Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '12

 
Kategori
Dünya
 

İran Hürmüz' de de Şah! çekerse

İran Hürmüz' de de Şah! çekerse
 

Dünya petrol sevkiyatının 1/3 ü buradan geçiyor.


1 Temmuz dan itibaren İran' a petrol amborgosu uygulanması İran' ı büyük satranç tahtasında köşeye sıkıştırmış görünüyor. Bu sıkışıklıktan kurtulmak için İran Hürmüz Boğazını kaptırsa ne olacak, petrol sevkiyatı ne şekilde gerçekleşecek, bölge ülkelerinin üstleneceği yeni roller ne olacak, bu ihtimalin önlemi özellikle ABD tarafından alındı mı?

Yukarıdaki sorulara benzer birçok kritik soru boğazın kapanması halinde sorulabilir. Üzerine düşünmek istediğim soru ise Boğazın kapanması ihtimaline karşı ABD önceden önlem aldı mı?

Cevabı çok zor olmamakla birlikte 2 önlem aldığını düşünüyorum. Birincisi Irak üzerinden sevkiyatın gerçekleştirilmesi, ikincisi İran' a askeri bir müdahale. İkinci ihtimal ABD nin bölgeye askeri güç göndermesi anlamında daha ağır basıyor gibi görünse de bu askeri gücü boğazın kapanması halinde yeni yoldan taşınacak petrolün güvenli bir şekilde sevkiyatı için de kullanabileceği unutulmamalı. Ki bu anlamda İrak gereken alt yapıyı kurmak için adımlarını 2012 nin ilk çeyreğinde atmaya başladı bile. 200 km den fazla olan boru hattı tamamlandı ve 2013 de tamamının biteceğini belirten Irak Basra petrolünü Ceyhan yönüde dahil olmak üzere birçok yöne dağıtabilecek.

Bu kısa vadeli bir çözüm planı. Uzun vadede ise çok daha büyük bir plan var. Petrolü Banias Limanı' na taşımak için (güvenli) Irak-Suriye boru hattını canlandırmak. Suriye' nin şu anda neden bu durumda olduğu, neden askeri bir operasyon için Batının Suriye için çok iştahlı olduğu, Suriye nin güvenli bir bölge olmasının ne denli önemli olduğu bu noktada sanıyorum ortaya çıkıyor. Bölgedeki tüm aktörler birbirine göbekten boru hattıyla bağlı olduğu ve konununda kesinlikle petrol olduğu düşünüldüğünde ABD bu bölgedeki aktif askeri ve siyasi manevraları anlaşılabilemektedir. Bu manevralar yıllar önce planlanmış bir oyunun sahneye konması olarak düşünüldüğünde çok tititzlikle hazırlandığı ve uygulandığı da aşikardır.

 
Toplam blog
: 8
: 2185
Kayıt tarihi
: 04.07.12
 
 

Ululsararası İlişkiler mezunu. Bankacı. Yarı profesyonel fotoğraf meraklısı. ..