Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '09

 
Kategori
Dünya
 

Irkçılığa Obama tepkisi...

Irkçılığa Obama tepkisi...
 

ABD’de hortlayan ırkçılık, bireysel anlamda bakıldığında, eski Güney Afrika yönetimini hatırlatıyor.

Bazen televizyonlarda da gösterilen bireysel anlamdaki ırkçılık hareketlerinde, suç işleyen siyahî renklilerin polislerden bolca sopa yedikleri hep görülür!

En son örnek; herkesin ders alması gereken, özellikle de bizim iktidarın ders çıkarması gereken, bir idareci tepkisi!

ABD’nin ilk siyah başkanı Barack Obama, polisin, Harvard Üniversitesi’nden bir siyah profesörü tutuklamasını alışılmadık sert bir üslupla eleştirmiş.

Oysa bizde ne profesörler tutuklandı, evi arandı, her birinin başına bastırılarak arabaya bindirilip gözaltına alındı.(Eski YÖK Başkanı Prf. Kemal Gürüz) Kanser tedavisi gören rahmetli Türkan Saylan’ın ölüm döşeğinde evi arandı! Eski rektörler birer birer içeri tıkılırken, Emniyetteki sorgulama teknikleri yüzünden 18 saat uykusuz bırakılıp, sonra hâkim karşısına çıkartılarak, her biri içeri tıkıldı. Bir başka Örnek de; Prf.Mehmet Haberal’ın tutuklanması ve tutukluluk süresinin hemen hemen hepsini hastanede geçirmesi! Oysa Mehmet Haberal’ın tutuklanma nedeni, iktidarı devirmeye çalışmaktı!

Gelelim bizim bu yazıyı yazma nedenimize; Barack Obama, siyahi Profesör Henry Louis Gates’in geçen hafta Harvard Üniversitesi’nin bulunduğu Cambridge’de evinin önünde kimliğini göstermesine ve evin sahibi olduğunu kanıtlamasına rağmen tutuklayan polisleri “aptalca hareket etmekle” suçlaması.

Bizim ülkeyi yöneten iktidar ve onun destekçileri yandaş medya’da buna benzer hiçbir kelime veya tepki duydunuz, gördünüz mü?

Koskocaman profesörün tutuklanmasına, bir kadının iki siyah erkeği (profesör ve şoförünü) bir evin kapısını zorlarken görüp polise ihbar etmesi yol açmış.

Bizde de gözaltına alınanların hepsinin ya telefonu dinlenip, ya da geldiği söylenen ihbar mektubuna dayandırılmadı mı? Ha tabi bir de gizli tanıklar var. Ne vaatlerle, ikna edildikleri, vaatlerin yerine gelmemesi üzerine, gizli tanıklıktan(!) vazgeçtikleri herkesin malumu!

Biz ABD’deki Barack Obama’nın tepkisine dönelim. Olayı ihbara dayandıran ırkçı polis, Profesörün kimliğini göstermesine ve evin sahibi olduğunu kanıtlamasına rağmen tutuklayıp, görevini(!) yapıyor.

Bu durumu öğrenen Barack Obama ise olayla ilgili açıklamasında, ABD’nin Afrikalı Amerikalıların polis tarafından gereğinden fazla sorgulandığını, bunun uzun bir zamandan beri devam ettiğini belirtip, tepkisini ortaya koyuyor.

ABD’de bunlar olurken, bizde bırakın tepki göstermeyi, bizzat kendileri Savcı olup(!) sorgulamayı bizzat yürütüyorlar! Bunun öyle delilleri var ki; adam tutuklanalı bir yılı geçmiş. Daha suçunu bilmiyor. Oysa onların suçu, yandaş medya tarafından günlerce yayınlandı!

Yıllardan beri demokratlığı kimseye bırakmayan, anti demokratik uygulamalara sesini çıkarmayan iktidar, demokrasiyi amaçları için kullandığını en belirgin şekilde gösteriyor. Son yayınlanan şirketlerin ekonomik değerlendirmesinde de görüleceği gibi iktidar yandaşlarının şirketleri, tıpkı bir zamanlar çağ atladığımız(!) gibi, sıçrayarak önlere hareket ettiğini görüyoruz.

Oysa ABD başkanının demokrasi anlayışını, Irak ve Afganistan’da görmesek de, kendi ülkesindeki insanlara yapılan anti demokratik uygulamalarda sesini yükselterek gösterebiliyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..