Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '17

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İş Hikayesi Notları- 4

İş Hikayesi Notları- 4
 

İş Hikayesi Notları - 4


Yaşadığımız Her Şey Hikaye mi?
Çoğu zaman hayatımı yazsam roman olurdu, benim hikayemi bir duysan şaşırır kalırdın gibi bir çok cümle duyarız yakınlarımızdan, peki yaşadığımız her şey hikaye mi gerçekten ilgi çeker mi, merak uyandırır mı? Bu sorunun tek bir cevabı var hayır.
Konuştuğumuz, okuduğumuz, yazdığımız her şey hikaye değildir. Bunu hikaye haline getirmek için mutlaka bir takım işlemlerden geçirmemiz gerekir. İlk başta da duyguya dokunmamız gerekir. Kendall Haven hikayenin tanımını şöyle yapıyor: Hikaye, bir karakterin engelleri aşmak için mücadelelerinin detaylı, karakter tabanlı anlatımıdır. Önemli olan bir hedefi olması ve bu hedef doğrultusunda mücadele vererek engelleri aşmasıdır. Önemli olan hikayede hedefin olmadır. Hepimiz yaşamlarımız boyunca hikâyeler anlatırız farkında olmadan ya başarının hikâyesidir ya bir terkedilişin ya da geçirdiğimiz bir rahatsızlık sonrası mücadelemizi anlatan bir hikâye...
Farkında olsak da olmasak da kendi içimizde bir yapı ve düzen sırasında dile gelir bu hikâyeler. Hikâye anlatım düzeni içerisinde bir sıra takip etmemiz gerekir.

Şimdi bu düzenin nasıl işleyeceğine birlikte bakalım.

Hikâyemizin konusu, yaklaşımı, niteliği ne olursa olsun öncelikle bir BAŞ KARAKTERE ihtiyacımız vardır. Hikâye kahramanımızın hikâyede hareket etmeye, amaç edinmeye ve eylem yapmaya sürükleyecek bir NEDEN’i olmalıdır. Buna motivasyon da diyebiliriz. Bu motivasyona sahip bir kişi bir AMAÇ sahibi olur ve o hikâye süresince o amacını gerçekleştirmek ister. Bu süreçte bunları gerçekleştirecek YOL ve YOLLARA sahip olmalıdır. Yani kendini hedefe ulaştıracak yöntemler denemelidir. Eğer bu engelleri kolay başarırsa vasat ve sıradan bir hikâye olur, okuyucu ve katılımcılarda istenilen etkiyi bırakmaz bu sebeple karşısına güçlü ENGELLER çıkar. Bu noktadan sonra engelleri aşıp aşmama durumuna, hikâyeye göre İÇ ve DIŞ ÇATIŞMALAR yaşamaya başlar. Engel karşısındaki ÇATIŞMALAR hikâyeyi zenginleştiren bir öğedir. Karakterlerin bu engelleri aşma istekleri, şekilleri ve EYLEMLERİ okuyucuya veya izleyiciye kahramanın kişilik özelliklerini daha iyi tanıtacak ve hikâyeyi güçlü kılacaktır. Tüm bu anlattıklarımız hikâyenin konusunu oluşturur.

http://muratsahbaz.net.tr

 
Toplam blog
: 29
: 262
Kayıt tarihi
: 08.10.15
 
 

Hikaye Tasarımcısı ..