Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '09

 
Kategori
Dünya
 

İran`da Cumhurbaşkanı Azeri olursa ne değişir?

İran`da Cumhurbaşkanı Azeri olursa ne değişir?
 

Musevi Azerilere ne vad ediyor?


70 milyonluk İran`da kesin olmayan rakamlara göre 20 ile 25 milyon arasında Azeri yaşıyor. Bu Azerbaycan Cumhuriyyeti`nde yaşayan 8 milyon Azerinin yaklaşık 3 misli.

Azeriler tarihen İran`da önemli görevlerde çalışmış, şahlık tahtından tutmuş Başbakanlara kadar makamlarda bulunmuşlar. Ancak bu İran`da yaşayan Azerilerin haklarını artırmadı. İran`ın dini lideri Hameneyi Azeri, Tebriz kenti yakınlığındaki köyde doğulmuş, eski Başbakan, Cumhurbaşkanı seçimlerinde Mahmut Ahmadinejatın esas reformçu rakipi Musevi de Azeri.

İran`daki Azerilerin bir kısmı rejimi kabulederek destekliyor, bazıları farslaşmış bile. Ancak İran`daki Azerilerin içinde kendi dilinde konuşmak, öğretim almak isteyenler de az değil. İran`da 1979 yıl İslami devrimde en büyük rol Tebriz`e mahsus. Tebriz`de başlayan ayaklamalar devrime getirdi. Bunu marhum dini lider Humeyni de açıklamalarının birinde itiraf etmiş. Ancak o zaman şaha karşı gösteriler düzenleyen Tebrizlilerin başlıca amaclarından biri de Azerice öğretim almak, musiki dinlemek, gazete basmak gibi azatlıklara ulaşmak idi.

Olmadı.

İranlı yönetiçiler Azerilerin isteklerini yalnız seçimdem seçime hatırlıyorlar. Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmadinejat seçime bir kaç gün kala Universitelerde Azerice öğretime yaşıl işık yaktığını beyan etti, Tebriz ve Urmiya`da ahaliye Azerice hitap etti. Aynısını Musevi de yaptı, Azerilerin oylarını almak amacıyla onlarla doğma dilinde konuştu.

Şimdi seçim bitti. Görelim Cumhurbaşkanı Azerilerin haklarını artırmak yolunda daha ileri adım atacak mı?

Tahran rejimi Azerilerin isteklerini dikkate alsaydı, Ermenistan`la bu kadar yaklaşmazdı, Azeri topraklarını işkal eden devletin başçısını İran başkentine davet ederek, onunla 8 maddelik sıkı bir anlaşma imzalamazdı. Tahran bununla da yetinmeyerek, Azeri Tebriz kenti üzerinden Ermenistan`a boru hattı inşa etmeye çalışıyor.

Azerbaycan veya İran fark etmez, Yukarı Karabağ ve etrafı işkal altındayken İran-Ermenistan ilişkileri tüm Azerilerin aleyhine.

 
Toplam blog
: 41
: 966
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Elhan Şahinoğlu - 1971 Bakü doğumluyum. Azeri gazeteçi, köşe yazarıyım. Ayrıca, "Atlas" Stratejik Ar..