Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '12

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş görüşmesi sonrası takip?.

İş görüşmelerini nasıl takip ettiğiniz, mülakat aşaması kadar önemlidir. İş başvurularına ilişkin araştırmalarda insan kaynakları uzmanlarının %80’inin iki hafta içinde aday tarafından bir takip mesajı almak istedikleri göstermiştir.

Bir iş görüşmesi sonrasında takipte kalmak ise daha bile önemlidir. 2011 CareeBuilder tarafından yapılan bir ankette insan kaynakları uzmanlarının %22’sinin görüşme sonrası teşekkür yazısı göndermeyen adayları başvurdukları pozisyonu iyi takip etmediklerini ve orada çalışmak için yeterince istekli olmadıklarını düşündüklerinden geri çevireceklerini belirtmiştir.

Uzmanlar iş görüşmesinden ayrılmadan önce karşıdakine işe alma kararını ne zaman vermeyi planladıkları sorularak takibe başlanması gerektiğini söylüyorlar.

Her zaman güler yüzlü, olumlu, sabırlı ve ilgili görünün.

Ne Yazmalı

Size bir geri dönüş tarihi verilmediyse bir iş görüşmesinden 24-48 saat sonra görüşme hala zihninizde (ve de şirkettekilerin zihninde) tazeyken bir not yollayabilirsiniz. iPhone ve Blackberry teknolojisinin olduğu bir zamanda insanlarla bağlantı kurmamak için bir mazeretiniz olamaz. Yine elle yazılmış mesajlar iletmek de uygundur.

Görüştüğünüz her bir kişi için ayrı bir not hazırlayın; notu topluca bir gruba göndermek, tembellik yapıldığını göstermeyebilir ama bireysel mesajlar göndermek kesinlikle tembellik yapmadığınızı gösterir. Bu da kopyala-yapıştıra yer yok demektir. Bireysel bazda iletişim kurmak saygınlığınızı artıracaktır. Ve şirket de dahil her şeyin, herkesin ismini doğru olarak yazın. Bu tür hatalar gidişatı bozacak mahcubiyetlere meydan verebilir.

Görüşme şansı sundukları için teşekkür ederek başlayın ve bunun için günlerinden zaman ayırdıklarının farkında olduğunuzu gösterin. Sonra ise bu pozisyon için neden uygun olduğunuzu düşündüğünüzü ekleyin kısaca.İpnsan Kaynakları Uzmanına, o pozisyon için neden uygun olduğunuzu yazılı olarak belirtme fırsatı sunar sizin için.

Sonuç bölümüne ise şunları yazın: 1. Pozisyonla hala ilgilendiğinizi, 2. Takipte kalacağınızı söyleyin. 3. Tekrar teşekkür edin. Okuyucunun sayfanın aşağısına kadar inmeyi gerektirecek her şey çok uzun demektir.

Daha Sonraki Takip Süreci

İlk takip sürecinizden sonra insan kaynakları uzmanına tekrar ulaşma isteği içerisinde olabilirsiniz, ancak birini sürekli dürtmek takdir edilir bir şey değildir. Ancak hatırlatıcı nitelikte bir not gönderebilirsiniz.

En son yaptığınız yazışmada nerede kaldığınızı açıklayacak nitelikte, nazik bir cümleyle başlayın. Örneğin, “Şu şu haftanın sonunda son kararınızı bildireceğinizi söylemiştiniz, ben de hangi noktadasınız diye sormak istedim” gibi…

Takip sürecinize rahatsız edici mesajlar yerine değerli bir şeyler katın. Bu, katıldığınız ya da devam etmekte olduğunuz bir kurs, eğitim olabilir; onları etkileyeceğini düşündüğünüz herhangi bir şeyi buna katabilirsiniz.

Ayrıca iş görüşmesini yapan kişinin sizinle kurduğu iletişim aracıyla ulaşın ona. Örneğin eposta yoluyla iletişim kurduysanız yine onun üzerinden cevap verin ya da telefon yoluyla iletişim kurduysanız yine telefonla dönüş yapın, vb. Eğer eposta ile iletişim kuruyorsanız ve bu etkili olduysa onu kullanmaya devam edin. Eğer ki karşı taraftan bu yolla cevap alamadıysanız bir hafta daha bekleyin, halen ses yoksa sesli mesaj bırakın.

Eğer mesaj bırakacaksanız mesajınızı çok saygılı bir şekilde iletin; onların ne kadar meşgul olduklarını bildiğinizi, ancak gönderdiğiniz epostayı alıp almadıklarını öğrenmek istediğinizi ve pozisyonla hala ilgilendiğinizi belirtin.

Hiç Söylenmemesi Gerekenler

İnsanların takip sürecinde yollarını tıkamalarına neden olan en yaygın hatalardan biri sabırsızlıktır. Belki işle ilgili bir şeyleri ertelemiş olabilirler ya da iş akışında süreci yavaşlatacak aksamalar meydana gelmiş olabileceği gibi, artık sizi süreçte tutmuyor olabilirler. Nedeni ne olursa olsun kaba davranarak şansınızı boşa harcamak istemezsiniz.

Eğer insan kaynakları uzmanı size kesin bir tarih ya da zaman çerçevesi sunmuşsa karar verme sürecinde olabilir, siz de ona bu süreçte nefes almasını sağlayın. İnsanlar bir şeyleri her zaman gözlerinde büyütebilirler. Bu nedenle aşırı derecede endişeliymiş izlenimi bırakmayın.

Adaylar, özellikle sonraki takip sürecinde sözlerini çok dikkatli seçmeliler. Örneğin birine “Beni geri ara/arayın” demeyin. Bunun yerine onlara birkaç gün içinde tekrar döneceğinizi belirtin, ancak onların size ulaşması gerekiyorsa telefon numarası burada en iyi seçenektir.

Diğer yapılmaması gerekenlere gelirsek… İş yerinde sizle ilgili güzel sözler söyleyeceğini düşündüğünüz kıdemli bir çalışandan siz söz etmeyin, o kişinin sizden söz etmesini bekleyin öncelikle.

Dikkat çekmek için göz boyayıcı hareketler yapmaktan da kaçının. Bu tür davranışların hoş görüldüğünü sanırız, ama aslında garip ve alakasız hareketler takdir edilmeyecektir.

Çiçekleri sevgilinize saklayın.

 
Toplam blog
: 90
: 2169
Kayıt tarihi
: 25.08.11
 
 

Eğitimci, İnsan Kaynakları Uzmanı ve İmaj Danışmanıdır ..