Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '15

 
Kategori
Dünya
 

İran, Suriye’de ‘yanlış bir strateji’ mi izledi?

İran, Suriye’de ‘yanlış bir strateji’ mi izledi?
 

21yyte.org'dan...


İran’ın Suriye’deki rolü, Suriye ve Ortadoğu üzerindeki etkinliği nedir?

İran, akıllı bir politika izliyor ve çok önde olduğu durumlarda bile “perde gerisinde” kalmayı başarıyor.

Haddizatında, Suriye’de, Rusya’dan bile ön planda, ondan çok daha önceleri Suriye’ye pek çok koldan girdi ama sanki hiç ortada yokmuş gibi kendini gizlemeyi de bildi.

İran’ın kayıtsız-şartsız desteği olmasaydı, Esad’ın, şimdiye kadar ayakta kalabilmesi mümkün müydü?

Elbette Rusya’nın desteği de çok önemli ama İran’ın saha içindeki desteği olmasa, yalnızca,  Rusya desteği Esad’ı korumaya ve kurtarmaya yetmeyebilirdi.

Bugüne kadar Suriye rejiminin ayakta kalmasını sağlayan, büyük ölçüde İran’dır.

Bununla beraber, İran’ın Suriye’de “yanlış strateji” izlediğini düşünen “uzman”lar da var!

Uluslararası İlişkiler Portalı’nda, Giresun Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Sinan Özçelik’e ait bir makale okudum.

Özçelik, makalesinin son paragrafında; İran, Suriye’deki izlediği yanlış stratejisiyle hem kendini hem de 2006’da Sünni dünyada da kahraman olarak görülen Hizbullah’ın itibarını yerle bir etti. Tüm bunlar gösteriyor ki İran 21.yy’ın en büyük ve en zorlu imtihanını Suriye topraklarında vermekte. Bu imtihan Tahran yönetiminin lehine sonuçlandığı takdirde bölgeye yön verebileceğini ispatlamış olacaktır.” diyor. (16/12/2015)

Tuhaf bir son paragraf!

Önce, “yanlış strateji”den, “itibarını yerle bir etmekten”, ardından da, “İmtihan lehine sonuçlandığı takdirde bölgeye yön vereceğinden” söz ediyor!

Strateji yanlışsa, imtihandan nasıl başarıyla çıkacaksın?

Aslında, Özçelik, makalenin bütününde İran’ın gayet başarılı bir siyaset, istikrarlı bir dış politika izlediğini anlatıyor. Hatta makalesinin başında, İran’ı,  Brezilya, Japonya, Çin ve Hindistan’la aynı ligde görerek, “SSCB’nin yıkılışından sonra bunların her biri bölgesinde etkin, saygınlık gören, bölgeye yön veren devletlerdir.”hükmünü veriyor.

Makalenin ilerleyen bölümlerinde de, “İran, Suriye rejiminin düşmesi durumunda kendi güvenliğinin de tehlike altına gireceğinden endişelenmektedir. ...  Ayrıca bu ülkedeki istikrarsızlık yabancı, özellikle Amerikan güçlerinin Suriye’ye müdahalesinin önünü açacaktır. Böylece İran kendi güvenliğinin dayandığı caydırıcılık unsurlarından en önemlisini, yani ileri savunma hattını kaybedecektir.” görüşlerine yer veriyor.

Hocam, eğer bu görüşleriniz isabetliyse ki bence son derece isabetli, o vakit, İran’ın Suriye’de izlediği politika da son derece yerinde… Yani stratejik yanlış yok, tam tersine, stratejik bir “gereklilik”var. Belirttiğiniz gibi, İran, orada, Suriye’den ziyade kendi güvenliği, kendi “ileri savunma hattı” için mücadele ediyor.  

Hâl böyle olunca, makalenizde savunduğunuz görüşlerin de bir gözden geçirilmesi gerekiyor!

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..