Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İş’ te Stres... Diş te Ses...!

İş’ te Stres... Diş te Ses...!
 

Bruksizm ; Diş sıkma , Diş gıcırdatma hastalığı...


Yıllardır Eğitim aldık, okuduk, çabaladık ve sonunda iş hayatına atıldık. İşte tam da o günden beri stresli bir hayatın içine giriş yaptık. Gün boyu toplantılar, yolunda gitmeyen ya da bitmeyen işler...

Stres... Tüm hayatımızı siz farkında olmadan kötü etkileyen bir faktör. Bir çok hastalığı tetiklediği gibi dişlerimizi de kötü yönde etkiliyor.

Gün boyu yaşanılan stresin yansımasını gece uyku halindeyken diş sıkma ,diş gıcırdatma olarak görüyoruz..

Bruksizm Hastalığı Nedir?

Bruksizm(diş sıkma); genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketleriyle kendini gösteren parafonksiyonel(fonksiyon dışı) alışkanlıklardır. Alt ve üst çenedeki dişlerimizin çiğneme ve yutkunma fonksiyonları dışında karşılıklı temasa gelmemesi gerekir. Çiğneme ve yutkunma dışında oluşan diş temasları parafonksiyon (istenmeyen fonksiyonel hareketler) olarak kabul edilir. Bruksizm (diş sıkma, diş gıcırdatma) gece veya gündüz çiğneme ve yutkunma dışında gösterilen diş sıkma davranışıdır. Toplumumuzda da sıklıkla görülen bu rahatsızlıktan çoğu zaman hastanın kendisinin de haberi olmamaktadır.

Diş sıkma alışkanlığının sonucu olarak olumsuz ne gibi durumlarla karşı karşıya gelebiliriz?

Dişlerde aşınma ve sızlama oluşur. Dişlerde çatlak, kırık ve yer değiştirme görülebilir. Yanağın iç yüzünde beyaz çizgiler oluşur ve dilin etrafında dişlerin izleri görünür. Baş boyun ve yüz kaslarında ağrı oluşur. Alt yüz yüksekliği düşer, çene ucu ve burun ucu birbirine yaklaşır ve daha yaşlı bir görünüm oluşur. Alt çene zamanla öne doğru yer değiştirir ve konkav (iç bükey) profil görüntüsü oluşur. Yüz köşeli ve kare şeklinde görünür.

Diş sıkma alışkanlığı geceleri kendini gösterse de ileri vakalarda gündüz de aynı fonksiyonel bozukluğun görüldüğü tespit edilmiştir.

Diş sıkma tedavilerinin amaçları nelerdir?

Dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucuları", diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilmektedir.

Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir. Bu tedaviler; stres terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamalarıdır.

Gece plağının yanı sıra günümüzde diş sıkma tedavilerinde en çok kullandığımız yöntemlerden biri de botoks uygulamalarıdır.

 
Toplam blog
: 7
: 671
Kayıt tarihi
: 30.09.16
 
 

Diş Hekimi Abdullah Doğan Bircan 1985 yılı Ankara doğumludur. Çankaya Milli Piyango Anadolu Lises..