Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '12

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş görüşmesine gidiyorum !!!!!!…Panik yok !

İş görüşmesine gidiyorum !!!!!!…Panik yok !
 

GOOGLE


İş başvurularından sonra beklenen stresli günlerin ya da saatlerin ardından  sıra mülakat görüşmelerinin yapılacağı davete gelir. İşte burada asıl gerginlik başlar. Ne giyinmeliyim? Davranışlarım nasıl olursa onları etkileyebilirim? Soruları beynimizi kemirmeye başlar.

Panik yok! Sakinliğiniz en önemli silahınız unutmayın. Önce derin bir nefes alın. Hazırlayacağınız sunumunuzun başvuru yaptığınız yerle uyumunu gözden geçirip gerekli düzenlemelerinizi yapın.

Şimdi sıra dış görünüşünüzde. Mülakatı yapanlar o an sadece görebildikleri kadarıyla yetinmek zorunda olacaklarından dış görünüşünüz mülakatın büyük bir bölümünü etkileyecektir.

Klasik bir tabir olsa da temiz, ütülü ve fazla iddialı olmayan bir takım elbise  her zaman ideal olandır. Bayağı görünmek istemezsiniz değil mi? Boyasız bir ayakkabının sizi çalışma hayatında dağınık ve sorumsuz personel imajı kazandıracağını tahmin edersiniz. Saçlardaki temizlik ve özen önemli. Abartılı  bir topuz ya da yoğun jöleli bir saç sizi zor durumda bırakabilir. Sade bir makyaj sizi kendinize daha güvenli kılacaktır. Yine sade ama şık aksesuarlar ışıltınızı arttırabilir. Fakat bunu yaparken basit renkli, boncuk tarzı takılar olmamasına  özen gösterin.  Ellerinizin ve dişlerinizin bakımı önemli. Tebessümünüz  konuşma esnasında size katkıda bulunacaktır. Evet evden çıkmaya hazırsınız.

Önce randevu saatinizi teyit etmelisiniz bunu telefonla yapabilirsiniz. Randevudan yarım saat önce orada bulunmanız son rötuşlarınız için size zaman kazandıracaktır. Sessiz bir köşeye geçin derin bir nefes alın, en başarılı ve mutlu olduğunuz anları hatırlayın. Kendinizi dışarıdan birinin gözüyle gözlemleyin. Oturuşunuz, yüzünüzün ifadesini her ayrıntınızı gözden geçirin. Notlarınıza ve sunumlarınıza bir kez daha göz atmanızı tavsiye ederim.

Sıra sizde şimdi odaya girmeye hazırsınız! Unutmayın kapıyı açtığınız ve tekrar o  odadan çıkacağınız ana kadar gözler sizin üzerinizde, her hal ve hareketiniz sizin kişisel imajınızın ve kartvizitinizin göstergesi. Burada hatırlatmak istediğim konu odaya girerken şemsiye, palto, eldiven vs. gibi fazlalıklarınızı dışarıda bırakmanız odaya girdiğiniz anda sizi eşyalarınızı nereye bırakmanız gerektiği gibi anlık telaştan kurtaracaktır.

Koltuğun ucuna oturmayın. Rahat ve kendinizden emin oturun koltuğa, omuzlarınız dik olmalı, bacaklarınızı kesinlikle üst üste atmayın. Mülakatı yapanlara karşı oturma şekliniz yan olmamalı. Ellerinizi dizlerinize koyabilirsiniz fakat kollarınızı sakın ha kavuşturmayın. Günümüzde vücut dilinin de iletişimdeki başarısını unutmamalıyız. Size sorulan sorulara çok uzun yanıtlar vermeniz karşınızdakileri sıkabileceği gibi, kısa yanıtlarda konu hakkında yetersiz bilgiye sahip olduğunuz bir görüntü sergileyebilir. Bu da size daha fazla soru sorulmasına neden olabilir. Uzmanlara göre yanıt süresi 2 ile 3 dakika arasında olmalı. Bunu daha önce evde kendi kendinize yapacağınız denemelerle ayarlayabilirsiniz. Haa baktınız yanıt uzun olacak, “bu kadar ayrıntı yeterli mi?” diye ara verebilir ve sizi yönlendirmeleriniz sağlayabilirsiniz.

Şayet karşınızdakiler konunun uzmanları değilse fazla ayrıntıya girmeyin. Bu sizin kendinizi gösterme gayreti  ve ukalalık olarak algılanacağından  hoş karşılanmayacaktır.

Gülümseme çok önemli, vereceğiniz pozitif enerji size karşı taraftan aynı enerji dönüşümü ile yarar sağlayacaktır. Araştırmalar da gülümseyen insanların başvurularının olumlu değerlendirildiğini göstermekte. Gülümsemek kendinize olan güveninizin de göstergesi aklınızdan çıkarmayın.

Konuşma esnasında göz temasından kaçınmayın. Etkili bir konuşma için altın kuraldır.Duruşunuz kadar ses tonunuzda önemlidir. Ne çok alçak olmalı ne de bağırır tarzda olmalı. Kararlı bir ses tonu kendinizi ifade şeklinin önemli bir parçası.

Unutmayın karşı taraf ev sahibi siz misafirsiniz. Bu düşünce tarzı sizi rahat ettirmeye çalışabilir.

Kişisel imajın, vücut dilinin, kişisel gelişimin iletişimde etkili olduğu günümüzde iş başvuruları dahil bir çok konuda başarılı olmak için önemini her zaman göz önünde bulundurmamız açacağımız kapılarda zafer kazanmamızı sağlayacaktır.

Yolunuz umut, yoldaşınız sevgi olsun! Sağlıcakla kalın…

 
Toplam blog
: 85
: 1590
Kayıt tarihi
: 23.11.10
 
 

Yaş otuzbeş yolun yarısı eder demiş üstad demesine ama, benim yapacak çok şeyim var:)! Anneyim, e..