Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '08

 
Kategori
Dünya
 

Irkçılığın vedası

Irkçılığın vedası
 

Martin Luther King, 28 Ağustos 1963 yılında 200 bin siyah ve beyazın önünde şu ünlü konuşmasını yaptı.
Bir rüyam var. Gün gelecek, bu ulus ayağa kalkıp kendi inancını gerçek anlamıyla yaşayacak. "Şunu kendinden menkul bir gerçek kabul ederiz ki, bütün insanlar eşit yaratılmıştır."
Bir rüyam var. Gün gelecek, eski kölelerin evlatlarıyla eski köle sahiplerinin evlatları, Georgia'nın kızıl tepelerinde kardeşlik sofrasına birlikte oturacaklar.
Bir rüyam var. Gün gelecek, Mississippi eyaleti bile, adaletsizliğin ve baskıların sıcağıyla bunalıp çölleşmiş olan o eyalet bile, bir özgürlük ve adalet vahasına dönüşecek.
Bir rüyam var. Gün gelecek, dört küçük çocuğum, derilerinin rengine göre değil, karakterlerine göre değerlendirildikleri bir ülkede yaşayacaklar.
Bugün bir rüyam var benim. Bir rüyam var. Gün gelecek, Alabama eyaleti, valisinin ağzından hep müdahale etme ve izin vermeme yönünde sözler dökülen o eyalet, küçük siyah oğlanlarla küçük siyah kızların, küçük beyaz oğlanlar ve küçük beyaz kızlarla el ele tutuşup kardeşçe birlikte yürüdüğü bir yere dönüşecek.
Bugün bir rüyam var benim. Bir rüyam var. Gün gelecek, bütün vadiler yükselip bütün tepeler ve dağlar alçalacak, engebeli yerler düzlük yapılıp girintilerle çıkıntılar düzleşecek ve Allah'ın şanı yeryüzüne inecek, bütün canlar hep birlikte görecek onu.
Bizim umudumuzdur bu. Güneye dönüşümde içimde taşıyacağım inançtır. İşte bu inanç sayesinde umutsuzluk dağını yontup bir umut anıtı yaratacağız. Ulusumuzu saran ahenksiz bağırtıları, bu inanç sayesinde güzel bir kardeşlik senfonisine dönüştüreceğiz. Bu inanç sayesinde bir gün özgür olacağımızı bilerek hep beraber çalışacak, hep beraber dua edecek, hep beraber mücadele edecek, hep beraber hapse düşecek, özgürlük için hep beraber ayağa kalkacağız.
İşte o gün Yüce Allah'ın bütün kulları, yepyeni bir anlamla söyleyecekler bu ilahiyi:
Benim ülkem, senin ülken
Özgürlüğün güzel yurdu,
İşte söylüyorum sana:
Atalarımın öldüğü toprak burası,
Şehitlerin gururu olan toprak,
Her bir dağın yamacından,
Özgürlük yankılanacak.

Ve eğer Amerika büyük bir ülke olacaksa, bunun gerçekleşmesi şarttır. Öyle ise,

New Hampshire’ın yüce tepelerinden özgürlük…

Yankılansın, New York’un ulu dağlarından…

Ve… Pennsylvania dağ kasabalarının zirvelerinden…

Colorado’nun karlarla kaplı kayalıklarından yankılansın!..

Yankılansın, California’nın kıvrımlı yamaçlarından…

Yalnızca Georgia’nın Yalçın Dağlarından değil,

Mississippi’deki her bir ağacın yamacından yankılansın özgürlük…

Özgürlüğün yankılanmasını sağladığımızda; her kasabadan ve köyden, her eyaletten ve kentten özgürlüğün yankısını duyduğumuzda, o gün yakın demektir ve o gün Allah'ın bütün kulları, siyahlar ve beyazlar, Yahudiler, Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Budistler el ele tutuşup siyahların eski bir ilahisini söyleyecekler:


Sonunda özgürüz! Sonunda özgürüz!
Şükürler olsun Ya Rabbim!
Sonunda hepimiz özgürüz!

Martin Luther King 25 defa tutuklanmış, 4 kez suikasta uğramış, 1963’de Time dergisi tarafından yılın adamı seçilmiş, 5 onur ödülüyle mükâfatlandırılmıştır. Şiddet içermeyen mücadele yöntemi sadece siyahlar için değil, tüm sömürülen ve ezilen toplumlar içinde bir model olmuştur. 35 yaşında özgürlük mücadelesi bayraktarlığının bir simgesi olarak, Nobel ödülü kazanmış ve yaklaşık 50.000 dolarlık ödülü kabul etmeyerek, insan hakları örgütlerine bağışlamıştır.

1957 – 1968 yılları arasında, yaklaşık 10 milyon kilometre yol kat etmiş ve 2500 den fazla seminer vermiştir. 5 adet kitabı ve sayısız makalesi mevcuttur.

4 Nisan 1968 akşamı, Tennessee eyaletinde, otelin balkonunda oturduğu sırada, uğradığı bir suikast sonucu hayatını kaybetmiştir.

Martin Luther King in rüyası, Obama nın başkan seçildiği gün yeniden hatırlandı. O-ba-ma nın farsçası; o bizden biri dir. O gerçekten bizden biri midir(!) yoksa ABD nin sömürü ve çıkarları için yeni bir makyaj mıdır? Hep beraber göreceğiz. Ama şurası bir gerçek ki; 1651 den günümüze Irk ve sınıf ayrımı probleminin en acı örneklerinin yaşandığı ABD de bir şeyler değişiyor du ve artık değişti. ABD de önemli bir değer değişti. ( Darısı diğer değişmesi gereken değerlerin başına ) Peki, sadece siyah ırktan başkan seçildi diye mi söylüyorum bunu? Elbette hayır; bir insanın bile kişiliğinde önemli değişimleri başarması uzun zaman alırken bir ülkenin değerlerinin değişmesi insan ömründen daha uzun zaman alır. Ama ABD de Obama nın seçilmesine dek yaşanan süreç ve gelinen nokta, toplumsal değerlerin nasıl değiştiğine örnek olması açısından başlıbaşına incelenmesi gereken bir labaratuar ortamı gibi. Umarım ülkemizdeki tüm ayrımcılıkların ve ötekileştirmelerin sona ermesi, ABD de olduğu gibi 357 yıl sürmez ve umarım gerçek özgürlüğün ve gerçek demokrasinin temsilcileri, Martin Luther King gibi suikastlere kurban gitmez. Gerçek demokrasinin ve gerçek özgürlüklerinin yaşandığı ve bu değerlerin zirveye çıktığı günde buluşmak üzere J ama daha önce buluşsak ve birbirimizi kırmadan, hiç kimseyi incitmeden, elimizden geldiğince emek versek o günler daha erken gelmez mi?

 
Toplam blog
: 36
: 6015
Kayıt tarihi
: 06.10.08
 
 

Günün dünden güzel olsun... ..