Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '18

 
Kategori
Sinema
 

İran Sinemasının En Önemli Oyuncuları Leyla Hatemi ve Payman Maadi İstanbul'a Geliyor...

İran Sinemasının En Önemli Oyuncuları Leyla Hatemi ve Payman Maadi İstanbul'a Geliyor...
 

Sevgili Okuyucularım Merhabalar; 
 
Leyla Hatemi ve Payman Maadi İstanbul’a geliyor!
 
İran sinemasının en önemli oyuncularından Leyla Hatemive Payman Maadi, 26 Ekim’de başlayacak Boğaziçi Film Festivali’nin konuğu olarak İstanbul’a geliyor. Oscar ödüllü Asghar Farhadi filmi “A Separation” ile uluslararası bir başarı yakalayan ikiliyi 7 yıl sonra bir araya getiren “Bomb: A Love Story / Bomba: Bir Aşk Hikâyesi” ise Türkiye’de ilk kez Boğaziçi Film Festivali’nde gösterilecek.
 
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, THY, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı’nın katkılarıyla ve Kurumsal İş Ortağı TRT, Kurumsal İletişim Ortağı TürkMedya, Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı, İletişim Sponsoru TV+’ın destekleriyle düzenlenecek 6. Boğaziçi Film Festivali, dünyaca ünlü isimleri ağırlamaya hazırlanıyor. 26 Ekim’de başlayacak festivalin heyecanla beklenen konukları arasında, İran sinemasının en önemli oyuncularından Leyla Hatemi ve Payman Maadi de olacak. Berlinale’den de Altın Ayı ve Gümüş Ayı ödüllerinin ikisini birden alan, 2012 yılında Yabancı Dilde En İyi Film dalında Altın Küre ve Oscar ödüllerini kazanan Asghar Farhadi filmi “A Separation / Bir Ayrılık” ile de tanıdığımız ikili, “Bomb: A Love Story / Bomba: Bir Aşk Hikâyesi” adlı filmin Türkiye gösterimi için İstanbul’a gelecek.
 
Bitmemiş aşkların filmi
Hatemi ve Maadi’yi “Bir Ayrılık”tan 7 yıl sonra yeniden bir araya getiren “Bomba: Bir Aşk Hikâyesi”, 1988 yılında geçiyor veİran-Irak Savaşı’nın son günlerinde acımasızca bombalanan Tahran’da yaşanan bir aşk ve umut hikâyesini anlatıyor. Payman Maadi, aynı zamanda senaryosunu yazdığı ve yönettiği film ile modern zamanların şiddetini anlatmak istediğini söylüyor ve “Savaş hakkında ne zaman düşünsem, o bombanın düştüğü ve hayatlarını mahvettiği insanları hatırlıyorum. Tutkusu onlarla birlikte gömülen insanları ve onların bitmemiş aşklarını… Bu film de masallarını anlatmamı isteyen o insanların hikâyesini anlatıyor işte; basit, insani aşklarının hikâyesini” diyor.
 
Filmin görüntü yönetmenliğini Asghar Farhadi’nin “Bir Ayrılık” ve “The Past / Geçmiş” filmleriyle de tanıdığımız Mahmoud Kalari üstlenirken, müziklerini de “The Suspended Step of the Stork”, “Ulyses’Gaze” ve “Eternity and a Day” gibi Theo Angelopoulos başyapıtlarının müziklerinin yaratıcısı Eleni Karaindrou yaptı.
 
“Bomba: Bir Aşk Hikâyesi”, Türkiye’de ilk kez Boğaziçi Film Festivali’nde sinemaseverlerle buluşacak. Filmin gösterimine ise, Leyla Hatemi ve Payman Maadi’nin yanı sıra, görüntü yönetmeni Mahmoud Kalaride katılacak.
 
İran sinemasının uluslararası yüzü: Leyla Hatemi
Ünlü İranlı yönetmen Ali Hatemi ve oyuncu Zari Khoshkam’ın kızları olan Leyla Hatemi, oyunculuğa henüz 12 yaşındayken babasının yönettiği tarihi televizyon dizisi “Hezardastan” (1988) ile başlasa da, İsviçre’de Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde okumak için kariyerine ara verdi. 1997’de İran’a geri dönen ve Dariush Mehrjui filmi“Leila”daki (1997) performansıyla eleştirmenlerden övgüler toplayan Hatemi, Fajr Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu seçildi. 2000’lerde bir çok önemli İranlı yönetmenin filminde yer alan ve kısa sürede İran sinemasının en tanınmış kadın oyuncularından birine dönüşen Hatemi, 2002’de “The Deserted Station” (2002) ile Montreal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Ama asıl uluslararası başarısını 2011’de Asghar Farhad’in yönettiği “Bir Ayrılık” filmindeki Simin rolüyle yakaladı. Yabancı Dilde En İyi Film dalında Altın Küre ve Oscar ödülleri başta olmak üzere 100’e yakın ödül toplayan film, Hatemi’ye de Berlin Film Festivali’nden En İyi Kadın Oyuncu dalında Gümüş Ayı getirdi. 
 
İran’dan Hollywood’a: Peyman Maadi
1972 yılında İranlı bir çiftin çocuğu olarak New York’ta dünyaya geldi ve 5 yaşındayken ailesiyle birlikte İran’a döndü. Karaj Azad Üniversitesi’nde Metalurji Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Sinema kariyerine 2000’lerin başında senaristlikle başlayan Maadi, Asghar Farhadi’nin yönettiği “About Elly / Elly Hakkında” (2009) ile oyunculuğa adım attı. Filmdeki başarısı onu, bir sonraki Farhadi filmi “Bir Ayrılık”a taşıdı ve bu filmdeki rolüyle Berlin Film Festivali’nden En İyi Erkek Oyuncu dalında Gümüş Ayı kazandı. Bir yıl sonra, senaryosu kendine ait olan “The Snow on the Pines”ı yönetti. “Bir Ayrılık”ın getirdiği uluslararası başarı onu Hollywood’a taşıdı ve burada Kristen Stewart ile başrolünü paylaştığı “Camp X-Ray” (2014), Clive Owen ve Morgan Freeman ile birlikte oynadığı “Last Knights” (2015) ve Michael Bay’in yönettiği “13 Hours” (2016) gibi filmlerde rol aldı. “Bomba: Bir Aşk Hikâyesi”, Maadi’nin yönetmenlikteki ikinci uzun filmidir.
 
Saygılarımla....
 
Sağlıcakla Kalın ama Sevgisiz Kalmayın....
KIVANÇ TERZİOĞLU
 
Toplam blog
: 165
: 88
Kayıt tarihi
: 01.02.18
 
 

25 Mayıs İstanbul Doğumlu. Film-San Vakfı Müdürü & Gazeteci & Köşe Yazarı & Yazar & Sanat Yönetme..