Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '13

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş hayatının üçlemesi: bilgi, beceri ve tecrübe

İş hayatının üçlemesi: bilgi, beceri ve tecrübe
 

Bilgi, Beceri ve Yetenek


Nasıl ki bilgi olmadan fikir olamayacağı gibi hiçbir zaman da beceri ve tecrübe olmadan iş hayatında başarı yakalanmaz.

Okuduğumuz kitaplar, gittiğimiz okul ve aldığımız tüm bilgiler bizim alt yapımızı oluşturur. Kısacası bizim öğrendiğimiz her şeydir alt yapımız. İş hayatında başarı ise öğrendiklerimizin yanına bir de insanın becerisini eklemesidir. İkna kabiliyeti, eleştirel düşünme, etkili iletişim kurma ve gözlem gibi beceriler insanı başarılı olmak için bir adım daha öteye götürebilir.

İnsanın bilgisini ve becerisini nasıl kullandığı ise onun tamamen kendi tecrübesine kalmıştır. Elbette ki iş hayatında başarılı olmak için sadece bilgi, beceri ve tecrübe yeterli değildir. Çünkü bizim etkimiz dışında gelişen birçok olay var. Siz, işinizi çok iyi yapıyor olabilirsiniz ama bir ekonomik kriz çıkar, fiyatlar dibe vurur üzerine bir de devalüasyon olur ve batarsınız.

Burada aslında yeni girişimcilerin başarılı olmaları için sahip olmaları gereken niteliklere değiniyoruz. Özelliklede Çandarlı Limanı ile iş hacmi artacak olan Kuzey Ege’deki yeni girişimciler için. Çünkü, ülkemizdeki işletmelerin %99’unu KOBİ’ler oluşturuyor ve her yıl binlercesi çeşitli nedenler ile kapatılıyor.

Bugün iletişim fakültesinden mezun olduktan sonra yeterli bilgiye sahip olduğunuzu düşünüp yerel bir gazete kurabilirsiniz. Haber yazmayı biliyorsunuz, fotoğraf çekmeyi biliyorsunuz ve bu gazetenin tasarımını da bizzat kendiniz yapıp yayına hazırlayabiliyorsunuz. Ancak sadece bunları yaparak başarılı olamazsınız. Gazetenin sürekliliği için kaynak gerekir, insanların sizi takip etmesi için farklı konularda köşe yazarlarına sahip olmanız gerekir ve hatta mümkünse bilmediğiniz konulara burnunuzu hiç sokmamanız gerekir. Yani bir insanın “seçim”, “kulis” ve “sandık” kelimelerini öğrenmesi onu siyaset alanında köşe yazısı yazacağı anlamına gelmez. Ya da termik santralin çevreyi kirlettiğini bilmeniz sizi çevresel sürdürülebilirlik uzmanı yapmaz. Zaten bizler çoğu zaman hiç bilgi sahibi olmadığımız ya da bilgi sahibi olsak da doğru adımlar atamadığımız için kriz olmasa dahi iş hayatımızda attığımız yanlış adımlar sonucu şirketimizin kapısına kilidi vuruyoruz.

İş hayatında yeni girişimcilere her zaman ihtiyacımız var. Belki de geçmişten daha fazla. Ancak bilmediğiniz işe de girmeyeceksiniz. Her insanın hayatında bir uzmanlığı vardır. Ya o uzmanlık alanında devam edersin ya da yakın bir alanda yeni bir kariyere başlarsın. Gayrimenkul piyasasına hakim olmadan emlak danışmanlık şirketi kurarsan eğer, doğal olarak batarsın.

Aslında bu konuyla ilgili çok yakın bir zamanda büyük zarara uğrayan Işıklar Holding örneği var. 2001 yılındaki krizden büyük yara alan Işıklar Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık yaşadıkları durumu şu şekilde aktarıyor: "Bizim en büyük hatamız bilmediğimiz işe girmek. Örneğin Işıklar Menkul Kıymetler şirketini kurduk. Buna benzer birçok hatalı yatırımlarımız oldu. Ben şimdi çocuklarıma bilmediğin ve karlı görmediğin hiçbir işe girme diyorum."

 
Toplam blog
: 28
: 533
Kayıt tarihi
: 30.03.12
 
 

Göksel Topçu, Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Şuan Çandarlı Belediyesi'..