Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '08

 
Kategori
Siyaset
 

İran’a ambargo mümkün mü?

İran’a ambargo mümkün mü?
 

Amerika Birleşik Devletleri Dış İşleri Bakanı Condoleezza Rice ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown dün İran’la ilgili nükleer programını askıya alması için süre tanıdığını beyan etti.

Bu beyanda İran’ın söz konusu nükleer faaliyetlerini askıya almaması durumunda yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğinden söz ediliyordu.

Peki ya bu açıklamalar İran Cephesi’nde nasıl karşılanacak?

İran, muhtemeldir ki bu açıklamalara yine olumsuz yönde yanıt verecek.

Çünkü İran Birleşmiş Milletler’in daimi üyelerinden Rusya ve Çin’in kendisiyle ilgili olası bir mevzuuna lehte bir karar vereceğini düşünecektir. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve İsrail Rusya ve Çin’i İran krizi hususunda tatmin edici bir gerekçeyi ortaya süremediği müddetçe konu bu iki ülkenin veto engeline takılacak ve söz konusu kararı konseyden çıkartamayacaktır.

Bundan dolayı; Amerika Birleşik Devletleri İran’dan çok Rusya ve Çin’i bu mevzuu da ikna etmesi gerekecektir ki bu da çok zordur.

Netice itibariyle; Rusya ve Çin’i ikna ederek geniş bir uzlaşma sağlanmadıkça İran’da eski tavrını sürdürerek, Amerika Birleşik Devletleri ve dolayısıyla İsrail’in bu hususta sürekli başını ağrıtacaktır.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..