Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '06

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

İş aramanızın vakti geldi mi acaba?

İş aramanızın vakti geldi mi acaba?
 

İş değiştirmeyi doğru zamanda yapmak önemli bir karar olup biraz cesaret isteyen bir iştir. Peki ne zaman iş değiştirmeniz gerektiğini hiç düşündünüz mü?

Ben her ne kadar çok iş değiştirmiş olsamda bunun olay bir şey olduğunu söylersem yalan olur. Fakat her değiştirme kararımda en doğrusunu yaptığımı düşünmüşümdür. Her ne kadar her defasında daha iyiye doğru gitmeye çalışmış olsamda mecbur kaldığımda olmuştur.

Ne zaman gitmek lazım derseniz;

1: Artık o işi gerektiği kadar iyi yapamayacağınızı anladığınızda

Bazen işler dönemsel kötü gidebilir. Fakat bazende işler öyle bir hal alırki artık o işi layıkı ile devam ettirmeniz neredeyse imkansızlaşır. Zaten bu noktada motivasyonunuzuda kaybetmeye başlarsınız, performansınız düşer. Eğer işyerinizde başka bir pozisyona kayamıyor, görevinizi değiştiremiyorsanız ayrılmaktan başka çare yoktur.

2: Altınızda çalışanlar gibi sürekli tenkide başlamışsanız

Bazen çalıştığınız yer işe başladığınız gibi kalmaz. Stratejiler, politikalar değişir. Girerken çok beğendiğiniz özelliklerin yerini yenileri alır. Artık çalışmak istediğim şirket bu mu diye sorgulamaya ve tenkide başlarsınız. Ve artık işinizi sevmemeye başlamışsanız ayrılma vakti gelmiştir.

3: Bu işveren ile birlikte geleceğinizi göremiyorsanız

Belki de işe girerken size de sormuşlardır: “Kendinizi 3 yıl sonra nerede görüyorsunuz?” gibi klişe soruları. Şimdi siz kendinize bu soruyu sorun. “Ben kendimi bu şirkette gelecekteki 3,5,10 yıl içinde görüyor muyum?” Evetse problem yok, hayırsa “O halde ne yapacağım?” sorusunu sorun.

4: İşinizin sevmediğiniz tarafı sevdiğiniz taraftan daha baskınsa

Bir liste yapın. Şirketinizde sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyleri yazın. Daha sonra her sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeye 10 üzerinden bir puan verin ve puanları toplayın. Sevmedikleriniz çoksa ve elinizden bir şey gelmiyorsa ayrılma vakti yaklaşmıştır.

5: Mevcut durumunuzu iyileştirmek için elinizden geleni yapmanıza rağmen bir gelişme olmuyorsa

Bir önceki listede yer alan maddelerden istemediklerinizi iyice inceleyin. Bunları sevdikleriniz haline getirmek için ne gerektiğini düşünün. Geliştirebileceğiniz veya değiştirebileceklerinize göz atın.

6: Becerilerinizin tarihi geçmiş ve bulunduğunuz pozisyon itibari ile kendinizi güncelleyemiyorsanız

Kendinizi güncel tutmak ve geliştirmek konusunda ilerleyemiyorsanız problem var demektir. Çünkü mevcut becerilerinizi geliştiremiyorsanız başka bir şirkette bırakın daha iyiyi aynı pozisyonu bile bulamayacaksınız demektir.

Öncelikle dışarıda talep edilebilir bir pozisyonu kendiniz için yaratmalısınız. Eğer şirketiniz eğitiminizi karşılamıyorsa fedakarlık yapıp kendiniz karşılamalısınız. Kendinizi güncel ve talep edilir tutmak sorumluluğunuzu atamazsınız.

7: Kendinizi motive edemiyor ve mutlu olamıyorsanız

Kendinizi değerli hissetmiyorsanız, şirket içerisinde anlamlı görmüyorsanız bir şeyleri başarma motivasyonunuz yok demektir. Ne istediğinizide bilmiyor olabilirsiniz ama bilmek, bulmak zorundasınız. Size değer vermeyen ve sizinle ilgilenmeyen bir yönetici yada işveren sizi kaybetmeyi göze almış demektir.

8: Ücretiniz yeterli değil ise

Hak ettiğinizin altında ücret aldığınızı düşünüyorsanız öncelikle ilgili birimlerle görüşün. Eğer şirket politikaları gereği bir düzeltme yapılamıyorsa bu noktada ihtiyaçlarınızı ve sorumluluklarınızı göz önünde tutarak daha iyi bir ücret alabileceğiniz bir iş aramalısınız.

9: Sadece başka yere gitmek istiyorsanız

İşiniz çok iyi olsa bile bazen insanlar değişiklik isterler. Kariyerden öte başka alanları tanımak burada daha önemli hale gelir.

10: İş durumunuz işe başladığınızdan çok daha farklı bir noktaya gelmişse

İşe ilk girerken yapacağınızı sandığınız veya yaptığınız şeyler çeşitli sebeplerle değişebilir. Bu değişiklikler sizin için yapmak istediğiniz işin cazibesini kaybetmesine yol açabilir. Gelinen nokta sizin oynamak istemediğiniz bir nokta olabilir. İşte burada işten ayrılmanız için gereken ortam yaratılmış demektir.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..