Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İŞ DÜNYASINDA YENİ BİR DÖNGÜ BAŞLIYOR…

İŞ DÜNYASINDA YENİ BİR DÖNGÜ BAŞLIYOR…

Astronomide ve Astrolojide, Güneş ve Ay’ın Dünya’dan bakıldığında taradıkları yörüngelerin kesiştiği doğru çok önemlidir. Bu lineer çizginin iki ucunda Ay düğümleri yer alır. Dünya astrolojisi Ay düğümleri döngülerinden doğrudan etkilenir. Döngüler, benzer olayların tarih içinde tekrar etmesini sağlar. İşin teknik tarafını kısa keserek direkt konuya girmek istiyorum. 4 Mart 2011 tarihinden itibaren 18 ay boyunca, Kuzey Ay düğümü Yay burcunda, Güney Ay düğümü ise İkizler burcunda yer alacak. Daha önceki benzer döngü 1992-1994 yıllarında yaşanmıştı. Yay bağlantılı tüm konuların ve satışlarının aktive olacağını hep birlikte göreceğiz.

Yay yurt dışı, yabancılar, basın-yayın, yüksek öğrenim, inanç sistemleri, etnik gruplar,değişik felsefe ve kültürler, outdoor ile ilgilidir.

4 Mart 2011 sonrasında ve özellikle 2 ve 15 Haziran 2011 tutulmaları döneminde bu konuların büyüdüğünü, ön plana çıktığını görmemiz mümkün.

· Yurt dışı ortaklıklar, globalleşme, yabancılarla ve özellikle uzak ülkelerle ticaret artıyor. Bir süredir kendi lokal kabuğuna çekilmiş olan ülke ekonomileri, 18 ay boyunca tekrar sınırları ortadan kaldırmanın yollarını arayacak. İster B2B, ister doğrudan tüketiciye hizmet veren faaliyetlerin hepsinde şirket vizyonları genişliyor olacak. Ticarette özgürleşme, bir takım uluslararası ticaret sınırlamalarını ortadan kaldırabilir. Bazı ülkelere uygulananan ithalat kotaları yavaş yavaş çözülebilir. Şirket vizyonları yeniden yazılarak daha geniş ufuklara yelken açılabilir.

· Bir süredir çalışanların başka ülkelerde görev yapması tasarruf sebeplerinden dolayı kısıtlanmıştı. Önümüzdeki 18 ay içinde kendi ülkesi dışında yaşayan çalışanlar (expat sistemi) geçmiş senelerde olduğu gibi artacaktır.

· Lokal kültürlerin yanında, uzak felsefeleri, inanç sistemlerini öğrenmeye olan ilgilide büyük artış beklenebilir. Tolerans ve evrensel özgürlük arttıkça, yurt dışı kültür turizmi de artacaktır. Etnik kıyafetler, belli inanç sistemlerini ve ırkları yansıtan moda giyim tarzları ortaya çıkabilir.

· Hem ekonomi hem inanış olarak başka ülkelere ve kültürlere olan ilgi, ister istemez uzaklara yapılan seyahatleri ve özellikle uçak yolculuklarını, gemi turlarını artıracaktır. Seyahatlerle bağlantılı olarak görülen tüm işlerde ( turizm, hava yolları, seyahat valizleri ve ekipmanları, acentalar vb…) satışların artış fırsatları sözkonusu olacaktır.

· Basın-yayın uluslararası boyutta önem kazanırken, yepyeni ve özgür medya araçları ortaya çıkacaktır. Yay burcunun karşıtı olan İkizler burcu ile temsil edilen Gazetecilik, kısıtlanıp belki de yön değiştirecektir. Tüm Dünya’da haberciliğin şekli, haber alma prosesi yenilenecektir.

· Yüksek öğretim ve üniversiteler gelişme dönemine giriyor. Üniversite yapıları, öğrenim şekli kabuk değiştirerek yenilenecek, eskisinden daha fazla rağbet görecektir. Bu dönemde akademisyenlerin itibarlarının arttığını ve akademisyenliğe ilginin arttığını da gözlemleyeceğiz. Şirketler olarak da eğitim ve gelişime daha fazla önem verilen, yeni metodların rağbet gördüğü bir dönem bizi bekliyor.

· Açık hava sporları bu dönemde eskisinden daha fazla öneme sahip olacaktır. Daha özgürce yapılabilen, özgürlüğü simgeleyen fiziksel aktiviteler ortaya çıkabilir. Dans, binicilik, trekking, ‘extreme’ sporlar modernize edilerek benimsenebilir.

· Reklamcılık da Yay burcunun yönetimindedir. Faklı ve yaratıcı reklam mecraları otaya çıkabilir. Reklamcılığın tarzında değişiklikler gözlemleyebiliriz. Açık hava reklamcılığı da daha fazla rağbet gören bir mecra haline gelebilir. Açıkhava reklamcılığında, şimdiye kadar keşfedilmemiş yeni fikirler doğabilir.

Bundan önceki döngüün ne ile ilgisi olduğunu merak edenler olacaktır. Oğlak-Yengeç aksı üzerinde olan tutulmalar emlak, ve inşaat sektörünün büyümesini sağladı.

Bahsedilen tüm yeni eğilimler yavaş yavaş ortaya çıkıp, Haziran ayındaki tutulmalar eşliğinde gelişmelerini hızlandıracaktır. Faaliyetlerin yön değiştirmesini sadece Türkiye’de değil, tüm Dünya’da izlemek keyiflidir. Gözlem yapmanın yanında, fırsatları görenler daha kolay harekete geçeceklerdir.

 
Toplam blog
: 35
: 1716
Kayıt tarihi
: 18.01.11
 
 

Doğan Holding İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı ..