Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '13

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş ararken dikkat!!

İş aramak başlı başına uzmanlık gerektirir. Özellikle daha yolun çok başlarında, ilk işini arayan birisi için ardı ardına hayal kırıklıkları getirebilir. Eskiden -internet yokken- iş dediğin, gazetelerden aranırdı, bir şirket ufak mı büyük mü, iş mühim mi yoksa beş para etmez mi gazete ilanlarına bakarak anlardınız. İlan; sayfanın bir köşesinde, hatta daha çok siyah beyaz ilanların olduğu iç sayfalarda ve ufaksa şirkette ufak, ilan; büyük, renkli, aranan özellikler uzun uzun anlatılmışsa firmanın adını duymamış olsanız bile bu ipuçlarıyla kurumsal biryer olduğunu anlayabilirdiniz.

Ama artık öyle değil. İlanlar internet'te olunca nedir ne değildir anlamak bir parça zorlaştı. Sanal ortamın büyüklüğü ve ucuzluğu her firmanın heryere ilan verebilir hale gelmesine olanak sağladı. O yüzden iş, hayatımızın  fırsatı mı yoksa mülakata harcayacağımız süre bile zaman kaybı mı olacak bunu koklaya koklaya anlayamayacağımız için ben size engin tecrübelerimle(!) yol göstereceğim. İnternet'te iş bakarken size yol gösterecek birkaç ipucu

Öncelikle aşağıdaki türde iş ilanlarından uzak durunuz!

1- Günde 1.000 tl kazanmak istemez misiniz? Prezantabl bayan takım arkadaşları aranıyor! Kızlar lütfen, günde 1.000 tl kazanmanın hangi yolla olacağını anlayacak kadar çok Türk filmi izledik! İzlemeyenlere Hülya Avşarın sekreter isimli filmi önerilir. Ha aranızda boş bir anına gelip de görüşmeye giden olduysa bir zahmet anlatsın hep merak etmişimdir ortam nasıl, ne ikram ediyorlar? Ben viski diye tahmin ediyorum. Şimdi rahat birşeyler giyelimden az önce olsa gerek...O işten ne diye bahsediyorlar? Siz kaçıncı dakikada durumu anladınız? Çok geç olmamıştır umarım!

2- Para kazanmak hiç bu kadar kolay olmamıştı! Evden bile çıkmanıza gerek yok! Bu demektir ki size pazarlamanız için dünyanın en gereksiz ürün yelpazesini vereceğiz siz de konuya komşuya kakaladığınızda 1.000 de biri kadarını kazanacaksınız. Ürünler o kadar dandik ki kısa zamanda herkes getirip kafanıza atacağı için zaten çok uzun vadeli bir iş olmayacak. Işte ilk parti ürün elinizde patlayana kadar hayal kurabilirsiniz.

3- Müthiş bir kariyer fırsatı! Kendine güvenen takım arkadaşları aranıyor! Kesin ya anketördür ya da ona benzer başka tarz bir satış işidir. Buradaki 'kendine güvenen' vurgusu 'yüzsüzlükte' ne kadar sınır tanımaz olduğunuza dikkat çekmelidir. Yani 'lazım değil sağol kardeş' diyen adama ne kadar ısrar edersin? Dayak yemene ne kadar ramak kala topuklarsın? Takım arkadaşın yan gelir yatarsa onun hedeflerini de tutturmak için ne kadar kı..ı yırtarsın?

Aslında kısaca ilanın içinde şu kelimeler varsa uzak durmakta fayda var ; müthiş, kariyer, fırsat, kazanmak ve kolay.

Diyelim ki bir ilan tamamen size çok uygun, tamamen sizi anlatıyor, hedeflerinizle örtüşen bir iş, bir parçası olmak istediğiniz mükemmel firma, ilanı okurken kendinizi takım elbisenizle plazanın kapısından girerken görüyorsunuz, süper havalı bir masanız var, tamam gözümüz de yok ama birkaç konu var ki ilanı okurken size aslında bazı 'sıkıntılı' şeylerin ipucunu verir;

- yoğun çalışma temposuna uyum sağlamak : bu ya da buna benzer bir tabir varsa ilanda, bu demektirki sizi gebertene kadar çalıştıracaklar, fazla mesai parası vermeyecekler ve şimdiden sizin ileride yapacağınız 'bık bık' lar için önlem alıyorlar.
- hiçbir şekilde tecrübe şartı olmaması : yani size üç kuruş maaş verecekler. Eğer halihazırda bir işiniz varsa da pazarlık falan hayal çünkü zaten hiç tecrübesi olmayan birine de tavlar.
- bilmemne yakasında ikamet eden : Yani firmanın yeri öyle böyle boktan değil, bulunduğu yakanın taa en ucra yerinde, Avrupa yakasındaysa Bulgaristan sınırının hemen oralarda, Anadolu yakasındaysa Kocaeli'ne yakin biryerlerde hatta Kocaeli'nde olması muhtemeldir.

Simdilik benden bu kadar, iş hayatı acımasız ve iki yüzlüdür bunu da ilanlardan anlayabilirsiniz. Çoğu zaman amaç sizden maksimum verimi minimum maaş ile alabilmektir. Gözünüzü dört açmaya ilanlara bakarken başlayın. Hadi bakalım bol şans.


 

 
Toplam blog
: 19
: 7227
Kayıt tarihi
: 31.07.12
 
 

2011 Eylül'den beri Londra'lı. Evli, yeni ev hanımı, eski çalışan, fotoğraf ve gezip yeme-icme ha..