Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '18

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

İş Hayatına Başlangıç Turları (1)

İş Hayatına Başlangıç Turları (1)
 

İş hayatı güç demek!


İlkokul , lise, üniversite ..

Mezuniyet…

Ve başladı iş hayatına giriş süreci..

Peki ilk ne yapmalı? Maalesef okullarda bunun eğitimi verilmemekle birlikte, 1 saat süren seminerin ardından 300 saat eğitim almış gibi sertifika veriliyor. Sertifika olunca başarılı olunduğu anlamına gelmiyor. Bu dipnot ile özgüven kırıldıysa artık başlangıç yapabiliriz.

İlk olarak hangi bölümü okudunuz, eğitimini almak istediğiniz branş mıydı yoksa puan ona yettiği için mi tercih ettiniz? Bu sorunun cevabı her hangi bir şey olabilir. Ama şimdi kendinize asıl sormanız gereken soru, hangi iş dalında çalışmak istiyorsun ya da kendi işini mi kurmak istiyorsun?

Bu konumuzda çalışan olmayı tercih ettiğinizi varsayalım..

Aldık akıllı telefonumuzu elimize önce istediğiniz branşı Google da taratıyorsunuz . İlk çıkan eleman başvurularını yapıyor, sonra da oturup aranmayı bekliyorsunuz.

Bundan sonrası çok stabil..

Önce tembelliğe alışıyorsunuz,

Sonra iş aramaktan vazgeçiyorsunuz,

Bunalıma giriyor , psikolog ziyareti yapıyorsunuz,

Sonuç ; anne-baba üzgün.

Oysa doğru adımlar ile başlamış olsaydı her şey pozitif olabilirdi. Ancak nasıl davranılacağı bilinmeden doğru adım atılamaz. En temele gitmek gerekir  bu da bir sonraki yazımızda daha detaylı anlatılacak.

Şu çok önemli bir konu;  hedefler, sonuçlara ulaşmadaki en hızlı yoldur. Bu yolu gerek zor gerekse uzun süreçli aşarsın ama hedef varsa aşmak için çabalarsın. Kış dönemine denk gelmiş bir bayram gününü hayal edelim. İstanbul’dan memleketi Ankara’ya gitmeyi ve aynı şekilde istanbula geri dönmeyi hedeflemiş ve bu hedefe doğru yola çıkmış bir aile. En başında bayram trafiğini göze almışlar, arabanın soğuğun ortasında arızalanma durumunu, lastiğin patlama olasılığını, Bolu dağında trafik yüzünden saatlerce bekleyebileceğini,yakıtının bitebileceğini, çok oturmaktan bel fıtığı riskini, varış yerine ulaşamama aynı şekilde geri dönememe-k- gibi ve sayılamayacak bin bir türlü riski göze alarak , dışarıdan bakıldığında kolay bir yolculuk  olacak ancak yola çıktığınızda riskleriniz artacaktır. Ama bu örnekteki ailemiz şimdi bu ihtimalleri düşünüp  yola çıkmasın mı?

Elbette ki çıkacak.

Hayatımız risk ve birbirinden farklı sürprizlerle dolu. Dışarı çıkmayalım başımıza taş düşebilir, banyoya girmeyelim sabun ayağımıza takılabilir, evde durmayalım üstümüze uçak düşebilir, yola çıkmayalım kaza olabilir… Hayatımızda karşımıza çıkabilecek çeşitli zorluklar olabilir. Hedeflerimizi belirleyip, onlara ulaşmak için yürüyelim. Yolun sonunda hedefin tutmamış olma olasılığı da var ama en azından yaklaşmış olacaksınız. Bundan sonrası sabır ile adımları daha sağlam atmak olacak.

Bu zorlu yolculuğa başlarken her adımınızın kolay olmasını dilerim,

Saygı ve selametle..

 
Toplam blog
: 3
: 61
Kayıt tarihi
: 09.07.18
 
 

Bir alanda başarılı olabilmek için onun  eğitimini almak zorunda değiliz. Başarı herkes için deği..