Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mahmut Ekrem Muhalefet demokrasiye geliştirir

http://blog.milliyet.com.tr/profilimaspx

22 Mart '13

 
Kategori
Siyaset
 

İran çemberi daralıyor! Obama'nın Ortadoğu ziyaretinin püf noktaları!

İran çemberi  daralıyor! Obama'nın Ortadoğu ziyaretinin püf noktaları!
 

Brack Obama'nın Ortadoğu gezisinde verdiği ipuçları, İran'ın baskı altında tutulmasının daha güçlü bir şekilde ortaya konulmasını da içeriyor. Verdiği demecinde İran'ın en geç bir yıl içinde nükler bomba yapabileceğini açıklamıştı. İşte bu süreyi iyi değerlendirmek adına, İsrail, Filistin, Türkiye arasında buzların erimesi gerekmekteydi.

Nitekim, İsrail'e tam desteğini bir kez daha dile getirdi. Askeri, istihbari, teknoloji ve askeri eğitim yönünden tam destek dedi. Uzun soluklu barış için İsrail'in taleplerinin karşılanması gerektiğini vurguladı. Desteğin sürekli olacağını yineledi.

Satır başında söylediği, İran'ın nükler silah elde etmesi engellenmelidir. Bunu engelliyecek olanda başta İsrail'dir. İsrail'in rahat hareket edebilmesi için bölgedeki sorunlarını en alt düzeye indirgemesi şarttır.

Öncelikle Filistin'le arayı düzeltmesi lazımdır. O nedenle Batı Şeria ziyaretinde gençlere hitap ederken İsrail ve Filistin arasında barışın artık mümkün ve şart olduğunu söylerken, özveride bulunmaya çağırdı. Hamas'ın ise (İran destekli) Filistin'i inşaa etme yerine İsrail'i parçalara ayırmaya çalıştıklarını söyliyerek eleştirdi. Obama, Netenyahu ve Mahmut Abbas üçlü görüşmesinin yakın bir zamanda barışı getireceği anlaşılıyor. ABD Dışişleri Bakan'ı John Kerry tarafından İsrail, Filistin meselesinin ele alınacağı da bunu doğrular mahiyettedir.

İsrail'in, Türkiye ile Mavi Marmara sorununu çözmesi, iki devlet arasında gerginliğin ortadan kaldırılması İran'a uytgıulanacak çember daraltma operasyonu için çok önem arzetmekteydi, o nedenle İsrail Mavi Marmara olayındaki Türk Hükümeti'nin istediği bütün şartları kabul ettiğini açıkladı.

Neydi bu şartlar, İsrail Devleti'nin özür dilemesi, baskında ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesi ve Gazze'ye ambargonun kalkması.  Obama'nın Netanyahu'yu telefonla Erdoğan'la görüştürmesiyle buzların eridiğini görüyoruz.

Bugüne kadar İsrail Devleti'nde görülmeyen bir tutum olan özür dileme, ABD'nin Ortadoğu politikalarının bir parçası olduğunu gözden kaçırmamalıyız. İsrail'in,  Arap ülkeleri tarafından tanınmasını sağlamaya yönelik politikalar olarakta algılanabilir. Bekleyip göreceğiz.

Obama şunu net olarak söylüyor, ''İsrail'in ABD'nin ulusal çıkarları için çok çok önemi var''. Bu önem nereden kaynaklanıyor, Ortadoğu'nun yer altı zenginlikleri özellikle petrol ve stratejik konumundan.   

O nedenle daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi, ABD orta ve uzun vadeli stratejik ve ekonomik politikalar tıkır tıkır Ortadoğu işlediğini görüyoruz. Unutmayın BOP'un Eş Başkanı Başbakan Erdoğan'dır, bu proje şu anda Ortadoğu'da hızla ilerlemesine devam etmektedir.  Düşünün komşularla sıfır sorun politikasından Suriye'nin içişlerine müdahale politikasına kayış, İran, Rusya, Irak, Ermenistan bunlara İsrail'i de katarsak Ortadoğu'da iyi polisten kötü adama dönüş politikalarına geçiş, büyük bir oyunun parçası olarak ortaya çıkıyor.

Uzun yıllar Irak'ı işgali altında tuıtan ABD, sözde Türkiye'nin stratejik ortağı olarak, Kandil'i boşaltmaya bir türlü neden yanaşmadı veya Türkiye'ye neden izin vermedi, PKK'nın Türkiye'ye saldırılarına müsaade etti. ABD Afganistan'da Taliban'ı Ruslara karşı kullandığı gibi, bugünde Kandil'i İran'a karşı koz olarak beslediği yadsınamaz.

ABD bugün Türkiye'yi, İsrail'i ve Filistini hoş tutmak durumundadır. O nedenle bu ülkelerdeki sorunlara karşı duyarsız olması düşünülemez, bu Ortadoğu'daki ABD çıkarlarını ters düşer.

 

 

 

 
Toplam blog
: 147
: 638
Kayıt tarihi
: 13.05.08
 
 

Hızla kirlenen dünyamızda, üstümüze düşen görevi yerine getirmek için çalışmak, gelecek kuşaklara..