Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '12

 
Kategori
Haber
 

İş güvenliği/ işyeri denetim sektörüne büyük önem verilmelidir.

İş güvenliği/ işyeri denetim sektörüne büyük önem verilmelidir.
 

Bugünkü bütün gazetelerde var.
Esenyurt'ta bir AVM inşaatında çalışan işçilerin kaldığı çadırlarda elektrik kontağından yangın çıkmış ve 11 işçi yanarak ve dumandan boğularak feci bir şekilde can vermiş.
İnşallah bu facialar artık bir son bulur.

İnşaat işçilerini ülkenin her yerinde izbe barakalarda, bez çadırlarda kalarak yaşadıklarını görüyorduk. Bugüne kadar böyle bir olay yaşanmamıştı ama insanların kaldıkları yerler hiç de insanca bir yer değildi.
Bu olay ülkemizde ciddi şekilde bir işyeri denetim eksikliği olduğunu gösteriyor. Zaten facia da bize bağırarak burada büyük bir sorun var diyor.

İnsan hayatı her şeyden önce gelir. Bugün Amerika'da kaza araştırmalarında insan hayatı öncelik sırasında en başta gelmektedir. Artık sanayicimiz, iş adamlarımız ve devlet yöneticilerimiz şunu iyi anlamalıdırlar ki iş ancak emniyetli yapılırsa değerlidir. Bunun dışında insan hayatının kaybı asla affedilemeyecek bir konudur.

Bugün Amerika'da bir felaket olsa hemen Incident Command System (ICS) - Olay Kumanda Sistemi devreye girer ve 1.) İnsan (Human), 2.) Çevre (Environment), 3.)Mülk (Assets), 4.) Ün-şöhret (Reputation), 5.)Sorumluluk (Liability) sırasıyla olaya müdahale edilir. Olayda kim hatalıysa da bütün masraflar ona rücu edilir. Amerika'da herkes hukuktan korkar. Örneğin son BP'nin Meksika körfezinde tazminat talebi 40 milyar doları aşmıştı. Ülkemizde Amerika'ya gıpta ediyoruz ama maalesef onun çok yanlış şeylerini alıyoruz.

Bugün bütün çağdaş dünyada, işyerlerinde yaşam mahalli, yatakhane (Accommodation) varsa buralar mutlaka çok sık denetlenir. Buradaki cana gelebilecek bütün riskler bertaraf edilir. İş Güvenliği Uzmanları buraları çok sık denetlerler. Aynı şey maalesef ülkemizde bir türlü yapılamıyor. Ancak olayın kokusu facialarla ortaya çıkıyor. Lütfen artık iş güvenliğine gereken önemi verelim. Bu kaliteden bile önce gelen bir ülke meselesidir.

Bugün İskandinav ülkelerine bakınca görürsünüz ki safety (emnyet) kalite'den (quality) bile önce gelmektedir. Ülkemizde şirketler kalite belgesi alacağız diye çırpınıyorlar oysaki bundan daha önemli
olan safety (emniyet) belgesi almak ve her an afetlere hazır bulunmak, riskleri bertaraf etmek, önlem alarak çalışmak ve yaşamak geliyor. Tabii belge almak da önemli ama önemli olan bu mantalitede olmak.
Yetkililerin iş güvenliği konusunda artık ülkemizde çok büyük önlemler almaları gerekiyor.
Gerekiyorsa denetim sektörünü de özel sektöre açarak bu konunun üzerine mutlaka gidilmelidir. Çünkü yitirilen canlar, mallar, çevre, ün, sorumluluk, maddi ve manevi zararlar hep ülkemizden gidiyor.
Bir ülkenin en önemli varlığı kaynaklarıdır, başta da insan kaynağıdır. O nedenle de kaynakları korumak en önemli mesele olmalıdır.
 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..