Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Erdoğan Özgenç DOST MECLİSİ

http://blog.milliyet.com.tr/erdoganozgenc

26 Ağustos '13

 
Kategori
Özel Günler
 

İş bankalı olmak... (İş Bankası 89 yaşında...)

İş bankalı olmak... (İş Bankası 89 yaşında...)
 

İş Bankalı olmak çok zordur ama bu ülkede Bankacılık mesleğini seçenler için keyif alınacak en doğru adrestir.

Üstelik sektör içinde İş Bankası kişiliği, kararlığı, prensipleri ve ekonomik yapısıyla onur, gurur duyulacak en yüksek yerdedir. Ne mutlu ki bende çok uzun yıllar bu bankanın bir ferdi olarak hasbelkader hizmet vermeye çalıştım, onurla ve gururla da emekli oldum.

***

Bankamızı tanımayanlar için kısacık bir bilgi paylaşmak istiyorum. İş bankası İzmir birinci İktisat Kongresinde alınan kararlar sonrasında 26 Ağustos 1924 tarihinde Nominal değeri 1 Milyon TL sermaye ile kurulmuştur. Bu sermayenin peşin ödenen 250 Bin TL lık kısmı ise bizzat Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından ödenmiştir.

Kurulduğu dönemin tarihini okuyanlar çok iyi bileceklerdir. O dönemlerde dünya da büyük savaşların sebebiyet verdiği ekonomik çalkantılar oluyordu. Yeni kurulan Cumhuriyet ve ekonomimiz de bu savaşlardan nasibini alıyordu.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen yerli bir Bankanın kurulmasına karar verilmesi hiç de küçümsenecek bir olay değildir.

Daha da ilginci ülkemizin hemen her yerinde Fransızlara İtalyanlara ve İngilizlere ait çok güçlü bankalar vardı.

Bu nedenle de İş Bankası kurulmaya karar verildiğinde hiç kimse bu bankanın başarılı olacağına hatta tutunacağına inanmıyordu. Ama iki şube ve 37 personelle işe başladılar.

Atatürk öldükten sonra hisselerinin kar payları vesayeti üzerine Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih kurumuna ödenmek üzere CHP ne devredilmiştir.

Bugün 89 ncu yaşını kutladığımız İş Bankası Türkiye’nin en büyük en etkin ve saygın banlarının başında gelir. Sermayesinin tamamı “Türk” olan tek bankadır. Bu nedenle de “Milli banka” olarak adlandırılır.

***

İş bankası büyük bir ticari banka olmasının yanı sıra en büyük yatırım bankalarından da biridir. Bankacılık alanında büyük bir okul niteliğinde olan, durmaksızın yenilenen ve gelişen İş bankası sektör içinde birçok yeniliğe ilk imza atmayı başarmıştır. Bunları yediden yetmişe herkes biliyor, kaldı ki Bankamızın kapıları herkese hiçbir ayırım yapmadan daima açıktır.

İş Bankasının büyüklüğünü ve ülkeye olan katkılarını kısaca anlatabilmek için, kurduğu yönettiği ve ortak olduğu her biri ülkemizin dev şirketleri haline gelen kuruluşlardan sadece bir kaçını sizlerle paylaşacağım.

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş, Soda Sanayii A.Ş, Sınaî Yatırım ve Bankası A.O,

Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi, Akdeniz Gübre Sanayii, Millî Reasürans AŞ, İpek İş Mensucat TAŞ…

***

İş bankalı olmanın ayrıcalığını anlatmak çok zordur, anlatmayacağım ancak sadece İş Bankalı olmak öylesine muhteşem bir duygudur ki herkesin bu duyguyu mutlaka yaşamasını istediğimi ifade etmekle yetineceğim.

Elbette uzun uzun yazmayı da çok isterim hatta anılarımdan bir bölüm paylaşmaktan çok büyük onur duyarım ama bugün bankamızın doğum günü…

Son zamanlarda Bankamıza ve Bankacılık sektörüne inanılmaz zamanlamalarla anlaşılmaz ölçülerde saldırılar olsa da kalben inanıyorum ki; Türkiye İş Bankası ülkemiz ve dünya üzerindeki yerini korumaya, ulusa ve ülkeye yakışır şekilde gururla temsil etmeye devam edecektir.

Allah ülkemize, bankamıza ve çalışanlarımıza “zeval vermesin…”

***

Bendeniz İş Banklı olmaktan gurur ve onur duyan bir gariban olarak;

Çalışanları emeklisiyle, yaşlısıyla genciyle, hayatta olanları olmayanları ile emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyor daha nice yıllarda ve ülkemizin çok daha huzurlu daha refah daha güçlü günlerinde görüşmek ve Bankamızın doğum günlerini kutlamak üzere “camiamızı”  yürekten kutluyorum;

 “DOĞUM GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN…”

Daha nice uzun yıllara efendim…

Erdoğan ÖZGENÇ 

 
Toplam blog
: 846
: 425
Kayıt tarihi
: 26.06.12
 
 

Emekli banka müdürüyüm ama kart vizitimde "insan" yazıyor. Adana'da ikamet ediyorum. Herk..