Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Is Hayatinda Spirituellik Olabilir mi

Ekonominin durumu ne olursa olsun insanın potansiyeli tükenmez. “ Dünya” ortak bilincin yansımasıdır. Sorunlarımızın tek çözümü yine ortak bilincimizde yatar. Mahatma Gandhi “ Dünyayı değiştirmenin tek yolu önce kendinizi değiştirmekten geçer” demiştir. Buna göre hem iş ve hem özel hayatımızda barışı hissetmek istiyorsak önce kendimizden başlamalıyız. Dünyayı değiştiremeyebiliriz ancak dünyayı nasıl gördüğümüzü, dünya ile ilgili algımızı değiştirebiliriz.
Eski bir Budist hikâyesine göre aydınlanmış bir kadına “Farklı olan Nedir?” şeklinde bir soru yöneltmişler. Kadın bu soruyu şöyle yanıtlanmış. “Aydınlanmadan önce odun kırar, su taşırdım”, “Aydınlandıktan sonra odun kırıp su taşıyorum” Aynı şekilde spiritüelliği iş hayatınızda denemeye başladığınızda ve sonrasında değişen bir şey olmayacaktır. İşimizde olabilecek tek değişiklik bağlantılarımızda olacaktır. Spiritüelitellik iş hayatında hatalar yapmanızı önlemez. Sizi göz ardı ettiğiniz durumlara yönelmenize ve yapmaktan kaçındığınız, uzak durduğunuz şeyleri yapmanız konusunda sizi cesaretlendirir. Bencil olmaktan kurtarıp, kendinizi sevmeye yönlendirir. Peki, iş hayatında nerelerde spiritüellik soz konusu olabilir?
- Bazıları sosyal statü için çalışır. Bazıları aile şirketinde çalışmayı seçer. Bazıları ise kendilerine kariyer oluşturma arzusu ile çalışma hayatına başlar. Örneğin; Call center çalışanları gibi kişiler hizmet etmeyi sevdikleri için bu iş kolunu seçmiştir. Bazıları işini sever, bazıları nefret eder. Tüm bunlar, insanların iş hayatında ne bulduklarının gösteren işaretlerdir. Ve bu işaretler spiritüel hayat dendiğinde neyi anladığımızı gösterir.
- Aslında iş hayatında hiçbir zaman yalnız olmadık. Hepimizin patronu, iş arkadaşları, danışmanı, müşterileri, çalışanları, tedarikçileri ve rakipleri var. Bunlarla nasıl ilişkide bulunduğumuz spiritüel hayatımız hakkında ipucu verir.
- Bazıları iş hayatında illegal iş yapmaktan kaçınır. Bazıları doğruluk ve dürüstlüğün iş hayatında daha derin olması gerektiğini düşünür ve sadık olmanın öneminden bahsederler. İşte tüm bu tür konularda seçeceğimiz değerler ve iş hayatında ne kadar spiritüel olduğumuzu gösterir.
- Bazı kişiler parayı güç ve itibar olarak görürler ve yaşamlarının çoğu zamanını işte geçirirler. Bir de bakarlar ki iş kolik olmuşlardır. Bazıları seçimlerini yaparken yaratıcılığı, sevgi ve dengeyi göz önünde bulundururlar. Bu önceliklere uygun konulara yönelirler. Güç ve para kazanmak için iş değil, değişik insanlar tanımak ve ruhumuza iyi gelecek hobilerle de ilgilenmek isteyebilirsiniz. Birbirinden farklı konularla ilgilenme hissiniz sizin iş hayatında ne kadar spiritüel olduğunuzu gösterir.
- İş hayatında doğru ve yanlış birbirinden ayırt etmek, işteki etik kurallara bağlıdır. Genelde etik kurallara aykırı olan şeyler yapılmaz ret edilir. Ancak bazı konular vardır ki gri alanda kalırlar. Örneğin müşteri her zaman haklı mıdır? Nereye kadar çalışmalıyız? Bu soruların yanıtı önceliklerimize ve kişisel değerlerimiz ne olduğuna bağlıdır ki bu da spiritüellikle bağlantılıdır.
- İş hayatında yanlış ve doğru sahip olduğumuz güçle bağlantılıdır. Düşük pozisyonlardaysanız doğru ve yanlışın anlamı değişir. Güç sahibi olmak isteyen bazı üst düzey yöneticiler, etik kurallar uygulanamaz hale getirebilir. Her ne pozisyonda olursak olalım, yanlış ve doğruyu belirlerken etik çıkmazları spiritüelliğimizle aşabiliriz.


İşte tüm bunlar iş hayatındaki belli başlı spiritüel yaklaşımları göstermektedir. Peki, iş hayatında ne tür spirituel uygulamalar yapabiliriz? Bu konuya da bir sonraki yazımda değineceğim.

Sevgiler
www.yourwishisyourreality.com
Sibel.kavunoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 615
: 248
Kayıt tarihi
: 09.11.10
 
 

Geçmişte finans sektöründe ağırlıklı olarak iyileştirme ve geliştirme projelerinin hayata geçiril..