Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '10

 
Kategori
Dünya
 

İş Bankası, Pakistan için ne düşünüyor?

İş Bankası, Pakistan için ne düşünüyor?
 

Pakistan'ı daima şu iki sıfatla kullanırız; "dost ve kardeş Pakistan"

Dost olduğumuz ülkeler vardır; kardeş dediğimiz toplumlar da var...Ama "dost ve kardeş" dediğimiz bir ülke var; o da Pakistan!

Bunun böyle olmasının tarihi temelleri var elbette. Bunlardan en önemlisi, Kurtuluş Harbinin en sıcak zamanlarında Pakistan (o zaman Hindistan) Müslümanlarının yaptığı yardım.

Bu yardım, öyle sırdan yardımlardan değil... Yoksulluğun pençesindeki Pakistan halkı, Osmanlının bakiyesi Türkiye devletinin kurtulması için, elinde avucunda ne varsa Türkiye Hükumetine göndermekten geri durmuyor.

Kadınlar kollarında bileziklerini, yüzüklerini çıkarıp veriyor.

Kurtuluş Harbinin kazanılmasında ve yeni Cumhuriyetin yapılanmasında bu yüreklerden kopup gelen paraların büyük katkısı var.

Çünkü, bu paralarla Mustafa Kemal, İŞ Bankasını kuruyor. Yani, İŞ Bankasının ana sermayası Pakistan'ın vefakar Müslüman halkından gelen paralar.

İŞ Bankası'nın, kendi reklamlarında da ifade ettikleri gibi, Cumhuriyetin gelişip palazlanmasında önemli katkıları var. Banka'nın belli bir yüzdesi de o zamanın Tek Partisi CHP'ye bırakılmıştı.

Bilindiği üzere 12 Eylül cuntacılığı bu yüzdeyi CHP'den aldı. Belki de yaptıkları tek iyi icraattı... Ama daha sonra CHP, hukuk yoluyla bu hissesini tekrar uhdesine geçirdi. CHP, elan dünyada bankası olan tek parti olmaya devam ediyor.

Şimdi, bu Pakistan halkı büyük bir felakete düçar olmuş durumda. Şu mübarak Ramazan ayında, sel Pakistanı silip süpürdü. Göz yaşları sel oldu.

Elbette, böyle bir zamanda Pakistan'ın imdadına yetişecek ilk ülke Türkiye olmalıdır ve olmuştur. Türkiye Hükumeti, Kızılay eliyle yardımlarını ulaştırdı. Diyanet İşleri camilerden yardımlar topladı. Bankalarda özel yardım hesapları açıldı; zekatların, fitrelerin Pakistan Müslümanlarına verilmesi için vaazlar, nasihatlar yapılıyor.

İşte bütün bunlar olurken, bir kurumdan ses çıkmıyor: Varlığını Pakistan halkına borçlu olan İŞ BANKASI'ndan...

İŞ Bankası, halen Türkiyenin en büyük bankalarından biridir. En çok kar eden kuruluşlardandır. Acaba, Pakistan için bir şeyler düşünüyorlar mı?

Yönetimindeki CHP temsilcileri, Pakistana olan vefa borçlarını- dahasa maddi borçlarını- bir parça ödemek gibi düşünce geçiriyorlar mı akıllarından?

Yoksa; "vefa İstanbulda bir semttir" diyenlerden mi zatı devletleri!!

Bir mudileri olarak buradan İŞ Bankasına sesleniyorum: Hiç değilse, zamanında aldığınız paranın bir kısmını geri ödeme günüdür bugün...

Lütfen, pamuk ellerinizi ceplerinize atın!

Ben, bir mudiniz olarak bana düşeni karşılamaya hazırım!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..