Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '09

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş Bilmez Yöneticiler

İş Bilmez Yöneticiler
 

İş bilmez yöneticiler firmaların kurumsallaşmalarının ardından birer ikişer peydah olmaya başladılar iş hayatında. Firmaların bir çok derdine deva olduğu gibi eskiye göre hantallaşan bir yapıya çevirsede kurumsallaşmak iş bilmez yöneticilerin kovanı haline geldiler. Kurumsal firmalarda iş bilmez yönetici olmak oldukça kolay, bir iki sınav ve/veya mülakata iyi bir şekilde hazırlanmanız başlangıç için yeterli. Hele hele birde güzel bir okul mezunu iseniz duruşunuz, giyiminiz sizi istediğiniz yere çok kolay taşır.

İş bilmez yöneticiler iş hayatında dalganın üzerindeki sörfçülere benzer. Asıl sorun alttayken ustaca bir dengeyle yukarıda kalmayı başarırlar. Bu başarıyı görsel yeteklerine borçludurlar. Görsel yetenekten kastım, boş bir kağıda çöp adam çizseler bile bu çizimlerinin şirkete olağan üstü yararlar sağlayacağına başta kendileri olmak üzere herkesi inandırırlar. Kahraman çöp adamdan bir halt olmayacağının anlaşılmasına fırsat vermeden bir çok çöp adam peydah etme becerileride olağanüstü gelişmiştir.

İş bilmez yöneticilerin bir çok yetkileri olabilir. Bu yetkilerden ustaca faydalanan personellerde mevcuttur her zaman. Bazıları elinde oynatarak istediği gibi at koşturmayı denerken, bazıları ise iş bilmezin ayaklarının dibine başlarını sererler. Bu çok bilindik taktik eski tabirle “patron yalakalığı” yeni tabirle “iş veren partnerliği” veya “iş verenle yakın temas” olarakta adlandırılabilir. Bu tip hareketlerin genelde amaçları bellidir. Ofis içerisinde sivrilmek, terfi almak, zam ve/veya primlerden önemli dilimi kapmaktır. Bu tür personellerin çoğu iş bilmez yönetici ile birlikte çalıştığı sürece sahte başarılara çok çabuk imza atabilir ve beklentilerine kısa sürede ulaşabilir.

Bu tür yöneticilerin yanlarında bu tür personelleri daima mevcuttur. Bir tarafta bir şeyler inşaa ettiğine inanan işbilmez diğer tarafta çok ciddi yıkımlar gerçekleştirmekte işini ve kurumunu anlamsız risklere sokmaktadır. Diğer yandan partneri ise beklentileri karşılandığı ve/veya kendine gelecek bir risk hissetmediği süre partnerlikte sınır tanımaz.

İş yerinizde karşılaşacağınız bu tür durumlarda yapmanız gereken ufak ama faydalı aksiyonlar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

1. Olayları Yazıya Dökün : Sizin namınıza iş yerinizde yaşanan herşeyi not edin. İleriki zamanlarda yaşanabilecek olaylarda söyleyebilecek birşeyleriniz olsun. Herşeyi aklınızda tutamazsınız.

2. Taklitçi Olmayın : Bu işlerin böyle yürüdüğünü düşünüp sakın aynı rollere soyunmayın. Unutmayın ki, Horoz ötsün ötmesin, Sabah mutlaka olacaktır.

3. Belli Edin : İş bilmezin, iş bilmez olduğunu veya yandaşlarının amaçlarını kendilerine belli edin. Bu durumdan rahatsız olacaklardır.

4. Örneklendirin : Daha önce bu şekilde yürütülmeye çalışılan departman veya iş yerlerinin başarısızlıklarını örnek olarak sohbetlerinizde kullanın.

5. Öğretin :Nasıl olması gerektiğini öğretin. Egoların ve maskelerin öğrenmelerine engel olmamasına yardımcı olun. Büyük Adam olmaya gerek yok, Bizler yalnızca Adam olalım yeter mantığını oturtmaya çalışın.

6. Nerede Olduklarını ve Nereye Gideceklerini Gösterin : Demokratik olmayan her düzenin yürümeyeceğini ve bir yerlerden patlak vereceğini nerede olunduğunun bir önemi olmadığını gösterin. Zirveye çıkarken herkese selam ver, Çünkü inerken onlarla karşılaşacaksın konusunun kafasında yer etmesini sağlayın.

Mantık ölçülerinde maddeler çoğaltılabilir ama ana başlıklar bunlardır. İş hayatı uzun ve yıpratıcıdır. Hayatta hiçbirşey kolay olmadığını gibi iş ve iş yaşantısıda kolay değildir. İşlerimizi kolaylaştırcak ufak tefek de olsa yastık altı bilgilerini iyi değerlendirmeli ve her zaman kullanmalıyız. Unutmayın Dünyada oturarak başarıya ulaşan tek canlı tavuktur.

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..