini sağlayarak direnmeye çalışacak.

Tüm islam alemini içine çekecek ve etkileri yüzyıllara yayılabilecek yaygın bir mezhep savaşının fitilinin ateşlenmeye çalışıldığına ilişkin pis kokular geliyor.

ABD,  gerekçe olarak teröre destek bahanesini gösteriyor. Bu bahaneyi duyunca İran’ın başına gelebilecekleri kestirmek zor olmuyor.

Daha önce benzer gerekçelerle müdahale edilen Afganistan, Irak, Libya ve Suriye’nin hali pür melali İran için arzulanan geleceğin resmini bugünden ortaya koyuyor.

Bölgemiz 1. Körfez savaşından beri devam etmekte olan istikrarsızlaştırma sürecinde yeni, çok uzun erimli ve arzulanan o ki çok kanlı bir aşamaya geçiyor.

Etrafındaki çemberin daha da daraltılmasına razı olmayabilecek Rusya’nın elindeki nükleer olanaklarla müdahil olması halinde, tepişecek fillerin ayaklarının altındaki çimlerin Türkiye’mizin de içerisinde bulunduğu topraklarda ezileceğini öngörmek kehanet sayılmasa gerek.

Öyle anlaşılıyor ki bir yol ayrımındayız. Günlük küçük hesaplara dayalı yalpamalardan uzak, safımızı net bir şekilde belirleyip tavrımızı her türlü tereddütten uzak açıklıkta, komşularımızdan yana koymalıyız. Bu o kadar önemli ki, Fıratın Doğusu sorunumuzun çözümü dahi buna bağlı.

Bölgede taş taş üstünde bırakmamış olan ve bu yaklaşımından vazgeçmeyeceğini açık eden ABD’nin komşularımızla geleceklerimize ilişkin hiçbir hesabında başarılı olmasına fırsat verilmemelidir. İran’a yaptırımlardan ülkemizi muaf tutma numaralarıyla ağzımıza çalınmaya çalışılan bir parmak bala tamah edilmemeli, ambargoya uymayacak olmamızın ABD’nin lütfuymuş gibi gösterilmesine izin verilmemelidir.

Dünyanın emperyalist eşkiyasının bu sefer yutmaya çalıştığı lokma çok büyük. Küçültmesine izin vermeyelim, midesine oturur!

Kenan IŞIK

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..