Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

İranda taşa tutarak öldürme /Şemsettin Murat

İranda taşa tutarak öldürme  /Şemsettin Murat
 

İranlı kadınların isyanını yansıtan bir fotoğraf


İran'da kadınlar diktatör baskıların ve yasaların pençesinden kurtulamıyor. Dün taşla öldürmeyle (recm) karşı karşıya geldikleri gibi bugün de öyle. Salt kadınlar değil, erkekler de benzer kıyımlardan nasibini alıyor. Irkçılık ise dayanılmaz boyutta. Farisi'den başka diğer bireylere suçlu muamelesi uygulanıyor; bahaneler uydurularak ezilmeye mahkum ediliyorlar. Son günlerde İdam edilen genç bir kadının durumu ise bardağı taşıran bir olay oldu. Dünya kamuoyu
lanetliyor bu ve benzer olayları. Fakat İran yönetiminin bu tepkilere aldırış ettiği yok. Öyle anlaşıyor ki diktatörler, ancak kendilerinden daha gaddar diktatörlerin dilinden anlar durumdalar.

İran'da dünya kamuoyunun dikkatini çeken yüzlerce olaylardan birkaçı :

1. Gözaltında işkence; hapishanelerinde ölüm. Blog yazarı üç kişi düşünceleri nedeniyle gözaltına alındılar, hayatlarını kaybettiler.. Ferhad Mohsen, gözaltına alındı. 20 gün sonra işkence altında öldü. Cesedini Tebriz şehrindeki gölün kıyısına bıraktılar. Henüz 25 yaşındaydı. Ailesinin otopsi isteği reddedildi. Konuyu ele alan gazeteci bile gözaltına alındı.

2. Bir gazeteci düşüncesi nedeniyle gözaltına alındı; başka suç yakıştırmasıyla 8 yıla mahkum oldu. Düşünce özgürlüğü yok bu ülkede. Farisi olmayanlar ırkçılık baslısı altında .

3. Azerbaycanlı üniversite öğrencilerin hayatları tehlikede. Kürtlerin de öyle.

4. Bir süre önce Dilara Darabi adlı genç bir kadının idam edildiği öğrenildi. 23 yaşındaydı. Somut belgeye dayandırılmadan yedi yıl önce bir cinayet işlediği öne sürülüyordu. vb.

ŞEMSETTİN MURAT

 
Toplam blog
: 155
: 1573
Kayıt tarihi
: 20.09.08
 
 

Diyarbakır doğumluyum. Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü mezunuyum. Hazro TÖB-DER Şubesi başkanlığını y..